Marmara Denizi'nde Deniz Çayırı Dağılım Alanlarının Belirlenmesi (MAR-ÇAYIR) Projesi kapsamında, Balıkesir'in Bandırma ilçesinde 50 metrekarelik pilot alanda deniz çayırı ekimine başlandı. Türkiye'de ilk kez yapılan deniz çayırı ekimiyle Marmara Denizi'nde, 2021'deki müsilajla azalan oksijen seviyesinin artırılacağını söyleyen Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, "50 metrenin altında, oksijen seviyesinin 2 miligram litrenin altına düştüğünü görüyoruz. Yani Marmara Denizi hızlı bir şekilde oksijensizleşmeye doğru ilerliyor. 1 metrekare deniz çayırı alanı yaklaşık olarak günde 10 litre oksijen üretiyor" dedi.
#Marmara DeniziMarmara Denizi'nde Deniz Çayırı Dağılım Alanlarının Belirlenmesi (MAR-ÇAYIR) Projesi kapsamında, Balıkesir'in Bandırma ilçesinde 50 metrekarelik pilot alanda deniz çayırı ekimine başlandı. Türkiye'de ilk kez yapılan deniz çayırı ekimiyle Marmara Denizi'nde, 2021'deki müsilajla azalan oksijen seviyesinin artırılacağını söyleyen Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, "50 metrenin altında, oksijen seviyesinin 2 miligram litrenin altına düştüğünü görüyoruz. Yani Marmara Denizi hızlı bir şekilde oksijensizleşmeye doğru ilerliyor. 1 metrekare deniz çayırı alanı yaklaşık olarak günde 10 litre oksijen üretiyor" dedi.
#Marmara DeniziBir haftadır İzmir Hatay’da ailemin yanındayım. Hava 35-36 derece, hissedilense 40’ın üzerinde. Ancak kapı, baca sımsıkı kapalı. Dışarı çıkmayı bırakın, cam bile açamıyoruz. Çünkü neredeyse tüm şehir çok keskin şekilde ölü balık ve lağım kokuyor. Özellikle de Bayraklı, Karşıyaka civarı… Nefes almak mümkün değil. Buna ilaveten deniz kararmış durumda. Rengi siyaha döndü. TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi körfezde. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da inceleme başlattı. Peki ama bu balık ölümleri ve kararmanın nedeni ne? Ve dahası bir daha yaşanmaması için ne önlemler alınacak?
#Bayraklı SahiliMüsilaj tehlikesi hâlâ geçmemişken, Balıkesir Erdek’te plaj temizliği sırasında koruma altındaki deniz çayırları, kepçelerle söküldü. Deniz çayırlarının, denizin akciğerleri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi’nin oksijensiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını ifade etti.
#BalıkesirBandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilaj sonrası 22 maddeden oluşan Marmara Eylem Planı'nın yaşama geçirilmediğini söyledi. Marmara Denizi'ndeki kirliğin her geçen gün arttığını ifade eden Prof. Dr. Sarı, "Marmara'nın çevresinde 25 milyon insan yaşıyor. Bunların atıklarının sadece yarısını arıtıyoruz. Geri kalan yarısını ne yazık ki denize boca etmeye devam ediyoruz. Marmara Eylem Planı'nın 14 maddesi denizin korunmasıyla ilgiliydi. Bunu başaramadık. Denizdeki kirlilik, 2021 yılında olduğu gibi devam ediyor. Önlem alınmazsa ekosisteminin ömrünü önceden kestiremeyeceğimiz Marmara Denizi, yararlanılamaz bir hale gelebilir" dedi.
#MüsilajMarmara Denizi’ne düzenli aralıklarla dalış gerçekleştiren Prof. Dr. Mustafa Sarı, denizin kirli, suyun normalden sıcak olduğunu ve müsilaj konusunda tehlike çanlarının çaldığını söyledi. Prof. Dr. Sarı, “Marmara Denizi için müsilaj kesin, zamanı meçhul bir ekolojik felaket” dedi.
#Marmara DeniziBursa Ovası'nı tek başına besleyen ve yıllardır kirliliğine çözüm bulunamayan Nilüfer Çayı'ndaki toplu balık ölümleri endişe yarattı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından inceleme için sudan ve balıklardan numune alındı. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Sazanlar, yayınlar, kefaller, çayda ne kadar küçük, büyük balık varsa hepsi ölüyor. Hepsinin topluca ölmesi zehirlenmeden başka bir şeyden, sebepten değildir. Her yıl aynı bölgede balık ölümü oluyorsa, bunun nedeni zehirlenmedir. Acilen yetkililerimizin o bölgedeki çay boyunca ölçümler yapması gerekiyor. Nedeninin bulunup, cezalandırılması gerekiyor" dedi.
#BursaBursa Ovası'nı tek başına besleyen ve yıllardır kirliliğine çözüm bulunamayan Nilüfer Çayı'ndaki toplu balık ölümleri endişe yarattı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından inceleme için sudan ve balıklardan numune alındı. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Sazanlar, yayınlar, kefaller, çayda ne kadar küçük, büyük balık varsa hepsi ölüyor. Hepsinin topluca ölmesi zehirlenmeden başka bir şeyden, sebepten değildir. Her yıl aynı bölgede balık ölümü oluyorsa, bunun nedeni zehirlenmedir. Acilen yetkililerimizin o bölgedeki çay boyunca ölçümler yapması gerekiyor. Nedeninin bulunup, cezalandırılması gerekiyor" dedi
#BursaSon günlerde Adalar açıklarında ve İstanbul Boğazı’nda görülen köpük akımı, ‘Müsilaj geri mi geldi’ sorusunu akıllara getirdi. Hürriyet’e konuşan Prof. Dr. Mustafa Sarı, Karadeniz’den Boğaz’a giriş yapan köpük akımıyla başlayan sürecin, yeni bir müsilaj oluşumuna dönüşme olasılığı olduğuna dikkat çekti.
#Prof. Dr. Mustafa SarıBandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nde su sıcaklığının uzun yıllar ortalamasına göre 3 derece daha yüksek olduğunu açıkladı. Sarı, yaptığı son dalışta, görüş mesafesinin 2 buçuk ila 3 metre civarında olduğunu ve yoğun bir plankton çoğalması yaşandığını belirterek, "Şu an 11- 12 derece civarında. Olması gereken su sıcaklığı ise 9 ya da en fazla 10 derece olmalıydı. Marmara, diğer denizlerimiz gibi ısınmaya devam ediyor" dedi. Çevre Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Öztürk ise özellikle fosforlu kirleticilerin denize deşarj edilmesinin Marmara'nın tabanını olumsuz etkilediğini belirterek, "Mandıralar, atık su arıtma tesisleri, tarımsal kaynaklı kirleticiler kesinlikle ileri kademe arıtılmalı. Marmara Denizi'nde fosfor kirliliği kontrol altına alınırsa, Marmara Denizi 5 ile 10 yıl içerisinde kendini yeniler" diye konuştu.
#AlgBandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nde su sıcaklığının uzun yıllar ortalamasına göre 3 derece daha yüksek olduğunu açıkladı. Sarı, yaptığı son dalışta, görüş mesafesinin 2 buçuk ila 3 metre civarında olduğunu ve yoğun bir plankton çoğalması yaşandığını belirterek, "Şu an 11- 12 derece civarında. Olması gereken su sıcaklığı ise 9 ya da en fazla 10 derece olmalıydı. Marmara, diğer denizlerimiz gibi ısınmaya devam ediyor" dedi.
#Marmara DeniziHer hafta Marmara Denizi’ne dalarak denizin durumunu gözlemleyen Prof. Dr. Mustafa Sarı, son yaptığı dalış sonrasında, “2021 yılında gördüğümüz müsilajın oluşmasına neden olan koşullar devam ediyor. Zamanı meçhul ama dönmesi kesin bir ekolojik olay. Bu nedenle müsilajı yeniden göreceğiz” dedi.
#Marmara DeniziMarmara Denizi'nde Bursa’nın Mudanya ilçesinde, tek hücreli organizmaların aşırı derecede üremelerinden sonra toplu halde su yüzüne çıkmalarıyla yaşanan 'alg patlaması' deniz suyunu gece yarısı mavi ışıklı hale getirdi. Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Yakamoz dediğimiz şey, bir plankton türünün ışık yaymasıyla ortaya çıkan olay. Şu anda gördüğünüz olayın adı yakamoz. Yakamozun ortaya çıkması alg patlamasını takiben olur” dedi.
#Marmara DeniziOlası İstanbul depreminde yaşanacak en büyük sorunlardan birinin de ulaşım ve halkın tahliyesi olacağından yola çıkan İTÜ öğrencisi Yıldız, çareyi denizde bulmuş. Yıldız’ın TÜBİTAK destekli “Deniz Yollu Afet Yönetimi” projesi, deprem sonrası yaşanacak kötü senaryolara çeşitli çözümler sunuyor.
#TÜBİTAK2021’de Marmara Denizi’nde meydana gelen müsilaj felaketinin ardından denizin son durumunu incelemek için Prof. Dr. Mustafa Sarı ile dalış yaptık. Prof. Dr. Sarı, “Marmara’nın umudu” sayılan, saatte 6 litre suyu filtreleyebilen pinaların sayısında rekor artış olduğunu söyledi.
#Prof. Dr. Mustafa SarıSon yılların bize kazandırdığı en iyi erkek oyunculardan. Yılmaz Erdoğan, Serra Yılmaz, Cem Yılmaz ve Özcan Deniz gibi isimlerle çalıştı, rüştünü ispat etti. Oyunculuk yeteneği kadar yakışıklılığı da konuşuldu, hayranları onu ‘Yunan heykeli’ gibi sıfatlarla tanımladı. Şükrü Özyıldız’la buluştuk, hayatındaki değişimleri, ayurveda master (usta) olma hikâyesini ve aşkı konuştuk: “Yalandan aşk yaşamak gibi bir şey yapamam, yapsam bile sürdüremem.”
#Hakan GENCEÜniversiteye son bir adım kala tercihlerin yeniden gözden geçirildiği bu günlerde, alanında uzman, sektöründe öncü isimler karar vermenize yardımcı olmak için size geleceğin mesleklerinin neler olduğunu kendi deneyimlerinden yola çıkarak anlatıyor.
#Süper Kariyerler Geleceğin Mesleklerini AnlattıYKS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte üniversite taban puanları araştırmaları hız kazandı. 17-18 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen ve TYT, AYT ve YDT olmak üzere 3 oturumdan oluşan sınava bu yıl 3 milyondan fazla aday katılım gösterdi. Sınava katılan adaylar, YKS sınav puanları ile üniversite tercihlerini gerçekleştirecekler. Başarı sıralamalarında en çok merak edilenlerden üniversitelerden biri de Akdeniz Üniversitesi (AKDÜ) taban puanları oldu. İşte, Akdeniz Üniversitesi tavan/ taban puanları 2023, başarı sıralamaları ve kontenjanları
#Akdeniz Üniversitesi Taban PuanlarıYKS sonuçları 2023 açıklandı. Bir yandan da üniversite taban puanları araştırmaları hız kazandı. 17-18 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen ve TYT, AYT ve YDT olmak üzere 3 oturumdan oluşan sınava bu yıl 3 milyondan fazla aday katılım gösterdi. Sınava katılan adaylar, YKS sınav puanları ile üniversite tercihlerini gerçekleştirecekler. Başarı sıralamalarında en çok merak edilenlerden üniversitelerden biri de Yıldız Teknik Üniversitesi taban puanları oldu. İşte, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) tavan/ taban puanları 2023, başarı sıralamaları ve kontenjanları
#Yıldız Teknik Üniversitesi Taban Puanları