İçinde yaşadığımız dijital çağda akademide, günlük hayatta, medyada konuştuğumuz en büyük teknolojik yeniliklerden biri hiç şüphesiz yapay zekâ. İster evde, ister okulda, ister iş yerinde olsun yapay zekâ uygulamaları çok farklı alanlarda ve çok farklı özellikleriyle karşımıza çıkıyor. Ancak bu teknolojinin getirdiği yeniliklerle beraber yaşanan değişimler olumlu ve olumsuz etkileri de barındırıyor.
#Doç. Dr. Sefer DarıcıBildiğimiz kalıpların yıkıldığı, geleceğe farklı bir noktadan bakmak zorunda kaldığımız bir çağı yaşıyoruz. Pandemi ve onu izleyen yapay zekâ döneminin etkisiyle artık 5 yıl önce tahmin bile edemeyeceğimiz mesleklerden bahsetmeye başladık.
#Pandemi Asist YaptıSivas Cumhuriyet Üniversitesi’nin akademisyenleri arasına ‘Dr. Derya Aslan’ adı verilen yapay zekâ da katıldı. Davranış bilimleri dersine giren Dr. Derya, rektörlüğün izin vermesi ve YÖK’ün de onaylaması halinde Türkiye’nin kadrolu ilk yapay zekâ akademisyeni olacak.
#Yapay Zekaİşimizi elimizden alacakları söyleniyordu, canımıza mı kastettiler? Eski ABD Başkanı Trump’ı cezaevinde resmeden, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’ye kendi askerlerine ‘Teslim olun’ çağrısı yaptıran yapay zekâ uygulamalarından bahsediyorum. Öyle ki Belçika’da bir kadın kocasının, yapay zekâ robotu ile yaptığı sohbetler sonunda intihar ettiği iddiasıyla mahkemeye başvurdu. İtalya hükümeti OpenAI bünyesindeki, doğal dil kullanan yapay zekâ programı ChatGPT’yi yasakladı, Elon Musk’ın da dahil olduğu bin üzerinde araştırmacı ve yönetici tehlikeli bir silahlanma yarışını durdurmak için yapay zekâ sistemlerinin geliştirilmesine 6 aylık ara verilmesi çağrısında bulundu. Bazı uzmanlar tehlikenin büyük olduğu, bazıları da ‘şimdilik’ gereksiz telaşlandığımız görüşünde.
#Yapay ZekâDijital oyun tutkunlarının vazgeçemediği oyunlardan biri olan Call of Duty’nin Modern Warfare serisinin yeni oyunu yakında oyuncularla buluşacak. Buraya kadar, ‘E, ne var bunda?’ diyebilirsiniz ama oyunseverlerin oyunun erken erişime açılan bölümünden paylaştığı görüntüler dünya basını ve sosyal medyada gündem oldu. Çünkü oyunun Amsterdam’da geçen bir bölümünden yansıyan o görüntüler, ‘gerçek’ hayattan bile gerçek. Çöp yığınları dahil oyundaki her şeyin fotogrametri tekniği ile daha gerçekçi görünmesi sağlanmış. Elbette bu, oyunseverler için iyi bir haber ancak ‘taklit edilen gerçek’, zamanla ‘gerçek gerçeğin’ yerini alır mı? Dijital oyunlar, çocukları ve gençleri gerçek hayattan ve gerçeklik algısından koparır mı? Cumhuriyet Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sefer Darıcı ile konuştum.
#Dijital Oyun