Güncelleme Tarihi:
Beldedeki üreticiden satın aldığı baldan yiyen Nail Zoroğlu (55), bir süre sonra rahatsızlanması üzerine yakınları tarafından çağrılan ambulansla Bartın Devlet Hastanesine kaldırıldı. Yediği baldan zehirlendiği belirlenen Zoroğlu, yaşamını yitirdi.
İl Sağlık Müdürü Osman Nacaroğlu, halk arasında sindirim sistemi rahatsızlıklarında kullanılan acı balın kişinin duyarlılığına göre zehirlenmelere yol açabildiğini belirterek, “Özellikle balı tüketenlerde kalp, böbrek ve tansiyon gibi kronik rahatsızlıkları varsa ciddi tehlikeler ortaya çıkar” dedi.
Acı bal nedir
Acı bal, özellikle Türkiye'nin kuzeyinde, fundagiller familyasından 'orman gülü' adlı bitkiden beslenen arıların ürettiği bal. Kahverengi renkte ve geç şekerlenme özelliğine sahip. Halk arasında 'acı bal, bal tutar veya deli bal' olarak bilinir. Halk arasında özellikle gastrit, ülser gibi mide, bağırsak sistemi rahatsızlıklarda kullanılır.
Uzmanlar bu balın, kişinin duyarlılığına göre zehirleme etkisi olduğuna dikkat çekiyor ve bilinçli ve dikkatli tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.
Acı balı tüketecek olanlarda kalp, tansiyon, şeker, böbrek gibi kronik rahatsızlıklar varsa daha ciddi tehlikeler ortaya çıkabilir. Zehirlenme belirtileri, balı yedikten 30 dakika ile 2 saat sonra mide bulantısı, kusma, şiddetli hipertansiyon ve kalp ritminin düşmesi, beyine yeterli kan gitmemesine bağlı hastanın bayılması şeklinde görülür. Deli bala bağlı zehirlenmede terleme, sersemlik, çift ve bulanık görme gibi durumlarda ortaya çıkar. Acı bal zehirlenmesi, tedavi edilmediğinde ölümle sonuçlanabilir.
Bal zehirlenmesinde alınan miktar önemli olduğu kadar, kişinin duyarlılığına göre yarım çay kaşığı bal da etkili olabilir.