Marmara Depremi’nin 25. yılı nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı ve İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından “Türkiye’de Depremin 25 Yılı” başlıklı rapor hazırlandı.
#Marmara DepremiMurat Kurum, İstanbul’la ilgili projelerini 10 ana başlıkta açıkladı. İstanbulluların gündeminin deprem ve kentsel dönüşüm olduğuna dikkat çeken Kurum, “Kentsel dönüşüme özel 100 bin sosyal konut üreterek, dönüşüme girecek ev sahiplerine çok düşük fiyatlarla kiralayacağız” dedi.
#Murat KurumBeklenen Marmara depremi nedeniyle oturduğu evden daha güvenli bir yere taşınmak isteyenler, hatta bunun için kesenin ağzını açmaya bile razı olanlar neler yaşıyor? İstanbul’un iki yakasında farklı bütçelere göre eski ve yeni birçok daire için 25 emlakçıyı aradık. Deprem raporu olan bir tane bile ev bulamadık.
#Gizem CoşkunardaHacettepe Üniversitesi'nin 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde yaptığı inceleme, bölgedeki yapı stoku sorununu gözler önüne serdi. Raporda, Hatay'da yapılan incelemelerde yıkılan binaların çoğunun 4 katlı olduğu, el ile ufalanabilecek kadar düşük kalitede beton dayanımına sahip oldukları, düz donatıların (demir) sıyrıldığı, yetersiz sıklıkta ve çapta kullanılan etriyeler arasında burkuldukları belirtildi.
#Hacettepe ÜniversitesiTürkiye turizmine yıllar sonra yeni bir nefes olan GAP turları depremle birlikte durdu. Turların bölge ekonomisi için en büyük itici güçlerden olduğunu söyleyen TÜRSAB GAP Bölge Temsil Kurulu Başkanı İbrahim Halil Kılınç, “Rezervasyonların yüzde 80’i iptal oldu. Yüzde 20’ye katılacak olanlar da otellerden ve gidilecek restoranlardan deprem raporu istiyor. Turlarne kadar erken başlarsa bölgenin kalkınması da o kadar erken başlar” dedi.
#HatayKonya Teknik Üniversitesi, Hatay’daki inceleme ve gözlem raporunu tamamladı. Prof. Dr. Mehmet Kamanlı, “Depremin etkilediği tüm coğrafyada ortalama yüzde 95 oranında 2000 öncesi yapıların yıkıldığını söylemiyorum, göçtüğünü söylüyorum. Binalarla ilgi durum tespitinin bir an önce yapılması gerekiyor. Bile bile mezarımızda oturuyoruz. Yeni depremlerle karşılaşacağız. Daha ciddileriyle de karşılaşacağız. Buna hiç hazır değiliz” dedi.
#Prof. Dr. Mehmet KamanlıİYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bakanların milletvekili adayı olmasıyla ilgili, "Seçim sürecinde devletin kaynaklarını diledikleri gibi kullanıp sonra da buna demokrasi mi diyecekler? Hayır; böyle bir ilkesizliği, böyle bir ciddiyetsizliği kabul etmiyoruz. Madem tüm kabine üyeleri ani bir aydınlanmayla vekil adayı olmaya karar verdiler; o zaman istifa etsinler öyle aday olsunlar" dedi.
#TBMMİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesinden Doç. Dr. Beyza Taşkın, "Kamuoyunda bir infial çıktı. Gölbaşı'nda çok yeni binalar yıkıma maruz kaldıkları için 'Yeni binalara da güvenemeyeceğiz galiba' diye endişe duyuldu. Bu endişelerin aslında çokta doğru olmadığı bulgusuna vardık" dedi.
#İstanbul Teknik Üniversitesiİstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliği ile 39 ilçe için olası depremde risk tahminleri kitapçığı hazırladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 2019 yılında hazırlanan Olası Deprem Kayıp Tahminleri Kitapçığı ilçelerdeki deprem risk durumu ve nüfus bilgileri hakkında bilgi veriyor. Bu ilçeler arasında en çok merak edilenlerden biri de Kartal deprem riski oldu. Kartal deprem bölgesi mi, fay hattı geçiyor mu? İlçe ilçe İBB İstanbul ve Kartal deprem risk raporu...
#Kartal Deprem Riskİstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliği ile 39 ilçe için olası depremde risk ve hasar tahminleri kitapçığı hazırladı. Kahramanmaraş'ta meydan gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerin ardından deprem risk raporları gündemde yer alıyor. İBB tarafından hazırlanan deprem risk kitaçığı da İstanbullular tarafından araştırılıyor. 2019 verileri kullanılarak hazırlanan raporda ilçe ilçe risk tahminleri yer alıyor. Merak edilen ilçelerden biri de Küçükçekmece. Peki Küçükçekmece deprem bölgesi mi, fay hattı geçiyor mu? İşte Küçükçekmece deprem risk tahmini...
#DepremİBB Meclisi Deprem ve Doğal Afetler Komisyonu tarafından “İstanbul Deprem Raporu” hazırlandı. Raporu açıklayan İBB Meclisi Deprem ve Doğal Afetler Komisyonu Başkanı Kadem Ekşi, “İBB’nin yetki alanında olan 9 riskli alanda CHP’li yönetimin bugüne kadar yıkıp teslim ettiği bir tane dahi bina yok. CHP’li İBB’nin 2022 yılı bütçesinde sosyal konut yapımı için ayrılan bütçe 12 milyon TL, kentsel dönüşüm için ayrılan bütçe 492 milyon TL, reklam için ayrılan bütçe ise 849 milyon TL. Reklam depremden daha mı önemli?” dedi.
#Kadem EkşiSon dakika haberi.. İzmir’de yaşanan 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından İstanbul İstatistik Ofisi, 'İstanbul’un deprem raporu'nu yayımladı. Raporda, İstanbul’un beklenen depreme hazırlıksız yakalanması durumunda yaşanacak senaryo gözler önüne serildi.
#İstanbulRadyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, "Netflix ile ilişkilerimiz iyi. Son dönemde bütün uyarılarımızı dikkate aldılar. Nihayetinde ticari bir kuruluş. Türkiye'den kar ederken, regülasyon kurumuyla kötü olmak istemezler. Bizim onlardan milli ve manevi değerlerimize saygı ya da milli güvenliğe ilişkin taleplerimizin olması doğaldır." dedi.
#RTÜK BaşkanıGazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, 1 Ocak'ta yürürlüğe giren "Türkiye Deprem Tehlike Haritası" ile birçok ilin deprem tehlikesi değerinin değiştiğini belirterek, yeni veri ve bilgiler ışığında birçok ilin deprem tehlikesi değerinin düştüğünü, bir kısmının da yükseldiğini bildirdi. Özmen, "Kırşehir, yeni haritanın yürürlüğe girmesiyle deprem tehlikesi açısından en tehlikesiz illerden biri haline geldi. Haritaya göre Çanakkale, Muğla, Adana, Antalya, Eskişehir, Malatya gibi birçok ilin deprem tehlikesi düştü, Trabzon, Rize, Elazığ, Erzurum ve Aksaray gibi illerin deprem tehlikesi yükseldi" dedi.
#Deprem