Deprem hepimize her an gelebileceğini en acı şekilde öğretti. Büyük felaketin üzerinden tam bir yıl geçti. O günden bu yana yönetmelikler, yasalar değişti, ‘tek çözüm kentsel dönüşüm’ denilerek önemli adımlar atıldı. Gelin birlikte son bir yılda yapılanlara ve çözüm bekleyen sorunlara bakalım...
#Kentsel DönüşümDiplomayı kiralayarak gelir elde etmek birçok meslek grubunda görülüyor. Özellikle işyeri açmak için diplomaya veya usta belgesine sahip olma zorunluluğu olan sektörlerde ‘kiralık diplomalar’ fırsat haline geldi. Önceden üniversite için görülen bu durum artık liselere kadar indi. Verilen ilanlarda kiralık diploma fiyatları 800 lira ila 57 bin lira arasında değişiyor. Meslek odaları, “Diploma kiralama son dönemde arttı” uyarısında bulundu.
#DiplomaEczacı, inşaat mühendisi, pratisyen hekim ve gıda mühendisleri, diploma kiralıyor. 500 ile 5 bin TL arasında değişen ücretlerle diplomalarını kiralayanlar, durum ortaya çıkarsa meslekten men ediliyor ancak ilanlar açık açık internetten yayınlanıyor.
#Diplomaİstanbul Kozyatağı’ndaki Central Hospital, göz hastalıkları uzmanı Dr. Ali Okay Ertan’dan kiraladığı diplomayla SSK ile anlaşma yaptı ve hasta kabul etmeye başladı. Dr. Ertan hastaneye hiç uğramazken, hastaları muayene ve ameliyat eden göz hastalıkları uzmanı Dr. Osman Usta, reçetelerde onun kaşesini kullanıyor. Kurumun Dr. Ertan’la 11 Nisan 2006’da imzaladığı bir yıllık iş sözleşmesinde aylık ücretinin bin YTL olduğu belirtiliyor. Hastanenin bu yönteme başvurmasının nedeni, SSK’nın anlaşma yapmak için tam zamanlı, yani başka bir kamu kurumunda görev yapmayan uzman bulundurma zorunluluğu getirmesi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı hazırlandı. Taslağa göre, emlakçılık faaliyetinde bulunan iş yeri en az 20 metrekare olacak. Aynı iş yerindeki birden fazla işletmeci için 5'er metrekare ilave edilecek. Oto galeriler öncelikle toplu iş yerlerinde açılacak. Tapuda konut olarak görünen yerlerde açılamayacak.
#EmlakçıSınav sonuç kâğıdını doğru okumak ve tercihte bulunmak, sınav kadar zor. Hangi bölüme, hangi puanla yerleşeceğini, üniversitelerin imkânlarını, özel şartları bilmeden, ölü tercih yapmadan bir seçimde bulunmak için sınav kâğıdınızdaki bilgilerin ne anlama geldiğini iyi bilmeniz gerekir. Tercih yaparken izlemeniz gereken 7 adım var. Bu adımları dikkatle atın ve listenizi kontrol edin.
#Sınav