25 Ekim’de 12.40 ile 15.05 saatleri arasında yılın ikinci güneş tutulması yaşanacak. Türkiye’den de gözlemlenebilecek tutulma ile İstanbul’da yüzde 38’lik hilal şeklinde bir kapanma olacak. Tutulmanın en iyi gözlenebileceği yer ise kuzeydoğu Anadolu bölgesi. Burada da Güneş’in yaklaşık yüzde 60’ı örtülecek. Ancak bu muhteşem doğa olayı eski bir tartışmanın da fitilini ateşlemiş durumda. 1999 Marmara Depremi’nin güneş tutulmasından 1 hafta sonra olması tutulma ile deprem arasında bir bağ var mı sorusunu yeniden gündeme taşırken, biliminsanları ikiye bölünmüş durumda.
#Güneş TutulmasıDün gece saat 21.00-22.00 sularında gökyüzüne kafasını çevirenler tren gibi yan yana dizilmiş yıldız grubu gördüklerini sandılar. Öyle ki bazıları, ‘İşte şimdi geldi uzaylılar!’ mavrası bile yaptı. Durun, sakin! O gördüğünüz ne UFO ne uzaylılar ne de dünyanın sonu geldiğine dair bir işaret. Gördükleriniz dünyanın en zengin işadamlarından Elon Musk’a ait Starlink uyduları. Bu akşam görmeniz de olası. Peki, ne işe yarıyor? Niye Türkiye’den gördük, bizi mi dinliyorlar? Elon Musk uzayda tekelleşiyor mu? Sordum.
#Elon MuskTrabzon'da gökyüzünü birkaç saniyeliğin aydınlatan ışık hüzmesinden bir gün sonra pazar akşamı İstanbul'da da aynı görüntüler kaydedildi. Heyecan yaratan bu olayın ardından uzmanlardan açıklama geldi. İstanbul'da semalarında pazar günü görüntülenen ışın saçan cismin gök taşı olduğu belirtildi. Doç. Dr. Hasan Esenoğlu, "Gök taşının muhtemelen Trakya bölgesi, Bulgaristan veya Karadeniz’e uzun bir menzille düşmesi olasıdır. İstanbul'da görüntülenen gök taşının oluşum nedeni kuyruklu yıldızdan değil, güneş sisteminden oluşan ufak bir gök taşıdır'' dedi.
#Trabzon3-4 gün önce atmosfere giren, Trabzon ve Giresun başta olmak üzere Yozgat, Çorum, Çankırı ve Tokat’tan da çıplak gözle izlenebilen, dün gece de İstanbul’da ortalığı gündüz gibi aydınlatan meteor düşmesi sosyal medyanın gündeminde. “Sonunda bu da oldu! Uzaylılar geldi” diyerek mavra yapanların yanı sıra durum depremi tetikler endişesi yaşayanlar da var. Ben de aynı kaygıyla tehlike var mı yok mu diye uzmanlara sordum.
#YazarİÜ Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Esenoğlu, "Cumartesi gecesi görülecek Mavi Dolunay, 76 yıl sonra ilk defa dünyanın her yerinden görüntülenecek. Bu çok nadir görülen olay, bu bakımdan önemlidir." dedi.
#Mavi Ayİstanbul Üniversitesi (İÜ) Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Esenoğlu, ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) paylaştığı ve UFO'lara ait olduğu öne sürülen görüntülerdeki cisimlerin askeri casus uydu olabileceğini söyledi.
#PentagonTürk uzmanlar, ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) yayınladığı görüntülerdeki cisimlerin adı gibi UFO (tanımlanamayan uçan obje) olduğunu, uzaylılarla hiçbir ilgisi olmadığını söyledi. Doç. Dr. Hasan Esenoğlu, ''Görünmeyen bir virüs dünyayı nasıl etkiliyor biliyoruz. Görüntüdeki cisim uzaylılarla ilgili olsa, etkisi Corona Virüsü de geçerdi'' dedi.
#Doç. Dr. Hasan EsenoğluTürk uzmanlar, ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) yayınladığı görüntülerdeki cisimlerin adı gibi UFO (tanımlanamayan uçan obje) olduğunu, uzaylılarla hiçbir ilgisi olmadığını söyledi. Doç. Dr. Hasan Esenoğlu, ''Görünmeyen bir virüs dünyayı nasıl etkiliyor biliyoruz. Görüntüdeki cisim uzaylılarla ilgili olsa, etkisi Corona Virüsü de geçerdi'' dedi.
#AntalyaHalk arasında "yıldız kayması" olarak bilinen meteor yağmurlarından Perseid, bu gece en yüksek seviyeye ulaşarak gökyüzünde görsel bir şölen sunacak. Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Esenoğlu, Perseid'in 12 Ağustos Cumartesi'yi 13 Ağustos Pazar gününe bağlayan gece en yüksek seviyeye ulaşacağını söyledi.
#Son DakikaBingöl'de bazı köylüler tarafından bulunan ve binlerce dolar karşılığında gökbilimcilerin araştırmaları için satın alınan göktaşı parçaları sayesinde 'yeni bir meslek' doğdu.Gökbilimcilerin 'uzay madenciliği' dediği bu iş kapsamında Türkiye ve yurtdışından TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'ne (TUG) yüzlerce taş örneği gönderildi.
#MeslekÇANAKKALE’de 1964 yılında bulunan 4 kiloluk göktaşı, 50 yıl sonra 3 parçaya ayrılarak içerdiği elementlere yönelik incelenmeye başlandı. Göktaşına ilişkin NASA’da yürütülen araştırmada, karbon olabileceğine yönelik ön sonuç geldi.
#NasaTürkiye’nin uzay yolculuğu ve ilk astronotumuz Alper Gezeravcı için yapılan yorumlara bakınca, ‘Dünyada kendi insanını böylesine değersizleştiren başka bir ülke var mı?’ diye düşünüyor insan. Oysa henüz 100 yaşındaki Cumhuriyetimizin prestiji ve gelecek nesiller adına çıkılan bu yolculuğu hafife almamak gerek. Neden mi?
#Uzayİstanbul Üniversitesi (İÜ) Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Astrofizik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Hüseyin Esenoğlu, göktaşlarının güneş sisteminin oluşumundan kalan bir parça olduğunu belirterek, "Bu göktaşları, güneş sisteminin yaşına eşit. Bu nedenle göktaşları güneş sisteminin tarihini, geçmişini öğrenmemiz açısından kıymetli." dedi.
#Gök Taşı