Güneydoğu Anadolu bölgesinde korkutan bir deprem meydana geldi. Depremin Malatya Kale ilçesinde meydana geldiği ve büyüklüğünün 5.9 olduğu tespit edildi. Uzmanlar, bölgedeki depremi değerlendirerek vatandaşları uyardı. Prof. Dr. Şükrü Ersoy, açıklamasında "Artçıları 5'e kadar çıkabilir. Bu oldu bitti deyip konutlarda olmayalım. Bir süre dışarıda olmakta yarar var. " dedi. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz ise depreme ilişkin değerlendirmesinde "Türkiye'nin özellik Doğu Anadolu'da Bingöl çevresinde Yedisu segmenti dediğimiz fay 7 üzerinde deprem üretme potansiyeline sahip. Burası riskli bir bölge, uzun yıllardır konuşuluyor. " dedi. Prof. Dr. Naci Görür ise " Muhtemelen bugün olan deprem 6 Şubat 2023 depremlerinin bu faya enerji transferinin bir sonucudur. Endişe yok" ifadelerini kullandı.
#DepremMalatya'nın Doğanşehir İlçesinde 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz, depremin ardından yaptığı açıklamada, "Bu artçı bir depremdir. Bunların yaşanabileceğini biliyoruz. Bu artçılar devam edebilir. Önümüzdeki bir yıl içerisinde 5 ve üzerini geçen depremler olmasını bekliyoruz." dedi.
#MalatyaMalatya'nın Doğanşehir İlçesinde 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz, depremin ardından yaptığı açıklamada, "Bu artçı bir depremdir. Bunların yaşanabileceğini biliyoruz. Bu artçılar devam edebilir. Önümüzdeki bir yıl içerisinde 5 ve üzerini geçen depremler olmasını bekliyoruz." dedi.
#DepremBursa Gemlik Körfezi’nde dün sabah 3 dakika arayla 5.1 ve 4.5 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Depremler İstanbul ve İzmir’den de hissedilirken korkuya neden oldu. Depremden saniyeler önce birçok Android telefon kullanıcısına bildirim gitti. Telefonlarında “Yakındaki deprem: Hafif sarsıntı bekleniyor, ilk tahminlere göre 5.0 büyüklüğünde” bildirimlerini gören kullanıcılar, önce şaşırdı, sarsıntıyı hissetti ve sosyal medyada aldıkları bildirimleri paylaşmaya başladılar. Öte yandan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 2 kişinin kaçarken düşüp yaralandığını açıkladı.
#DepremMarmara Denizi, Gemlik Körfezi'nde 5.1 ve 4.5 büyüklüğünde iki deprem gerçekleşti. Depremler, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Sakarya, Yalova, Çanakkale ve birçok şehirde hissedildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, depremin ardından 13 artçının gerçekleştiğini ve İstanbul ve Bursa'da toplam 3 binada hasar oluştuğunu açıkladı. CNN TÜRK'e konuşan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, "Şu anda özellikle 99 depremi öncesi yapılan binalarda durulmamasını tavsiye ediyorum, dikkatli olmaları gerekiyor. Zorunluluk olmadıkça da evde kalmasınlar." çağrısında bulundu. Prof. Dr. Naci Görür depremin meydana geldiği noktaya dikkat çekti. Görür, '1999 depremlerinde tahmin ediyorum stres kaybına uğradı. Bu kentimizin yeri çok tehlikelidir ve doğrudan Gemlik fayının üzerindedir.' dedi.
#İstanbulAFAD, Çanakkale'de saat 21.38'de 4.9 büyülüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Depremin meydana geldiği bölgede 1953 yılında 7.2 büyüklüğünde bir deprem yaşandığını belirten Deprem Uzmanı Prof. Şükrü Ersoy, "Bu Marmara Denizi içinde beklediğimiz büyük deprem değil. Güney kollara ilişkin bir deprem olduğunu tahmin ediyorum" dedi. Öte yandan Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz ise meydana gelen depremin İstanbul için herhangi bir tehlike oluşturmayacağını söyledi.
#ÇanakkaleDeprem uzmanı jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Marmara’da beklenen depremin İstanbul’u nasıl etkileyeceğiyle ilgili dört farklı senaryo paylaştı. Büyüklükleri 6.9 ile 7.6 arasında değişen senaryolara ilişkin haritaları paylaşan Tüysüz, “Bu haritaları sizi korkutmak amacı ile hazırlamadım, olasılıkları bilmek hazırlığın ilk aşamasıdır, amacım bilgilendirmek” dedi.
#Depremİstanbul’da çürük binaların yenilenmesi, dönüşümün finansmanı ve olası bir deprem sonrası ulaşım, tahliye, haberleşme, barınma, gıda, güvenlik gibi hayati konularda yapılması gerekenleri uzmanlara sorduk.
#Olası İstanbul DepremiHatay'da kısa süre arayla 6.4 ve 5.8 büyüklüğünde iki deprem yaşandı. Deprem ile birlikte vatandaşlar büyük panik yaşadı. Uzmanlar, paniğe neden olan şiddetli depremler sonrası değerlendirmelerde bulundu. "Beklediğimiz depremdi." diyen Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Şu anda daha büyük deprem beklemiyorum, tsunami beklemiyorum." ifadelerini kullandı. Yerbilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz ise, "Bu tetiklenen bir deprem, bu artçı bir deprem değil." diye konuştu.
#HatayAFAD'ın geçtiği son dakika bilgisine göre, Erzurum'un Köprüköy ilçesi merkezli 5,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem Ağrı, Diyarbakır ve Muş'tan da hissedildi. Erzurum Valisi Okay Memiş, can kaybının yaşanmadığı depremde birkaç köyde yıkım olduğu yönünde ihbar aldıklarını bildirdi. Memiş, Topçu Mahallesi'nde enkaz altında kalan 2 kişinin sağ çıkarıldığını duyurdu. Öte yandan Bakan Koca Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, depremde 4 kişinin yaralandığını açıkladı. AFAD ekiplerince yapılan çalışma sonucu 45 evin ağır hasarlı olduğu tespit edildi.
#DepremSon dakika... İzmir Seferihisar'da Ege ve Marmara Bölgesi'nde hissedilen 6,6 şiddetinde deprem meydana geldi. Depremin ardından uzmanlar uyarılarda bulundu. Hürriyet. com.tr'ye konuşan Prof. Dr. Ziyadin Çakır 'Ege Denizi'ndeki fayların hepsi bu şekilde ufak çaplı da olsa tsunami üretebilir. Denize sıfır olan binalar, tsunami tarafından sürüklenen tekneler... Tabi ki bir hasar oluşturur ve can kaybına neden olabilir. Bütün Körfez civarı şu anda tehlike altında.' ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Fadime Sertçelik açıklamasında "Binalara girmemelerinde fayda var. Deniz kenarında kalmamalarında fayda var. Küçük çaplı bir tsunami gibi görüntüler görüyorum. Denizden uzaklaşsınlar" uyarısında bulunmuştu.
#DepremDepremin ardından AFAD başkanı Mehmet Halis Bilden ve İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü ve Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz hasarlı binalara girilmemesi uyarısında bulundu. Ege Denizi'nin Gökova Körfezi'nde meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki depremin ardından artçı sarsıntıları da sürüyor. Depremin ardından en büyüğü 4.8 olarak ölçülen 4 tane 4 üzeri deprem kaydedildi. İşte son depremler...
#Muğla