Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ulu önder Atatürk'ün 83 yıl önce bugün gözlerini yumduğu yer olan Dolmabahçe Sarayı 10 Kasım'da ziyaretçi akınına uğruyor. Mustafa Kemal Atatürk'ü anmak isteyen her yaştan insanlar Dolmabahçe Sarayı nerede sorusunun yanında, giriş ücretlerini ve saatleri konusunda da araştırmalar yapıyorlar. İşte tarihi Dolmabahçe Sarayı bilgileri...
#Dolmabahçe SarayıMilli Saraylar İdaresi Başkanlığı’na bağlı Dolmabahçe Sarayı'nda 10 Kasım'da ziyaretçi rekoru kırıldı. Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hayata veda ettiği günün 81. yıl dönümünde 105 bin kişi Dolmabahçe Sarayı'nı ziyaret etti.
#Dolmabahçe SarayıUlu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikali sonrası naaşı Ankara’ya götürüldüğünde 21 Kasım 1938’de tüm Türkiye’de cenaze töreni düzenlendi. Anadolu ve Trakya’nın köylerinden şehirlerine dört bir yanında yapılan törenlerin fotoğrafları arşivlerden gün yüzüne çıktı.
#ATATÜRK10 Kasım, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yıl dönümüdür. Bu yıl 10 Kasım’ın kaçıncı yıl dönümü? sorusu da bu sebeple merak ediliyor. Atatürk, 10 Kasım 1938'de saat 09.05'te İstanbul'da Dolmabahçe Sarayı'nda hayata veda etmiştir. Bu tarih, Türkiye'de Atatürk'ü Anma Günü olarak kabul edilmiş ve her yıl ülke genelinde çeşitli törenlerle anılmaktadır. Peki, Atatürk’ün vefatı üzerinden kaç sene geçti?
#10 Kasım Kaçıncı Yıl DönümüTürkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, bundan 86 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu. Her yıl rekor ziyaretçi sayısıyla artık bir anıt mezardan çok halkın Atatürk’e kavuşma alanına dönüşen Anıtkabir’in temeli de bundan 80 yıl önce bugünlerde atılmıştı… Ata’nın ebedi istirahatgâhını iki mimar, Emin Onat ve Orhan Arda tasarlamıştı. Anıtkabir’in mimari müellif vekili, Orhan Arda’nın oğlu yüksek mimar Ömer Arda ile buluştuk; Anıtkabir’in hikâyesini dinledik...
#Anıtkabir10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü konuşma metinleri örnekleri, öğrenci ve öğretmenler tarafından araştırılıyor. 10 Kasım, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının anıldığı gündür. 1938 yılında İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda 09.05’te hayata gözlerini yuman Atatürk, her yıl bu tarihte, saygı duruşu, anma törenleri ve etkinliklerle anılır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım’da bir kez daha saygı ve minnetle anılacak. 10 Kasım örnek konuşma metni de 10 Kasım’da konuşma yapacak kişiler tarafından araştırılıyor. 10 Kasım’da yurdun dört bir yanında Atatürk’ü Anma etkinlikleri düzenlenecek. 10 Kasım’da saat 9’u 5 geçe Türkiye genelinde sirenler çalacak. İşte 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü sunu metni ve örnek konuşma metinleri!
#10 Kasım Atatürk’Ü Anma Günü'Avrasya-Avrupa Koşusu' adıyla ilki 1 Nisan 1979'da atletizme gönül verenlerin gayretiyle gerçekleştirilen ve "1 Nisan şakası" olarak algılanan İstanbul Maratonu, zaman içinde dünyanın en iyi maratonları arasındaki yerini aldı
#İstanbul MaratonuTam 85 yıldır olduğu gibi dün de saat 09’u 05 geçe sirenler çaldı... Sokakta, caddede, iş yerinde, AVM’de ve hatta evde tüm Türkiye o an yaptığı şeyi bırakıp saygı duruşuna geçti. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin yıldönümünde kalplerimiz yine özlemle doldu.
#Mustafa Kemal Atatürk10 Kasım, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıl dönümü olarak anılan bir gündür. 10 Kasım 1938’de saat 09.05’te Dolmabahçe Sarayı’nda hayatını kaybeden Atatürk, Türk milletinin Kurtuluş Savaşı’nı başarıyla yöneten ve birçok devrim gerçekleştiren büyük bir liderdir. 10 Kasım, Türkiye’de milli yas günü olarak kabul edilir ve her yıl saat 09.05’te sirenler çalarak bir dakikalık saygı duruşunda bulunulur. Atatürk’ün naaşı, ölümünün 15. yılında Anıtkabir’e defnedilmiştir. 10 Kasım, Atatürk’ün ilke ve devrimlerini hatırlamak, onun mirasına sahip çıkmak ve ona olan minnet ve sevgiyi ifade etmek için önemli bir gündür. İşte, 10 Kasım'ın anlamı ve önemi hakkında detaylı bilgiler
#10 KasımUlu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 27 Aralık 1919’da Ankara’ya ilk gelişi Ankaralıları büyük bir sevince boğmuştu. 20 Kasım 1938’de Ankara’ya gelen naaşı ise derin bir üzüntü yarattı. İşte VEKAM arşivinden Atatürk’ün naaşının Dolmabahçe’den Etnografya’ya getirilişine dair 10 kare...
#10 KasımAtatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkan Başdanışmanı, araştırmacı Ahmet Gürel (74), Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün naaşının Etnoğrafya Müzesi'nden Anıtkabir'e nakledildiği törenin renkli görüntülerine ulaştı. İtalyanlar tarafından sonradan renklendirildiği öğrenilen görüntülerde, Atatürk'ün Türk bayrağına sarılı naaşının top arabasıyla taşınması ve Anıtkabir'de düzenlenen törenden kareler yer aldı.
#AtatürkAtatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkan Başdanışmanı, araştırmacı Ahmet Gürel (74), Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün naaşının Etnoğrafya Müzesi'nden Anıtkabir'e nakledildiği törenin renkli görüntülerine ulaştı. İtalyanlar tarafından sonradan renklendirildiği öğrenilen görüntülerde, Atatürk'ün Türk bayrağına sarılı naaşının top arabasıyla taşınması ve Anıtkabir'de düzenlenen törenden kareler yer aldı.
#Mustafa Kemal AtatürkCumhuriyetimizin 100’üncü yılı kutlamaları yıl sonuna kadar devam ediyor, hatta 2024’e taşıyor. Öte yandan bu hafta sonsuzluğa uğurlanışının 85’inci yılında pek çok yerde Atatürk’ü anma konserleri düzenlenecek. 5 Kasım Pazar günü İstanbul’da ‘Yüz Yılın Koşusu’ var. Haftanın diğer etkinlikleri de ajandamızda…
#Müzik6 Ekim Cuma gününün tarihçesi vatandaşlar tarafından araştırılıyor. 6 Ekim özel bir gün mü? sorusu da bu bağlamda araştırılıyor. 6 Ekim İstanbul için oldukça önemli ve tarihi bir gündür. 6 Ekim 1923’te İstanbul düşman işgalinden kurtarılmıştır. Peki, 6 Ekim’de ne oldu? İşte 6 Ekim tarihçesi!
#6 EkimUluslararası temaslarını 2022 yılı boyunca yoğun şekilde sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21 ülkeye 27 ziyaret gerçekleştirdi. Dünya liderleriyle yaklaşık 200 telefon görüşmesi gerçekleştiren Erdoğan, çok sayıda devlet ve hükümet başkanını ağırladı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanMilli Saraylar Başkanlığı ev sahipliğinde düzenlenen '21. Yüzyılda Saray-Müzeleri Değerlendirmek' başlıklı sempozyumun açılış oturumunda konuşan Milli Saraylar Danışmanlar Komitesi Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Koronayı hafif geçirdim. Yoruldum ama artık dikkat ediyorum. Sempozyuma da gelebildim. Bu sempozyumun yapılması iyi oldu, çünkü böyle bir şey yoktu. Dışarıdan da gelenler oldu. En sevindiğim şey İtalya ve İspanya'nın katılması oldu. Onların müzeleri ve saraylarıyla yakın ilgimiz olması gerekiyor" dedi.
#İstanbulDün son ders zilinin çalmasının ardından hafta sonuyla birleşen 9 günlük ara tatil başladı. İlk ve ortaöğretimdeki bu kısa molada çocuklar için şehirde birçok etkinlik düzenleniyor. Konserler, müzikaller, atölyeler... Doğada ya da müzelerde zaman geçirmek isteyenlere de önerilerimiz var.
#9 Günlük Ara TatilMasterChef eleme adayları, haftanın ikinci dokunulmazlık oyununun oynandığı dün gece belli oldu. Heyecan dolu mücadelelere sahne olan MasterChef Türkiye'nin 10 Kasım tarihli 124'üncü bölümünde, 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü'ne özel yarışmacılar Dolmabahçe Sarayı'na konuk oldu. Atatürk'ün sevdiği yemeklerin hazırlandığı gecede, şeflerden geçer not alan kırmızı takım kendisini garanti altına alırken, mavi takımda 'MasterChef eleme adayları kimler oldu?' sorusu yanıt buldu. Öte yandan Somer Şef'in sezonun ikinci kaşığını atması dikkat çekti. Peki, dün gece MasterChef eleme potasına kim gitti? İşte, son bölümde yaşananlar...
#MasterchefMasterChef bugün var mı ve neden yok sorusu, televizyon başındaki izleyenlerin gündemine geldi. Yeni sezon heyecanına hız kesmeden devam eden sevilen yarışma programı MasterChef Türkiye 2022 ekran macerasına bir günlük ara verdi. 9 Kasım 2022 TV8 yayın akışında yer alan bilgilere göre yarışmanın yayın saatinde "Tuzak" adlı yerli dizi ekranlarda olacak. Diğer yandan yayınlanan MasterChef'in 124. yeni bölüm fragmanında, yarışmacıların 10 Kasım'a özel Dolmabahçe Sarayı'na konuk oldukları görüldü. Peki, MasterChef yeni bölüm ne zaman? İşte, MasterChef yayın günleri ve konuyla ilgili ayrıntılar.
#Masterchef