YÜKSEK kârlı özel fon vaadi dolandırıcılığı davasında Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş ve Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Aydoğdu hakkında da ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçundan 72’şer yıldan 240’ar yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame düzenlenmişti.
#Hakan AteşABD’nin California eyaletinde, ayı kostümü giyen bir kişinin kasten araçlara zarar vererek sigorta dolandırıcılığı yaptığı iddiasıyla dört kişi gözaltına alındı. Polis, olayın sahte hasar bildirimiyle sigorta tazminatı almak amacıyla planlandığını belirledi.
#ABDABD'nin 47. Başkanı seçilen Donald Trump, iş insanı Elon Musk ve girişimci Vivek Ramaswamy'nin Hükümet Verimliliği Bakanlığına ataması ABD ve dünya gündemine bomba gibi düştü. Trump bunun zamanın "Manhattan Projesi" haline geleceğini iddia ederken uzamanlar konuya şüphe ile yaklaşıyor.
#Donald TrumpLabirent Bil adıyla pek çok kullanıcıya mesaj gönderen dolandırıcılar, SMS gönderilen kişiyi "İzinli veri tabanımızda bulunmaktasınız sms almak istemiyorsanız ücretsiz mesaj gönder." şeklinde bir ifade ile SMS atmaya zorluyor. SMS atılması halinde ise tüketicinin faturasına bir miktar ücret eklenme ihtimali ortaya çıkabiliyor. İşte, Labirent Bil dolandırıcılığı hakkında bazı bilgiler
#Cloud E TicUğur Akkuş, Türk iş dünyasında faaliyet gösteren bir iş insanı olup, Ebru Şallı’nın eşi olarak da tanınmaktadır. Gayrimenkul ve finans alanlarında faaliyet gösteren Akkuş, aynı zamanda kripto para dolandırıcılığı ile ilgili ciddi suçlamalar nedeniyle de son zamanlarda kamuoyunun gündemine gelmiştir. Çeşitli kaynaklara göre, hakkında "nitelikli dolandırıcılık" suçlamasıyla açılan davada 10 yıla kadar hapis cezası istenmektedir. Akkuş, özellikle kripto para piyasası ile ilgili olarak dolandırıcılık yaptığı iddiaları üzerine birçok dava ile karşı karşıya kalmıştır.
#Uğur AkkuşYetenek açığı arttıkça şirketlerin çalışanlara sunduğu yan haklarda da rekabet kızıştı. Yan haklar, toplam maaş paketinin yaklaşık yüzde 20 ila 35’ini oluşturur hale geldi. Sağlık sigortası, ücretsiz iletişim artık çalışanlara yeterli gelmiyor. Çalışana, özel emeklilik, kritik hastalıklar sigortası, kimlik dolandırıcılığı koruması, hukuk hizmeti, spor ve yoga hizmeti gibi yan haklar sunulmaya başlandı. Peki, dünyada ve Türkiye’de şirketler çalışanlara hangi yan hakları sunuyorlar?
#İş GücüABD bıçak sırtı geçmesi beklenen başkanlık seçimine geri sayıyor. Adaylar arasındaki oy farkının çok yakın olması, seçim sonrası 6 Ocak 2020 Kongre baskınına benzer bir kaos yaşanabileceği korkusunu tetikliyor. Cumhuriyetçi aday Trump ise şimdiden seçmen kitlesine “Demokratların hile yapabileceği” mesajını veriyor.
#ABDİzmir’de yaşayan Özkan Aydik, doğalgaz faturasını ödemek için mobil uygulamaya girdiğinde hesabında 23 milyon 16 bin 393 TL buldu. Bankaya durumu bildiren Aydik, paranın kaynağı hakkında bilgi alamadı ve parayı iade etti. Uzmanlar kaynağı bilinmeyen paranın genellikle dolandırıcılık veya kara para aklama ile ilişkilendirilebileceğine dikkat çekiyor. Peki, hesaba habersiz gelen bir para ne gibi sonuçlar doğurabilir? Harcanırsa nelerle karşılaşılabilir? Paranın hesapta kalma süresi ne gibi riskler taşır? Bu soruların yanıtlarını ve dolandırıcıların izledikleri yeni yolları Avukat Ceren Küpeli ve Bilişim Teknolojileri Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber Güvenlikİstanbul’da geçen ay nişanlanan R.D. (25) adlı kadın, sosyal medya üzerinden çeyiz paketi almak isterken 56 bin TL dolandırıldı. Polis merkezine gidip şikayetçi olan R.D., “Vicdanen nasıl rahat ettiklerini bilmiyorum. Sadece bu şekilde dolandırıldığım için biraz üzgünüm. Giden para olsun o önemli değil ama o hayal kırıklığı insanı üzüyor. Yakalanmalarını istiyorum" dedi.
#İstanbulYenidoğan bebek çetesinin kendi aralarında yaptığı kan donduran konuşmalar ortaya çıktı. Sağlık durumu kötü olan bir bebeği yaşatmak için aileden 150 bin TL isteyeceklerini belirten şüpheli hemşire Hasan Basri Gök, “Doğukan sen çocuğu bugün yaşat tamam mı? Bugün bir alem yaparız, o parayı bir kurtarayım” dedi.
#İstanbulTürkiye’de son yıllarda banka dolandırıcılıklarının artması, özellikle dijitalleşmenin hız kazandığı bir dönemde büyük bir endişe kaynağı haline geldi. Hacker’ların tüketicilerin banka hesaplarına erişerek hesapları boşaltması, limitleri yükseltmesi ve habersiz kredi çekmesi, bireyleri finansal olarak zor durumda bırakıyor. Peki siber korsanlar bunu nasıl başarıyor? Kullanıcılar nerede hata yapıyor? Hangi önlemleri almak gerekiyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikEcrin Su Çoban Discord dolandırıcılığı iddiaları X'te gündem oldu. Ecrin Su Çoban olayı son günlerde sıkça konuşulan konulardan birisi oldu. Geçtiğimiz hafta yaşanan olaylar sonrasında ortaya çıkan Discrod dolandırıcılığı ve şantajcılığı ile ilgili çeşitli isimler dolaşıyor. Ecrin Su Çoban ne yaptı? sorusu da gelişmeleri merak eden kişiler tarafından araştırılıyor. Ecrin Su Çoban da Discord üzerinden insanları zorbalayıp şantaj yaptığı iddiasıyla ilgili gündeme gelen isimlerden birisi oldu. Konuyla ilgili sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Çoban bu iddiaları reddetti. Peki, Ecrin Su Çoban kimdir, kaç yaşında?
#Ecrin Su Çobanİstanbul'da internetten 'Ucuz kiralık araç' ilanlarıyla kurdukları siteye yönlendirdikleri kişilerin kredi kartı bilgilerini çalarak milyonlarca liralık hırsızlık yaptıkları tespit edilen Yener A. ve Ramazan S. yakalandı. Şüphelilerden Yener A.'nın (35) daha önceden 69, Ramazan S.'nin (35) ise 90 suç kaydı olduğu ve haklarında kesinleşmiş hapis cezaları bulunduğu öğrenildi.
#İstanbulPatates hat, yasa dışı veya kayıt dışı olarak kullanılan, kimliği belirlenemeyen telefon hatlarıdır. Genellikle telefon hatlarının sahte kimliklerle alınması veya başkası adına kayıtlı hatların izinsiz kullanılmasıyla ortaya çıkar. Bu tür hatlar, suç işlemek amacıyla kullanıldığında, hat sahibi kişi tespit edilemediği için yasal sorunlar doğurabilir. Patates hatlar, dolandırıcılık ve diğer suçların yayılmasını kolaylaştırdığı için güvenlik açısından risk taşır ve yasalarca yasaklanmıştır.
#Patates HatDolandırıcılar internette, sokakta kol geziyor. Telefonlarımız hiç susmuyor, bilmediğimiz numaralardan birileri arayıp bizi bir şeylere ikna etmeye çalışıyor. ‘Fırsatlar’, ‘kârlı yatırımlar’ gırla gidiyor! Haberler dolandırılan insanların hikâyeleriyle dolu. İzlerken “Ama bu da yapılmaz ki” diyoruz. Fakat inanın öyle yöntemler uyguluyor ki dolandırıcılar, bir anda kendinizi paranızı kaptırmış halde buluyorsunuz. Nereden mi biliyorum, çünkü ben de dolandırıldım! Yaşadığım şoku atlatır atlatmaz da işin uzmanlarına kendimizi nasıl koruyacağımızı sordum.
#Necla BayraktarÖzellikle ağustos ayında villa turizmine yönelik rezervasyon talebinin zirve yapması ile dolandırıcılar ortaya çıktı. Sosyal medyada TÜRSAB belgeli şirketlerin hesaplarının kopyasıyla kiralama yapılarak, vatandaşların dolandırıldığı belirlendi.
#VillaTelefon dinleme iddiaları yeniden gündemde… Cox Media Group reklam firmasına ait raporlar, kullanıcıların telefonlarının dinlendiği şüphelerini doğruladı. Uzmanlar, mikrofonların sürekli açık olabileceğini ve bu verilerin çeşitli şirketler tarafından kullanılabileceğini belirtiyor. Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile bu durumun yaratabileceği riskleri ve alınması gereken önlemleri konuştuk.
#Siber GüvenlikÖdeme teknolojisi şirketi Visa’nın yaptığı bir araştırma, dijital kimlik, tüketicilerin satıcı olarak öne çıkması, yapılandırılabilir hizmetlerin çoğalması, gömülü finans ve yapay zekayı ödemelerin geleceğini şekillendiren başlıca trendler olarak ortaya koydu. Araştırmaya göre ayrıca “Fijital” olarak adlandırılan fiziksel dijital ödemeler de günlük işlemlerimizin ayrılmaz bir parçası haline gelecek.
#Dijital ÖdemeTikTok gibi sosyal medya uygulamalarında son yıllarda pasaport fotoğrafları için abartılı makyaj yapmak moda haline geldi. Ancak bu moda istenmeyen sonuçlar doğurmaya başladı. Yolculuk yapan birçok kadın, abartılı makyaj içeren pasaport fotoğraflarının kendilerine benzemeleri nedeniyle yurt dışı uçuşlarda sorunlar yaşıyor. Kadınlar 'fotoğraftaki kişi size benzemiyor' denilerek pasaport kontrolünden geri çevrilebiliyor. Örneğin ABD'li bir kadının kimlik doğrulamasını fotoğrafı yüzünden geçememesi milyonlarca kez izlenerek viral oldu.
#TiktokSPK, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in istifa iddiaları ile yanlış yönlendirme yapanlar için harekete geçti. Yapılan açıklamada, “İstifa haberleri üzerinden Borsa yatırımcısını yanlış yönlendiren ve onların zarara uğramalarına sebep olan sosyal medya hesaplarıyla ilgili gerekli incelemeler başlatılmıştır” denildi.
#Sermaye Piyasası KuruluHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, istifa iddialarını sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla yalanladı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in istifa ettiği" iddiasını gündeme taşıyanlara yönelik, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından resen soruşturma başlatıldığını bildirdi.
#Mehmet Şimşek