Ülkemizde her 10 kadından 1’inde rastlanan çikolata kisti (endometriozis), çoğunlukla 18 ila 45 yaş arasındaki hiç hamile kalmamış kadınları tehdit ediyor. Peki, çikolata kistinin belirtileri neler? Çikolata kisti hamile kalmaya engel mi? Konuyla ilgili en çok merak edilen soruları uzmanlardan öğrendik.
#EndometriozisTürk doktor Doç. Dr. Ercan Baştu'nun tüp bebek ile ilgili araştırması Amerikan Üreme ve Araştırma Derneği resmi dergisinde yayınlandı. Tüp bebek tedavisinde tekrarlayan başarısızlıkları inceleyen Doç. Dr. Ercan Baştu, nedensiz şekilde embriyonun tutunamamasında rahmin iç dokusunu inceledi.
#Türk DoktorRahmin içinde yer alan doku tabakası her adet döneminde dökülerek vücuttan atılıyor. Bu doku tabakasına ait hücrelerin çeşitli etkenlerle rahmin dışında, örneğin yumurtalıklar, mesane veya bağırsaklar gibi organlara yerleşerek büyümeleri ‘endometriozis’ olarak tanımlanıyor. En sık 25 – 45 yaşları arasında görülen endometriozis her 10 kadından 1’ini etkileyen, oldukça yaygın bir sağlık problemi.
#Endometriozis5-10 milimetrelik ufak kesiler ile yapılan laparoskopik ameliyatlar son yıllarda oldukça gelişti. Endometriozis, kısırlık, miyom tedavisi ve rahim alma ameliyatları ile jinekolojik kanserlerde de laparoskopik cerrahi yaygınlaştı
#LAPAROSKOPİTürkiye’de yaklaşık 2 milyon kadını etkileyen çikolata kisti hastalığı (endometriozis), yol açtığı şiddetli adet karın ve kasık ağrıları gibi etkenlerle hayat kalitesini oldukça düşürebiliyor, daha da kötüsü anne olmayı engelleyebiliyor. Üstelik çeşitli hastalıkların belirtileriyle ortak belirtilere sahip olması nedeniyle tanı konulması 6- 10 yılı bile bulabiliyor. Tanıdaki gecikmenin önüne geçmek için de öncelikle bu hastalığın sinyallerini iyi tanımak ve zamanında hekime başvurmak büyük önem taşıyor.
#Çikolata KistiKalıtsal hastalıkların önlenmesi amacıyla "seçilmiş embriyo"nun transfer edildiği tüp bebek tedavisinde olduğu gibi, doğal yolla hamilelik sağlanan çiftlerin de sağlıklı bir bebeğe sahip olabilmeleri için çalışma yürütülüyor. İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Faruk Buyru, doğal yöntemle elde edilen gebeliklerde de genetik tanı uygulanmasına yönelik çalışmayla ilgili açıklamalarda bulundu.
#Tüp Bebek