Deli bal, Doğu Karadeniz'de üretilen doğanın ilginç ve tehlikeli bir hediyesi. Mor orman güllerinden elde edilen bu özel bal, grayanotoksin içeriği sayesinde sağlığa faydalı olduğu kadar riskli de. CNN Travel editörü Maureen O’Hare, bu benzersiz lezzetin hikayesini keşfetmek için bölgeye giderek, arıcılık geleneğini ve deli balın etkilerini gün yüzüne çıkardı. İşte detaylar…
#SeyahatMacahel Arıcılık Cesur Demiral’dan yeni sezon balların hazır olduğunu haber veren mesajı alınca hemen siparişimi verdim. Benim gibi sağım biter bitmez sezonluk balını alan çok. Balın meraklısı sadece bizde değil, dünyada da hayli fazla. Farklı ballar tatmak ve hasat izlemek için binlerce kilometre yol gidenler var. O zaman bu hafta biz de arıların izinde dünyayı dolaşalım.
#HürriyetManolya, mor ve beyaz renkte açan bir süs bitkisidir. Sıcak iklimi seven manolya, en çok Çin, Hindistan, İtalya ve Portekiz'de yetişir. Bu çiçek yapraklarını dökmediği için evde ve iş yerinde yetiştirilmesi de çok kolaydır. Yıldız, Kobuşi, Söğüt Yapraklı, Muz Çalısı ve Siebold başta olmak üzere birçok çeşidi bulunan bu bitkinin Latince adı Magnolia Grandiflora'dır. Manolya ismi hakkında merak edilen tüm detaylar.
Doğu Karadeniz denince akla gelen yerleri bir tarafa bırakalım. Şimdi farklı bir yere yolculuk yapacağız. Adı duyulan ama turistik olarak pek ziyaret edilmeyen Hemşin, yaylalarından şelalelerine, konaklarından çay bahçelerine zengin doğal kaynaklara ve kültüre sahip.
#HürriyetDoktorlar tüketilmesine şiddetle karşı ama seveni çok. Kimisi lezzetine bağımlılıktan yiyor, kimisi şifasına inancından. Bazısını bayıltan, bazısına rüyalar gördüren tüm dünyanın merak ettiği deli balın sağımına gittim. Gitmişken bir parça yemeyi de ihmal etmedim elbette. Ve...
#Deli BalKaradeniz'de artan bal tüketimine karşı uzmanlar ve bal üreticileri, 'orman gülü' bitkisinden üretilen 'deli bal'ın ölçüsüz tüketiminin, zehirlenme ve ölümlere neden olabileceğine dikkat çekerek, uyarıda bulundu. Soğuk algınlığının yanı sıra tansiyon düşürmede de etkili olan 'deli bal'ın, günde en fazla 1 çay kaşığı ölçüsünde tüketilmesi öneriliyor.
#TrabzonKaradeniz'de artan bal tüketimine karşı uzmanlar ve bal üreticileri, 'orman gülü' bitkisinden üretilen 'deli bal'ın ölçüsüz tüketiminin, zehirlenme ve ölümlere neden olabileceğine dikkat çekerek, uyarıda bulundu. Soğuk algınlığının yanı sıra tansiyon düşürmede de etkili olan 'deli bal'ın, günde en fazla 1 çay kaşığı ölçüsünde tüketilmesi öneriliyor.
#TrabzonTrabzon’un Sürmene ilçesinde yörede ‘deli bal’ olarak bilinen baldan yiyen 2 kişi rahatsızlanınca hastanelik oldu. Ortaköy Mahallesi’nde çalışma yürüten Alaattin Demirci ile Muhammet Özkan ‘deli bal’ olarak bilinen baldan yedikten sonra mide bulantısı ve baş dönmesi şikâyetleri görülmeye başlaması üzerine başlayan tedavisinin ardından taburcu edildi.
#TrabzonYaz aylarıyla birlikte Karadeniz’in zirvelerindeki yaylalarda binbir çeşit çiçek açar. Engebeli ve dik arazide kıvrılarak uzayan yollarda bulutların üzerine doğru yolculuğunuz sırasında size eşlik eden civanperçemi, kurtpençesi, tavşancılotu, yumak çiçekli çançiçeği, ala körigen, ahududu… Şehirlerin karışık ve gri hayatından uzaklaşıp Kaçkar Dağları silsilesinde yol alırken görebileceğiniz en çiçekli yaylaları derledik.
#Karadeniz YaylalarıŞifa arayan vatandaşların hastanelerden ve eczanelerden sonra bitkisel ilaçlar almak için sık sık gittiği aktarlara ayar geldi. Vitrinlerine “Nane gribe, adaçayı nezleye iyi gelir” yazısı asması yasaklanan aktarlar; güzelavrat otu, baldıran, kurtboğan, adasoğanı ve bitkisel karışım da satamayacak
#Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş