Yediğimiz yiyeceklerden, çikolata, şeker gibi gıdalardan veya bakteri, mikrop gibi etkenlerden dolayı dişlerimiz çürür, hatta kırılır ve sonrasında bu durum beraberinde diş ağrısını getirir. Diş ağrısı hiç ummadık zamanda, yemek yerken, gece uyurken bir anda gelir ve geçmeyen, gece uyutmayan çürük diş ağrılarına neden olur. Bu durumlarda kırık, çürük, dolgulu, sallanan diş ağrısına ne iyi gelir, durmayan iltihaplı diş ağrısı nasıl geçer gibi sorunlarının cevabını bilmek ve pratik uygulanabilir olması gerekir. En azından doktora başvuruncaya kadar evde diş ağrısını geçiren doğal kesin çözümleri bilmek faydalı olacaktır. Konumuz olan diş ağrısına ne iyi gelir, nasıl geçer, neden olur gibi soruların yanıtlarını aşağıda sıralayarak size yardımcı olmaya çalışacağız.
#Diş Ağrısı Nasıl GeçerDiş ağrısı nasıl geçer konusu, acıya dayanamayan birçok vatandaş tarafından internet üzerinden araştırılmaya başlandı. Hemen hemen her gün on binlerce kişiyi uykudan kaldıracak düzeyde ağrıya neden olan diş ağrısı, tedavi yöntemiyle sorgulanmaya başlandı. Hekim tedavisine başlamadan önce geçici yöntemlere başvurmak isteyen vatandaşlar, diş ağrısı nasıl geçer sorusuna cevap arıyor. İşte, diş ağrısına çözüm olabilecek en kolay yöntemler
#Diş AğrısıFransa'dan diş tedavisi için Afyonkarahisar'a gelen 60 yaşındaki Kezban G., 3 ay süren tedavisinin ardından gittiği bir başka diş doktorunda ağzına takılan dişlerin İsveç değil Türk menşeli olduğunu öğrenince hayatının şokunu yaşadı. Kezban G. olayın ardından soluğu adliyede aldı.
#AfyonkarahisarHakan Yıldırım, diş ağrısı nedeniyle gittiği bir muayenehanede kendisini doktor olarak tanıtan temizlikçinin ön 4 dişini çekerek yüzünde kalıcı hasar bıraktığı iddiasıyla verdiği hukuk mücadelesini kazandı. Mahkeme, temizlikçi Cemal Şenaslan’ın 50 bin lira manevi tazminatı 7 yıllık faiziyle birlikte Yıldırım’a ödemesine hükmetti.
#DişçiSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Maymun çiçeği hastalığının Türkiye'de görülmediğini belirtirken, 'Pandemi oluşmayacağı yönünde kanaat var. Tek tük görülebilir; ama bu salgın olmaz. Şu ada ekstra bir tedbire ihtiyacımız yok.' dedi.
#Sağlık Bakanı Kemal MemişoğluPotansiyel olarak ölümcül olan dang humması vakaları Avrupa'yı kasıp kavururken, İngiltere’de vakaların artmasından korkan uzmanlar, tatilcilerin hem tatildeyken hem de evdeyken hastalığın belirtilerinin farkında olmaları gerektiğini konusunda uyarıda bulunuyor.Peki bizde durum ne? Ülkemiz için risk var mı?
#Dank Hummasıİstanbul Küçükçekmece'de iddiaya göre, enfeksiyonlu dişin çekilmesinin ardından yüzü şişmeye başlayan, ateşi çıkan, kusan 8 yaşındaki Rüzgar Taha Çavdar ve ailesi adeta kabusu yaşadı. Şikayetlerin başlamasının ardından tekrar başvurduğu diş polikliniğinde antibiyotik verilen Rüzgar Taha Çavdar, durumunun kötüye gitmesi üzerine hastaneye yatırıldı. Göz selüliti teşhisi konulan çocuk, 11 gündür hastanede tedavi görüyor.
#İstanbulİstanbul Küçükçekmece'de iddiaya göre, enfeksiyonlu dişin çekilmesinin ardından yüzü şişmeye başlayan, ateşi çıkan, kusan 8 yaşındaki Rüzgar Taha Çavdar ve ailesi adeta kabusu yaşadı. Şikayetlerin başlamasının ardından tekrar başvurduğu diş polikliniğinde antibiyotik verilen Rüzgar Taha Çavdar, durumunun kötüye gitmesi üzerine hastaneye yatırıldı. Göz selüliti teşhisi konulan çocuk, 11 gündür hastanede tedavi görüyor.
#KüçükçekmecePopüler turist destinasyonlarında yaygın olan öldürücü bir virüs olan Dang humması, Avrupa'ya da yayılıyor. Ayrıca ülkemize komşu Ortadoğu ülkelerinde de vakalar yaşanıyor. Peki bizde durum ne? Ülkemiz için risk var mı? Önlem olarak ne yapmalıyız? Uzmanlar ne diyor?
#Dang HummasıBirden fazla ilaç alıyorsanız muhtemelen doktorunuz tarafından ilaçların birbiriyle etkileşimi konusunda uyarılmışsınızdır. Peki bazı gıdaların da bazı ilaçlarla etkileşime girebildiğini biliyor musunuz? İşte herkesin dikkat etmesi gereken kombinasyonlar...
#İlaç Etkileşimleriİlk kez 2016'da ortaya çıktı, sebebi de kaynağı da bir türlü açıklanamadı. Gizemli hastalığın sırrı o gün bugündür çözülemedi. Hafta başında kamuoyuna duyurulan araştırma sonuçları ise hem hastaların hem de uzmanların eleştiri oklarının hedefi oldu...
#Havana SendromuBir haftadır kuvvetli yağmurlarla birlikte soğuk havalar da sert yüzünü göstermeye başladı. “Üşüyorum” diyenlerin sayısı bir anda arttı. Kışın yaklaşmasıyla üşümeyi "Soğuktandır" diyerek olağan bir durum olarak görebiliyoruz ama üşüme hissi bazı önemli hastalıkların işareti olabilir. Peki her üşüme hastalık belirtisi mi? Hangi belirtiler endişe verici? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkBursa'da diş ağrısı nedeniyle götürüldüğü özel diş kliğinde genel anestezi yapılarak 1 dişi çekilip, 1'i kanal tedavisi olmak üzere 4 dişine dolgu işlemi uygulanan, eve geldikten sonra fenalaşıp, kaldırıldığı hastanede 3 gün sonra oksijen azlığına bağlı çoklu organ yetmezliğinden hayatını kaybeden Deniz Sönmez’in (5) ölümüyle ilgili soruşturma sürerken, İl Sağlık Müdürlüğü diş kliniğini mühürleyip 1 ay süreyle kapattı.
#Deniz SönmezBursa'da diş ağrısı nedeniyle götürüldüğü özel diş kliğinde genel anestezi yapılarak 1 dişi çekilip, 1'i kanal tedavisi olmak üzere 4 dişine dolgu işlemi uygulanan, eve geldikten sonra fenalaşıp, kaldırıldığı hastanede 3 gün sonra oksijen azlığına bağlı çoklu organ yetmezliğinden hayatını kaybeden Deniz Sönmez’in (5) ölümüyle ilgili soruşturma sürerken, İl Sağlık Müdürlüğü diş kliniğini mühürleyip 1 ay süreyle kapattı.
#BURSAVücudumuzdaki morlukların neden oluştuğunu anlayamadığımız, “Her halde bir yere çarptım” ya da “Hiçbir yere çarpmadım bu morluklar nereden çıktı?” diye düşündüğümüz zamanlar olmuştur. Ne var ki önemsemediğimiz bu durumlar, ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. Tıpkı Hannah Newman-Smith’in morluklarının sebebinin APLASTİK ANEMİ olması gibi...
#MorlukBursa’da diş ağrısı şikayeti ile gittiği özel bir klinikte fenalaşıp kaldırıldığı hastanede 3 gün sonra hayatını kaybeden 5 yaşındaki Deniz Sönmez’in ailesi olayda ihmaller zinciri olduğunu iddia ederek savcılığa şikayette bulundu. Minik Deniz, gözyaşları içinde toprağa verilirken acılı anne Elena Sönmez klinikte yaşadıklarını, "Çok hareket yapınca kadınlar güldü. Önce su istedi, ben kadına su vermesini söyledim. Bakmadı, sadece su verdi. İçmedi, döktü. ‘Ben ölüyorum’ dedi. Ben dedim ki ‘Deniz’im sen ölmüyorsun, sadece biraz uyudun. Şimdi ilacın etkisi var. Biraz bekle’ dedim." sözleri ile anlattı.
#DişGünlük yaşantımızda vücudumuzda zaman zaman morluklara rastlarız. Bunlar bazen fark etmeden elimizi kolumuzu bir yerlere çarptığımızda olur, bazen de hiçbir yere çarpmasak da oluşabilir. Anlam veremediğimiz morluklar için ‘Neden oldu acaba? Bir yere çarptım da farkında mı değilim?’ diye düşünürüz. Peki o sebebini bilmediğimiz morlukların bir hastalık belirtisi olabileceğini biliyor muydunuz? Hangi morlukları dikkate almalıyız? Hastalık belirtilerini çarpmaya bağlı morluklardan nasıl ayırt edebiliriz? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkSon zamanlarda özellikle sosyal medyada kadın sağlığını tehlikeye atan pek çok denetimsiz ürün satılıyor. 'Vajinal detoks' adı altında satılan bitkisel karışımlar, inciler, buhar banyoları, yumurtalar ve buna benzer pek çok ürün hiç sorgulanmadan onlarca kadın tarafından sepete atılıyor. Vajina sağlığı için alternatif tıptan yardım alanlar, 'Bitkisel üründen zarar gelmez' diyenler, nasıl tehlikelerle karşı karşıya olduklarının farkında değiller… Biz de bu ürünleri ve olası zararlarını konunun uzmanları ile konuştuk.
#Vajinal DetoksAdana'da Kemal Yaprak (66) dünyada 100 bin kişinin sadece 3'ünde görülen safra kesesi kanserine yakalandı. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Sarıtaş "Bu hastamızda, taş nedeniyle safra kesesi alındıktan sonra patolojik incelemesinde tesadüfen saptanıyor" dedi. Yaprak, bir dizi ameliyatla sağlığına kavuştu.
#AdanaAdana'da Kemal Yaprak (66) dünyada 100 bin kişinin sadece 3'ünde görülen safra kesesi kanserine yakalandı. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Sarıtaş "Bu hastamızda, taş nedeniyle safra kesesi alındıktan sonra patolojik incelemesinde tesadüfen saptanıyor" dedi. Yaprak, bir dizi ameliyatla sağlığına kavuştu.
#Safra Kesesi KanseriYanağında sertlik ve ağrı şikayetiyle Kastamonu’da diş hekimine giden Erol Tekin’e (55) önce apse olduğu düşünülüp antibiyotik tedavisi verildi. Tedaviye rağmen ağrı ve sertlik geçmeyince bu kez Akyazı’daki oğlunun diş hekimine gitti. Sol üst dişi de sallanmaya başlayan Tekin’e yapılan biyopsi sonucu, yanağındaki kitlenin nadir bir kanser türü olduğu anlaşıldı. Çok tehlikeli bir bölgede tümörü olduğu anlaşılınca rotayı İstanbul’a çeviren Erol Tekin, KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Apuhan tarafından acilen ameliyata alındı. Sol göz altından boynuna kadar uzanan bölge, tümörden temizlendi. Prof. Dr. Apuhan, “Çok sinsi ilerleyen bir tümör. 1 ay daha geç kalsaydı sol gözünü de almak zorunda kalacaktık" dedi.
#İstanbulYanağında sertlik ve ağrı şikayetiyle Kastamonu’da diş hekimine giden Erol Tekin’e (55) önce apse olduğu düşünülüp antibiyotik tedavisi verildi. Tedaviye rağmen ağrı ve sertlik geçmeyince bu kez Akyazı’daki oğlunun diş hekimine gitti. Sol üst dişi de sallanmaya başlayan Tekin’e yapılan biyopsi sonucu, yanağındaki kitlenin nadir bir kanser türü olduğu anlaşıldı. Çok tehlikeli bir bölgede tümörü olduğu anlaşılınca rotayı İstanbul’a çeviren Erol Tekin, KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Apuhan tarafından acilen ameliyata alındı. Sol göz altından boynuna kadar uzanan bölge, tümörden temizlendi. Prof. Dr. Apuhan, “Çok sinsi ilerleyen bir tümör. 1 ay daha geç kalsaydı sol gözünü de almak zorunda kalacaktık" dedi.
#Diş AğrısıNick ve Rachel Samuel çiftinin 18 aylık oğulları Robin Samuel, uzun bir süredir çocukluk çağı kanserleri arasında en ölümcüllerinden biri olan nöroblastom ile mücadele ediyor. Doktorlar, küçük Robin’e yüzde 40-60 oranında hayatta kalma şansı veriyor. Vücutta sempatik sinir dokularının bulunduğu yerlerde ortaya çıkan bu kanser hem dünyada hem de ülkemizde artıyor. Peki nöroblastom neden ortaya çıkıyor? Nasıl belirtiler gösteriyor? Hangi yaş grubu daha riskli? İşte Robin Samuel'in yaşadıkları ve hastalıkla ilgili uzmanların uyarıları…
#Sağlık