AK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum, 'Risksiz İstanbul' sloganıyla düzenlenen toplantıda açıklamalarda bulundu. "Afetlere dirençli, risksiz bir İstanbul için 5 yılda 650 bin konut inşa edilecek" diyen Kurum, başvuruların 15 Nisan'da başlayacağını, taksitlerin 5 bin 833 liradan başlayacağını ve 18 ayda teslim edileceğini söyledi.
#Murat KurumCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz enflasyon farkının yansımasının memur emeklilerinin maaşlarında göreceğini, diğer emeklilerle ilgili dengeleyici bir çalışmayı dikkate alabileceklerini vurguladı.
#Cevdet YılmazUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, asrın felaketinin üzerinden 6 ay geçtiğini ve hükümet olarak depremin ilk gününden itibaren bölgede olduklarını belirterek, “Görüntü Tabanlı Bilgi Sistemi ile Panaromik Görüntüleme yaparak depremden etkilenen yollarımızın kalıcı onarım ihalelerini başlattık. Yeni konutların ve yeni hastanelerin ulaşım yollarını ve altyapılarını yapıyoruz Önceliğimiz deprem bölgesindeki yaraları süratle sarmak. Sürekli bölgedeyiz. Depremin sebep olduğu karanlık izleri hızla ortadan kaldırıyor, yeniden inşa çalışmalarını yürütüyoruz” dedi.
#Abdulkadir UraloğluDeprem beklenen fay hatlarından Kuzey Anadolu fay hattının bir kısmı Marmara Denizi’nin altından geçiyor. Uzmanların riskli gördüğü bu fayda kırılma olursa İstanbul çok ciddi şekilde etkilenecek. Peki, beklenen Marmara depremi sonrası İstanbul için çevre iller nasıl bir hazırlık içinde? Yedi ilin yetkilileriyle konuştuk, olası bir afetten sonrası için planladıkları yardım çalışmalarını anlattılar.
#BilecikKahramanmaraş depremlerinin ardından beklenen İstanbul depremine hazırlanmamız gerektiğini söylüyor tüm uzmanlar. Şehri deprem gerçeğiyle tekrar yüzleştiren bir süreç yaşanıyor. Siyaset, sivil toplum örgütleri harekete geçti. Herkes kendince depreme hazırlanmaya çalışıyor. Biz de Hürriyet Ekler ekibi olarak kendi toplanma alanlarımızı bulduk, inceledik ve bir afet anında oraya nasıl ulaşacağımızı test ettik.
#Toplanma AlanıUzun bir aradan sonra yolumu yeniden Ürdün’e düşürdüm. Dolu dolu geçen 4 günde Ortadoğu’nun bu güzel ülkesi beni yine ve yeniden etkisi altına aldı. Haydi sırtımızı çöl rüzgârına verip atlayalım bir uçan halıya ve bakır rengi topraklarıyla, binlerce yıllık tarihiyle, stratejik konumuyla dünyanın gözdesi olmayı başarmış Ürdün’e doğru bu defa birlikte yola çıkalım.
#HürriyetBirleşmiş Milletler'in (BM) 2020 yılında "Dünya Tsunami Farkındalık Günü" kapsamında yayımladığı rapora göre, tsunami, önümüzdeki 10 yıl içinde dünya nüfusunun yüzde 50'sini tehdit edecek boyutlara ulaşacak.
#TsunamiDyson Lin deprem tahminleri ile dikkat çekmeye devam ediyor. Twitter üzerinden deprem tahmininde bulunan Dyson Lin, bazı tahminlerinin doğru çıkması üzerine geniş bir takipçi kitlesine ulaştı. Peki, Dyson Lin kimdir ve nereli? İşte, Twitter üzerinden yayımladığı deprem tahminleri ile dikkat çeken Dyson Lin hakkında bazı bilgiler
#Dyson LinKandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "1985'lerde 15 tane deprem algılama istasyonu varken bugün sadece Kandilli olarak 450 istasyonumuz var. AFAD'ın bin istasyonu var." dedi. Özener "Marmara Denizi'nde bir deprem bekleniyor, şu anda olabilecek depremin büyüklüğü minimum 7,2. O deprem şu anda olabilir, belki 5-20 yıl bekleyebilir. Bunun ne zaman olacağını bilmiyoruz ama yerini ve büyüklüğünü tahmin edebiliyoruz" ifadelerini kullandı.
#KandilliBilim insanlarının İstanbul’da olacağını öngördüğü deprem İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne taşındı. İBB Meclisi Kasım ayı toplantılarında İBB Ak Parti Grup Başkan Vekili Yardımcısı Faruk Aydın, 2002 yılında İBB ve Japon İşbirliği Ajansı (JICA) ortaklığında "Afet Önleme/Azaltma Temel Planı projesi" yürütüldüğünü hatırlatıp, 7.5 veya 7.7 büyüklüğü civarında bir deprem olması durumunda 70-90 bin civarında ölü, 135 bin ağır yaralı olabileceği yönündeki verileri paylaştı.
#İBBAvcılar Belediyesi, İstanbul Kalkınma Ajansı, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) işbirliği ile Firuzköy Mahallesi’nde yaptırılan Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonu’nun açılış törenine katıldı. Marmara Denizi’nde bulunan fay hattına 10 kilometre uzakta kurulan, yeraltı hareketleri izleyerek, olası bir depremin önceden tespiti ve şiddetinin belirlenmesi hedefleyen istasyonun sürekli veri toplayacağı ifade edildi. Gündoğdu, 'siyasette, teknik konuda hafızamız 17 günlük' dedi. Öte yandan Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, kullanacakları son dönem teknoloji ve sistemlerle faylardaki enerji birikimini yüksek duyarlıklı belirleyebileceklerini ve nerede, ne büyüklükte bir deprem olabileceğini daha doğru tahmin edebileceklerini söyledi.
#DepremBursa'da olası depremin hareketlerini izlemek üzere kurulan Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonu'nda çalışmalarını yürüten Doğa Hareketleri Araştırma Derneği Başkanı Fuat Agalday, İstanbul Büyükçekmece'deki 3.8 büyüklüğündeki depremi tahmin ettiklerini söyledi. Agalday, "Marmara bölgesinde son bir hafta içersinde deprem bekliyorduk. Bunu arkadaşlarla konuştuk ve yazıştık. Büyükçekmece'deki depremi de tahmin ettik" dedi. Manyas'taki geçen temmuz ayında meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki depremi 10 gün önceden tahmin ettiklerini açıklayan Agalday, 9'u Bursa'nın Nilüfer İlçesi'nde olmak üzere Marmara ve Ege bölgesine yerleştirdikleri toplam 18 izleme istasyonu ile yer hareketlerini yakından izlediklerini söyledi. Mevcut istasyonların artırılmasıyla tahminlerinin yüzde 80'e çıkacağını belirten Fuat Agalday, Marmara bölgesinde beklenen büyük depremin ise böylece en az 10 gün önceden tahmin edilip uyarıların yapılabileceğini de sözlerine ekledi. Işıl ARSLAN- Faruk KAHRAMAN/DHA
#HtvhaberZONGULDAK Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Afet İzleme ve Araştırma Laboratuvarı’nın Van Depremi raporu, Türkiye’de fay hareketlerini izleyen 146 Küresel Konumlama Sistemi (GPS) İstasyonu’nda elde edilen verilerin para karşılığında üniversitelere açılmasının, depremin önceden tahmin edilmesine yönelik çalışmaları olumsuz etkilediğini ortaya koydu.
Azeri bilimadamı profesör Telman Aliyev, "Robust noise monitoring" yöntemiyle deprem hareketleri öncesinde meydana gelen sismik gürültüleri analiz ettiklerini ve bu yöntemle Van'da meydana gelen 7.2 şiddetindeki depremin sinyallerini 12 saat önce aldıklarını bildirdi.