Samsun'da özel bir hastanede görev yapan 23 yıllık Dahiliye Uzmanı Dr. Volkan Konya (47), yakalandığı Covid-19'u yenip, sağlığına kavuştu. Görevine dönen Dr. Konya, "Tedavi sürecinde 'Allah'ım alacaksan çektirmeden al canımı' diye dua ettim" dedi.
#Volkan KonyaSamsun'da özel bir hastanede görev yapan 23 yıllık Dahiliye Uzmanı Dr. Volkan Konya (47), yakalandığı Covid-19'u yenip, sağlığına kavuştu. Görevine dönen Dr. Konya, "Tedavi sürecinde 'Allah'ım alacaksan çektirmeden al canımı' diye dua ettim" dedi.
#Dr. Volkan KonyaÖlçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 17-18 Haziran tarihlerinde düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları dün açıklandı. 3 milyon 527 bin 443 adayın başvurduğu sınavda bu yıl İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Niğde ve Afyonkarahisar’dan tüm soruları doğru cevaplayarak 500 tam puan almayı başaran toplam 10 birinci var. İşte o şampiyonların başarı hikâyeleri...
#YÖKVolkanların sarsıntılara neden olabilmesi gibi, depremlerin oluşturduğu sismik dalgalar da yanardağların içindeki akışkan sistemi hızlandırabiliyor. Peki bu bağlamda Türkiye’yi yasa boğan Kahramanmaraş depremlerini nasıl yorumlamak gerekiyor? Prof. Dr. Kürşad Asan hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Kahramanmaraş DepremiKültür ve Turizm Bakanlığı'nın beş şehirde çok daha kapsayıcı etkinliklerle yaygınlaştırdığı Türkiye Kültür Yolu Festivalleri bünyesinde düzenlenen Başkent Kültür Yolu Festivali 1 Ekimde başladı. 23 Ekim’e kadar sürecek festivalde 72 ayrı mekânda, 5.000’e yakın sanatçı ve 160 açık hava etkinliği, 12 bale-opera-dans, 107 çocuk etkinliği, 125 konser, 49 sergi, 68 söyleşi, 47 tiyatrodan oluşan toplam 568 etkinlik yer alıyor.
#Başkent Kültür Yolu FestivaliGeçmişte büyük depremlerin yaşandığı Bingöl, Doğu Anadolu, Kuzey Anadolu ve Varto Fay Zonları’nın kesiştiği yerde bulunuyor. Üç fayın ortasında kalmasından dolayı, deprem bilimi ve jeoloji açısından dünyanın en farklı alanlarından birisi olarak adlandırılıyor. Peki Bingöl ve çevresinde kaç büyüklüğünde bir deprem bekleniyor? Şehirde deprem için alınan tedbirler var mı?
#DepremDünya, iklim değişikliğinden dolayı gün geçtikçe ısınmaya devam ediyor. Buzulların erimesi, orman yangınları, kuraklık gibi endişelere şimdi volkanların harekete geçme olasılığı da eklendi. Ancak en dikkat çeken nokta ise bu volkanik püskürmelerin soğumaya neden olma ihtimali… Peki volkanlar küresel ısınmayı etkileyebilir mi? Türkiye'de püskürme potansiyeline sahip volkan var mı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#VolkanlarAntalya Akseki ve Manavgat çevresinde çıkan yangınlardan son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Antalya'nın Manavgat ve Akseki ilçelerindeki yangınlara havadan ve karadan müdahale sürüyor. Manavgat'ın farklı noktalarında dün öğle saatlerinde çıkan ve rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayılan orman yangınına gece boyunca karadan müdahale devam etti. Akseki Kaymakamı Volkan Hülür, mahalledeki evlerin yüzde 80'inin yandığını söyledi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2 kişinin daha hayatını kaybettiğini duyurdu. Tamamen yanan restoranın işletme sahibi Süleyman Nuri Orhan, "Buraya gelmez dediler ama gelmesi 15 dakika sürmedi. Evim, bütün hayatım bitti.'' dedi.
#AksekiKonya'nın Karapınar ilçesindeki Meke Gölü'nde bir damla bile su kalmadı. 'Dünya'nın nazar boncuğu' olarak bilinen ve iki evreli volkanik patlamanın ürünü olan Meke Gölü, haritadan silinme noktasına geldi. Meke Gölü, Karapınar Atık Su Arıtma Tesisi, yer altı suyu veya Acı Göl’den yıllık 2,5 milyon metreküp su aktarılarak kurtarılacak.
#Meke GölüHer deprem sonrası değerlendirmelerin yapıldığı Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, astronomi, meteoroloji, jeomanyetizma laboratuvarları ile de 153 yıldır bilime ışık tutuyor. Kandilli Rasathanesi, Astronomi Laboratuvarı'nda sürdürülen bir diğer çalışma ise Adli Bilimler'in bir dalı olan Adli Astronomi. Hülya Yeşilyaprak, Adli Astronomi alanında yaptıkları çalışmalar hakkında, 'Adli Astronomi 1950'li yıllarda başlıyor. Örneğin ölümlü bir trafik kazası oluyor ya da beni çok üzen bir konu özellikle tarlalarda insanlar birbirlerini yaban domuzu sanıp vuruyor.' ifadelerini kullandı.
#İstanbulHer deprem sonrası değerlendirmelerin yapıldığı Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, astronomi, meteoroloji, jeomanyetizma laboratuvarları ile de 153 yıldır bilime ışık tutuyor. Kandilli Rasathanesi, Astronomi Laboratuvarı'nda sürdürülen bir diğer çalışma ise Adli Bilimler'in bir dalı olan Adli Astronomi. Hülya Yeşilyaprak, Adli Astronomi alanında yaptıkları çalışmalar hakkında, 'Adli Astronomi 1950'li yıllarda başlıyor. Örneğin ölümlü bir trafik kazası oluyor ya da beni çok üzen bir konu özellikle tarlalarda insanlar birbirlerini yaban domuzu sanıp vuruyor.' ifadelerini kullandı.
#İstanbulKonya’nın Karapınar ilçesinde bulunan "dünyanın nazar boncuğu" diye tanınan Meke Gölü'nde su bulunan kısım kırmızı renge büründü. Uzmanlar, Meke Gölü'nde geçtiğimiz yıllarda da rastlanan bir doğa olayının yaşanmakta olduğunu belirterek, gölün çevredeki birçok sulak alan gibi suyunu kaybetmiş ve şu anda tükenme noktasına gelmiş vaziyette olduğunu söyledi.
#Meke GölüKONYA’da ’Dünyanın nazar boncuğu’ olarak bilinen krater bir yapıya sahip Meke Gölü’nde su kalmadı. Meke Gölü’nü yağışların da artık kurtaramayacağını ifade eden Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, ”Meke’de daha önceden görmüş olduğunuz su, yüzey suyuydu. Şu an da bu su yok. Suyu bitirdik.” dedi.
#Meke GölüKonya'da görünümü nazar boncuğuna benzediği için "dünyanın nazar boncuğu" diye anılan, yaklaşık 8 bin yıl önce iki aşamalı volkanik patlama sonucu meydana gelen Meke Gölü, yerli ve yabancı misafirlerini ağırlıyor. Son yıllarda özellikle yaz aylarında kuruyan göl, kışın bölgenin aldığı yağış miktarına bağlı oluşan su birikintileri ve kristalleşen toprak görüntüsüyle büyüleyici güzellik sunuyor.
#Meke GölüKonya'nın Karapınar ilçesinde bulunan ve 'Dünyanın nazar boncuğu' olarak bilinen Meke Gölü, tamamen kurudu. Meke Gölü’nün kuruma nedeninin, yeraltı sularının bilinçsiz kullanımı ve kuraklık olduğunu belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, 'Dünyanın nazar boncuğu’ Meke Gölü’nün eski görkemine dönebilmesinin zor olduğunu söyledi.
#Meke GölüKonya'nın Karapınar ilçesinde bulunan ve 'Dünyanın nazar boncuğu' olarak bilinen Meke Gölü, tamamen kurudu. Gölün kuruma nedeninin, yeraltı sularının bilinçsiz kullanımı ve kuraklık olduğunu belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, 'Dünyanın nazar boncuğu'nun eski görkemine dönebilmesinin zor olduğunu söyledi.
#Meke Gölü