Diş sağlığı, gün içinde kendinizi ne kadar iyi hissettiğinizle yakından ilişkili. Dişlerde ve diş etlerinde yaşanan en ufak bir problem, hem bünyenizin zayıflamasına hem de keyfinizin kaçmasına neden olabilir. Bazı diş problemlerleri genetik olsa da, dış etkenlerin diş sağlığı üzerindeki etkileri de küçümsenmemeli. İşte daha sağlıklı dişlere sahip olmak için uzak durmanız gerekenler...
#Diş SağlığıTürkiye’de diş sağlığı hakkında yapılan araştırmalar gösteriyor ki son 50 yılda diş çürüğü sıklığı oranı yüzde 70’in altına hiç inmedi. Geçtiğimiz günlerde Tiktok'ta bir diş hekiminin 'Çürük bulaşıcıdır' iddiası ise büyük bir tartışmaya neden oldu. Gerçekten diş çürüğü bulaşıcı olabilir mi? Öpüşme yoluyla çürükler taşınabilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Diş SağlığıMeyve suları, kek, kurabiye, şekerleme, sütlü tatlılar, sert kıvamlı şekerler, karamel, gofret, çikolata, muz gibi yiyecekler dişlerde çürük oluşturma riskini artırıyor. International Hospital Dişhekimi Dt. Oğuzhan Özdemir, tatlı yedikten sonra süt, ayran içmenin ve peynir yemenin, şekerin ve ortaya çıkan asidin zararlı etkilerini önleyerek çürük riskini azalttığını söyledi.
Erişkinlerin dişlerini kaybetmelerine yol açan etmenler arasında yüzde 70’le dişeti hastalıkları birinci sırada. Aslında dişeti hastalıklarının tedavisi çok kolay, başlıca nedeni ise ağzın yeterince temizlenmemesi. Milyonlarca bakterinin diş yüzeylerinde, dişetiyle birleştiği noktalarda birikintiler oluşturması. Neyse ki tedavide önemli gelişmeler sürüyor. Hastaların kan ve kemikleri kullanılarak sağlıklı dokular elde ediliyor.