Maskeyle ilgili alınan yeni kararların bir gevşeme gibi yorumlanmaması gerektiğinin altını çizen Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, “Mesafenin korunamadığı, kapalı ve kalabalık ortamlarda risk almamak için maske kullanımına devam etmemiz gerekiyor” dedi.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUAnkara’da nüfusun yüzde 75’inden fazlası ‘iki doz’ aşılarını tamamladı ve böylece başkent, ‘koronavirüs haritasındaki mavi renkli 25’inci il’ oldu. Prof. Dr. Levent Yamanel, halen aşılanmayan vatandaşları uyardı: Yoğun bakım ihtiyacı olan aşısız hastalar büyük pişmanlık yaşıyor.”
#Doğahan GİRİTLİOĞLUKoronavirüs aşısında Rusya ve Almanya başta olmak üzere birçok ülke insan denemelerine başladı. Bu gelişme, ‘Ufukta aşı göründü mü?’ sorusunu akıllara getirdi. Hürriyet bu soruyu Bilim Kurulu üyelerine sordu. Uzmanlar, aşının en erken 2021’in ilk çeyreğinde hazır olabileceğinde hemfikir:
#GazetehaberleriSAĞLIK Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, "Bu vaka sayılarıyla okulların açılması biraz zordu. Bu nedenle alınan karar bence çok doğru. Tabi ki bir ay sonra da yine vaka sayılarının değerlendirilmesi söz konusu olacaktır. Buna göre karar alınacaktır. Kararlar anlık olarak değişebiliyor. Çünkü çok dinamik bir süreç" dedi.
#Son DakikaSAĞLIK Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, aile içinde koronavirüs tedbirleri alınmadığı için vaka sayısında artış yaşandığını belirtti. Yamanel, "Son zamanlarda bir ailede 8-10 vaka gördük. Bu nedenle aile içi temastan mutlaka kaçınmak gerekiyor. Aile içinde sosyal mesafeye dikkat etmemiz lazım" dedi.
#KoronavirusSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, aile içinde koronavirüs tedbirleri alınmadığı için vaka sayısında artış yaşandığını belirtti. Yamanel, "Son zamanlarda bir ailede 8-10 vaka gördük. Bu nedenle aile içi temastan mutlaka kaçınmak gerekiyor. Aile içinde sosyal mesafeye dikkat etmemiz lazım" dedi.
#KoronavirüsBirçok insan hem normalleşmek, para kazanmak için işe gitmek, sosyalleşmek için dışarı çıkmak istiyor, hem de en basit 3 kurala, ‘maske-mesafe-hijyen’e uymuyor. “Pandemi bitmedi, söylemekten dilimizde tüy bitti” diyen uzmanlar bu gidişle kısıtlamaların yeniden uygulanacağını belirtirken, vakaların artmaması için ‘son çağrı’ yaptı.
#YazarSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, tatil dönüşü işbaşı yapacak olanları uyararak, "Dönüşte mutlaka maskelerini çıkarmamaları ve evde dahi sosyal mesafe ve maskeye dikkat etmeleri gerekiyor. Home ofis çalışanlar home ofis olarak devam etmeli, home ofis çalışamayacak durumda olanlar ise diğer çalışma arkadaşlarıyla sosyal mesafeyi koruyarak ve maske takarak muhatap olmalı" dedi.
#AnkaraMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk “Bizim niyetimiz okulları açmak” dese de bayramla hızla yükselişe geçen vaka sayıları endişe yaratıyor. Öyle ki bir ilkokul 2. sınıf öğrenci velisi olarak günlerdir kendime şu soruyu soruyorum: “Okullar açılmalı mı? Açılırsa çocuğumu okula göndermeli miyim?” Bu kaygılarla uzmanlara da aynı soruları sordum. Bilim insanları şüpheci yaklaşırken eğitimciler daha net: “Okul en güvenli yer” diyorlar.
#YazarSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, "Vaka sayıları, tatil beldelerinden gelen insanların bulaştırmasıyla artarsa eğer okulların açılmasıyla ilgili yeni kararlar alınabilir" dedi.
#Prof. Dr. Levent YamanelEn son 11 Haziran’da vaka sayısı binin altındaydı, sonrasında 1500’lere kadar çıktı. “Eyvah artıyor!” diye düşünürken 33 gün sonra bir ilk yaşandı ve rakam yine binin altına, 992’ye düştü. Önümüzde Kurban Bayramı var, sonrasında okullar açılacak. Haliyle akıllarda “Virüsle mücadelede hangi aşamadayız” sorusu var. Vaka sayıları ne zaman düşer? 2. dalga kapıda mı? Uzmanlara sordum, örneklerle yanıtladılar.
#YazarSon dakika haberi.. SAĞLIK Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, "Okullar için de hibrit (karma) modeller var, yani yarısı evde yarısı okulda gibi bir eğitim düzeni söz konusu olabilir. Belki vardiyalı eğitim de söz konusu olabilir" dedi.
#HaberSAĞLIK Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, "Okullar için de hibrit (karma) modeller var, yani yarısı evde yarısı okulda gibi bir eğitim düzeni söz konusu olabilir. Belki vardiyalı eğitim de söz konusu olabilir" dedi.
#Dr. Levent YamanelKoronavirüs altı aydır en önemli gündem konumuz. Salgının yayılma hızı azalmaya başladı; pek çok ülkede hayat, kademeli şekilde olağan akışına döndü... Ama hâlâ yanıt bekleyen pek çok soru var. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, hem bu soruların cevaplarını verdi hem de koronayla ilgili bugün yüzde 100 emin olduğumuz konuları anlattı.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, hisseli kurban kesimi yapacakları uyararak, "Büyükbaş hayvanlarda hisseli olarak alım yapıldığı için vatandaşların tanıdıkları ile değil de tek olarak kendilerinin alım işlemine gitmesi önemli. Mümkün olduğu kadar az kişiyle kurbanın seçilip, kesim esnasında yine az kişiyle bu işlemlerin yapılması gerekiyor" dedi.
#Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu ÜyesiSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, hisseli kurban kesimi yapacakları uyararak, "Büyükbaş hayvanlarda hisseli olarak alım yapıldığı için vatandaşların tanıdıkları ile değil de tek olarak kendilerinin alım işlemine gitmesi önemli. Mümkün olduğu kadar az kişiyle kurbanın seçilip, kesim esnasında yine az kişiyle bu işlemlerin yapılması gerekiyor" dedi.
#Hisseli Kurban KesimiSAĞLIK Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, virüsün eksi 20 derecede uzun süre hayatta kalabildiğini belirterek, 'Dondurulmuş gıdalarda virüs potansiyel olarak yaşayabilir. Vatandaşlar, dondurulmuş gıdaları çözdükten sonra iyice pişirip daha sonra tüketmeleri gerekiyor' dedi.
#Bilim Kurulu ÜyesiSAĞLIK Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, koronavirüs bulaşını engellemede market arabalarının dezenfeksiyonunun önemine dikkat çekerek, "Marketlerdeki alışveriş arabaları çok sık dokunulan ve elden ele dolaşan araçlar. Bunların özellikle tutulan yerlerinin sık sık su ve deterjanla temizlenmesi ve daha sonra belki çamaşır suyu çözeltisiyle silinmesi çok önemli" dedi.
#Bilim Kurulu ÜyesiSAĞLIK Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, koronavirüs bulaşını engellemede market arabalarının dezenfeksiyonunun önemine dikkat çekerek, "Marketlerdeki alışveriş arabaları çok sık dokunulan ve elden ele dolaşan araçlar. Bunların özellikle tutulan yerlerinin sık sık su ve deterjanla temizlenmesi ve daha sonra belki çamaşır suyu çözeltisiyle silinmesi çok önemli" dedi.
#CoronaSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, ''Şu an çok ciddi aşı çalışmaları yapılıyor. Fakat aşı çalışmaları 1-1,5 sene sürüyor. Buna bağlı olarak en baştan beri süreci de hesaplarsak eğer bu yılın sonuna kadar maske takacağımızı öngörebiliriz" dedi.
#Bilim Kurulu Üyesi‘Yeni normal’in kapsamı genişledi. 65 yaş ve üzeri her gün 10.00 ile 20.00 saatleri arasında, 18 yaş altı ise ‘ebeveyn refakati’ ile artık sokağa çıkabilecek. Restoran ve kafeler gece 24.00’e kadar açık. Sinema, tiyatro ve düğün salonları ise 1 Temmuz’dan itibaren açılıyor. Yani, salgınla hayatımıza giren devlet denetimi kademeli olarak geri çekiliyor. Bundan sonra sorumluluk bizde! Neyi, nasıl en doğru yaparız? İşte yanıtlar.
#Yazar