ORDU'da kültür balıkları üreten çiftlikteki kafesin ağlarının denizdeki şiddetli fırtına nedeniyle yırtıldığı, çevreye yaklaşık 2 ton levrek ve somonun dağıldığı ortaya çıktı. Oltasını kapanın sahile koştuğu kentte, vatandaşlar bol bol balık yakaladı.
#OrduHavaların soğumaya başlamasıyla vatandaşların balığa ilgisi arttı. Bu sene bol olan palamut, tezgâhlardaki yerini çinekop, hamsi, istavrit, tekir, mezgite bıraktı. Ancak lüfer, mevsimi olmasına rağmen azlığıyla dikkat çekti. Hürriyet’e konuşan balıkçılar, lüferin az olduğunu o yüzden fiyatının da yüksek olduğunu söyledi.
#Balıkİzmir'de Foça sahillerinde büyüklü-küçüklü denizanası yoğunluğu dikkat çekti. Deniz girmek isteyen tatilciler tedirgin oldu. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar ise bu artışın nedenini açıkladı.
#İzmirDişleri inanılmaz keskin, kıtır kıtır teneke kutuları yiyor, balıkçıların ağlarına zarar veriyor, yem bulmak için kıyılara yaklaşıyorlar. Peki denize girerken bizi de ısırırlar mı? İnsanlara saldırma ihtimalleri var mı? Balon balıkları insanlar için ne kadar tehlikeli?
#Balon BalıklarıSon günlerde balık tezgâhına giden vatandaş, yüksek fiyatlarla karşılaşıyor. Hamsinin kilogram fiyatı tezgâhlarda 20-30 TL arasında değişirken, palamutun tanesi 30 TL’ye kadar çıkıyor. Denizlerde balıkların azaldığını ifade eden uzmanlar, “Küresel ısınmadan dolayı deniz suyu sıcaklıkları yüksek seyrediyor. Ayrıca aşırı avlanma yapılıyor. Bu da sistemin sürdürülebilirliğini mümkün kılmıyor” dedi.
#GazetehaberleriTürkiye'de 15 Nisan'da başlayan genel av yasağının sona ereceği 1 Eylül için balıkçılar gün sayıyor. Geçen sene ağlara en çok Karadeniz'in göz bebeği hamsi takılırken avlanan su ürünleri miktarı geçen sene bir önceki seneye göre yüzde 43 artarak 431 bin 907 tona yükseldi.
#EKONOMİAv yasağı sona erdi. Gece boyunca palamut, istavrit, hamsi ve sardalye tutan balıkçılar, sabahın erken saatlerinde su ürünleri hallerine gelmeye başladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yeni av sezonundan önce balıkçılara yaptığı “küçük balıklara dikkat edin” uyarısının ardından bir uyarı da Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’tan geldi.
Geçen hafta yapılan Su ürünleri Sirküler toplantısında lüfer balığının av boyu 19 santimetre olarak belirlendi. Bu daha önce 14 santimetreydi. En az bir kez üreme fırsatı verilmeden balığın avlanması pek çok kesimin tepkisini çekiyordu. Yaşam ortamı korunmadan, denetim yapılmadan ve kirlenme önlenmeden tek başına av boyunun artması da yeterli değildir ama bu iyi bir başlangıç.