Marmara’da 7.6 büyüklüğünde deprem bekleniyor

Güncelleme Tarihi:

Marmara’da 7.6 büyüklüğünde deprem bekleniyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2006 16:24

MARMARA Bölgesi’nde Bursa’yı da etkileyecek 7.6 büyüklüğünde bir deprem riskinin olma ihtimalinin yüzde 70 civarında bulunduğu ileri sürüldü.

Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Okan Tüysüz, yapılan tüm ölçümlerin Marmara ve çevresinin ciddi bir deprem riski ile karşı karşıya olduğunu gösterdiğini söyledi.

Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Okan Tüysüz ve Ulusal Deprem Konseyi Başkanı Prof.Dr. Haluk Eyidoğan, Bursa Tayyare Kültür Merkezi’nde Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen ‘Bursa’nın depremselliği’ konulu panelde kenti bekleyen deprem tehlikesine dikkat çekerken, Bursa için acilen Deprem Master Planı hazırlanmasını istediler.

Panelin ilk konuşmacısı Prof.Dr. Okan Tüysüz, Marmara’da korkuyla beklenen büyük depremin etkilerine temas ederken üç ana fay kırığının şehiri tehdit ettiğini söyledi. Prof.Dr. Tüysüz “Marmara denizi içinde olabilecek bir deprem Bursa’yı önemli oranda etkileyecektir. Bunun yanı sıra Gemlik’ten geçen Güney Marmara Fayı’nda gelişebilecek bir deprem de Bursa’yı etkileyecektir. Benzeri şekilde Bursa’nın içinden geçen ve Manyas ve Mustafakemalpaşa üzerinden devam eden fay da kırıldığı takdirde Bursa’da önemli bir hasara yol açabilecektir” dedi.
Marmara denizinin kuzeyindeki fayın 7.6 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini ifade eden Prof.Dr. Okan Tüysüz, bunun parçalı kırılma olasılığına dikkat çekerek “Her halükarda 7’nin üzerinde deprem beklentisi vardır. Ancak güneydeki Geyve-İznik-Gemlik fayı üzerinde çok fazla bilgi birikimi yoktur. Yenişehir-İnegöl havzasında ve Bursa ovasının kuzeyinde daha küçük faylar olduğunu biliyoruz. Ancak bunların üretebileceği deprem büyüklüğünün genellikle 7’nin altında kalacağını tahmin ediyoruz. 1855 yılında Bursa’da iki yıkıcı deprem olduğunu biliyoruz. Marmara içerisinde olabilecek bir depremin maksimum büyüklüğünün 7.6 ulaştığı ve bunun olma olasılığının da önümüzdeki 20-25 yıl içerisinde yüzde 70 civarında bulunduğunu hatırlatmak isterim. Marmara çevresi için büyük bir risk mevcuttur” diye konuştu.

DEPREM EFSANELERİ İLE BAŞIMIZ DERTTE

Ulusal Deprem Konseyi Başkanı Prof.Dr. Haluk Eyidoğan da deprem söylentilerinden duydukları rahatsızlığı dile getirdi. “Konsey olarak deprem efsaneleri ile başımız dertte” diyen Prof.Dr. Haluk Eyidoğan, “Bu söylentiler vatandaşın kafasını karıştırıyor. Depremden sonra karşılaştığımız sorunlardan bir tanesi sorunu tartışmak yerine sorunsalları tartışmak. Konu, deprem olacak mı, olmayacak mı? Deprem neyi vuracak? Neyi tetikleyecek? Deprem hocaları anlaşamadı gibi konuları tartışıyoruz. Biz deprem hocası değiliz. Biz yer bilimciyiz. Depremci, deprem uzmanı gibi tanımlamalar çıktı. Bu gibi yapay sorunlar gündemi işgal ederken, ciddi sorunlar tartışılmıyor” diye konuştu. Panelde Balıkesir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Erdal İrtem de bina yapıları ile ilgili görüşlerini aktardı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!