Bu yıl 100’üncü yılını kutlayan dünyanın en büyük, elektronik, beyaz eşya ve ev aletleri fuarı IFA 2024, başkent Berlin’de kapılarını ziyaretçilere açtı. Fuarın açılışı, Başbakan Olaf Scholz ve Berlin Başbakanı Kai Wegner’in katıldığı bir törenle gerçekleştirildi. Sürdürebilirliğin ve yapay zekânın ön plana çıktığı fuar, 10 Eylül’e kadar açık kalacak.
#AlmanyaBerlin’deki IFA fuarına yenilikçi ürünlerle katılan Vestel’in CEO’su Ergün Güler, global oyuna hazır oldukları mesajını verdi. Güler, “Tüm planlarımız hazır. Şu anda yıllık 3.8 milyar dolar ciro yapıyoruz, 2.5 milyar doları ihracattan geliyor. Şimdi 3 yılda 2 kat büyüme hedefliyoruz. ABD için bu hedef 5 kat büyüme” dedi.
#IFADünyanın en büyük, elektronik, beyaz eşya ve ev aletleri fuarı olan IFA, bu yıl 100’üncü yılını kutluyor. 6-10 Eylül 2024 tarihleri arasında Berlin fuar alanında gerçekleşecek olan IFA, teknoloji dünyasının en önemli yeniliklerini sergilemeye hazırlanıyor. Türkiye bu yıl fuarda, aralarında önemli markaların bulunduğu 52 firma ile temsil ediliyor. Ayrıca Elektrik ve Elektronik İhracatçıları Birliği de yaklaşık 400 metrekarelik bir stant açacak. Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen de fuarı ziyaret ederek Türk katılımcılarla görüşecek.
#AVRUPADAN HABER2024 yılının ilk yarısında Roche Türkiye’de üst düzey önemli iki atama gerçekleşti. Yeni göreve gelen Roche Diagnostik Türkiye Genel Müdürü, Türkiye & Orta Asya ve Kafkas Ülkeleri Yönetim Merkezi Başkanı Nazli Sahafi ve Roche İlaç Türkiye Genel Müdürü Farid Bidgoli, Roche’un Türkiye sağlık hizmetleri ekosistemine katkılarını ve gelecek hedeflerini anlattı. “Hedeflerimize giden yolda en büyük gücümüz çalışanlarımız” diyen Nazli Sahafi ve Farid Bidgoli, çalışanlara yetki ve sorumluluk veren çalışma modeli sayesinde daha çevik, daha yaratıcı ve çözüm odaklı bir çalışma kültürü benimsediklerini söyledi.
#Roche İlaçYapay zekâ bu kez psikoterapiye el attı. Hatırlarsanız, pandemi döneminde dijital sağlık sektörü hızlı büyümüş, platformlar üzerinden online terapi de mümkün hale gelmişti. Zamandan ve mekândan fayda sağlayan online terapiler, terapi almaktan çekinen, bir psikoloğun ofisinde görünmek istemeyenler için de iyi bir seçenek olmuştu. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ise online terapiyi bir üst seviyeye taşıdı ve çok konuşulacak bir karara imza attı. Depresyon tedavisinde antidepresan kullanımına ek olarak psikoterapi aplikasyonu kullanılmasına onay verdi. Hem de reçeteli. Peki, neden? Türkiye’de böyle bir metot mümkün mü? ‘Rejoyn’ uygulaması nedir? Ankara Üniversitesi, Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Berker Duman anlattı.
#Yapay ZekâUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, dijital dünyada da çocukların kontrolsüz bir şekilde bırakılmasının oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirterek, “Tüm anne babalara sesleniyorum; lütfen çocuklarımızı, gençlerimizi başıboş ve uçsuz bucaksız bir ortam olan internet dünyasında yalnız bırakmayın. Çok farklı koruma ve güvenlik yöntemleriyle onları dijital alemin kötülüklerinden uzak tutun.” dedi.
#Ulaştırma Ve Altyapı Bakanlığıİlk Türk uzay bilim misyonu hakkında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Biz uzaya astronot gönderdik bize diyorlar ki ‘Astronot gönderdiniz ama bununla gurur duyulacak bir şey yok çünkü roket bizim değil başka ülkenin roketiyle gönderdiniz’. Roketi yapsak, uzay istasyonu sizin değil, niye gurur duyuyorsunuz' derler" dedi.
#Mehmet Fatih KacırCES 2024 fuarı için geri sayım başladı. Her yıl Las Vegas, Nevada'da düzenlenen dünyanın en büyük tüketici elektroniği ve teknoloji fuarı olan CES (Consumer Electronics Show), bu yıl da kapılarını pek çok teknoloji firmasına açacak. Yeni ürün ve teknolojileri tanıtmak, sektör profesyonellerini bir araya getirmek, işbirliklerini teşvik etmek ve tüketici elektroniği endüstrisindeki son trendleri sergilemek amacıyla düzenlenen CES, bu yıl da dikkatleri üzerine çekecek. Peki, CES 2024 ne zaman başlıyor? İşte, tarih detayları
#CesYaklaşık 18 yıldır doktorluk yapan çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Görkem Astarcıoğlu, sağlık sektöründeki ihtiyaçları analiz ederek, bu ihtiyaçları yerli çözümlerle karşılamaya yönelik önemli bir girişimi hayata geçirdi. Kurduğu Hekimanne A.Ş.’de hem mobil bir uygulama geliştiren hem de bu uygulamayla birlikte çalışan giyilebilir ateş ölçüm cihazı üreten Dr. Astarcıoğlu’nun hedefinde ihracat da var.
#1Mesleki eğitim okulları, ülkemizde, Tanzimat Fermanı’nın yayınlanmasını takiben, 1857’de Maarif Nezareti Nizamnamesi ile bölgesel ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak açılmaya başlandı.Askeri Baytar Mektebi, Orman Mektebi, Ziraat Talimnamesi o dönemin ilk meslek okulları arasında yer aldı. Cumhuriyet döneminin de öncü Mesleki ve Teknik Okulları olarak değerlendirilirler…
#Konuk YazarTürkiye’nin ve Ankara’nın turizm alanındaki en önemli buluşmalarından biri olan ‘TravelEXPO 6. Uluslararası Ankara Turizm ve Seyahat Fuarı’, bu yıl 75 bine yakın ziyaretçiyi ağırladı. Fuarda ‘ortak akıl’ sergilediklerini söyleyen ATO Başkan Yardımcısı ve AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, “Bu fuarla beraber toplumun tamamı ‘bu kentte turizm olmaz, turizm konuşulmaz, Ankara turizmin konusu değil’ diyenlere ağır bir cevap verdi” dedi.
#TravelexpoYeterli düzeyde uyumak, sağlığımız için yapabileceğimiz en iyi şeylerden biri… Aynı durum düzenli egzersiz için de geçerli. Her ikisini de yeterince yapmak hastalık riskini azaltıyor, kardiyovasküler ve zihinsel sağlığı iyileşiyor ve beyni koruyor. Ancak ne uyku ne de egzersiz bize mucize gibi bir hap şeklinde geliyor: her ikisi için de zaman gerekiyor. Peki iyi bir uyku için egzersizi sabah yapmak mı daha iyi yoksa akşam mı? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#SağlıkCemaleddin Saraç ve Erdem Mindivanlı ortaklığında kurulan DigiHealth, başta hastaneler, tıp merkezleri, poliklinikler, tıp hekimi ve diş hekimi muayenehaneleri, ağız ve diş sağlığı poliklinikleri, termal turizmle ilgilenen sağlık merkezleri, geriatri ile ilgili merkezler, sağlık turizmi acenteleri, medikal satış merkezleri, ortez ve protez üretimi yapan merkezler, evde bakım kurumları ile çalışmalarını geliştirmeyi hedefliyor.
#1Ülkelerin refah toplumu olma yolundaki çabalarını destekleyecek önemli güçlerden biri hiç kuşkusuz bilim ve teknolojide ulaştıkları kapasite. Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanındaki başarıları, dünyada yeri olan araştırma kurumları ve üniversiteleri ile dünyanın farklı bölgelerinde gelişme mücadelesi veren ülkeler için de umut.
#Konuk Yazarİngiltere’den Japonya’ya kadar birçok ülkenin dijital sağlık yatırımcıları Türkiye’yi yakın markaja aldı. 2022’de çıkarılan ‘Uzaktan sağlık yönetmeliği’ süreci hızlandırdı. Yatırımcılar için 25 sayfalık Türkiye raporu hazırlayan EY CESA Bölgesi Sağlık ve Yaşam Bilimleri Kıdemli Danışmanı Ufuk Eren, “Türkiye’nin petrolü sağlık altyapısı olabilir. İyi sondaj yaparsak dünya pastasından aldığımız payı üç katına çıkarabiliriz” dedi.
#Dijital Sağlık6 Şubat’tan itibaren nasıl tüm Türkiye’nin gündemi tek bir konuya odaklandıysa, İTÜ’nün girişimcilerinin de tek odağı deprem haline geldi. İTÜ Arı Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş, yaşanan deprem afeti sonrasında İTÜ Çekirdek’li girişimciler tarafından geliştirilen 40 deprem çözümü bulunduğunu söyledi.
#İTÜ Arı TeknokentAkıllı saat gibi giyilebilir ürünler artık sadece bir akıllı telefon yardımcısı değiller. Bu modeller taşıdıkları özellikler ile hayat kurtarıyor ve her sene daha gelişmiş hale geliyorlar. Artık giyilebilir yardımcılar tansiyon ölçebiliyor ya da kalbin derinliklerine inerek detaylı analizler yapabiliyor.
#Akıllı SaatlerAfet bölgesinden farklı illere tahliye edilerek hastanelerde tedavi altına alınan yaralı yakınlarını bulamayanlar için e-Nabız’da ‘fotoğrafla arama’ ekranı açıldı. Ekranda açılacak ‘Afet Bilgisi Sorgula’ alanından yüklenecek fotoğrafla, yapay zekâ yaralının nerede olduğunu tespit edecek.
#E-Nabız