Deprem felaketinden sonra risk tespiti ve güçlendirme talepleri arttı. Talebi gören fırsatçılar da boş durmadı. Merdiven altı firmalar binalarda test yapıyor, nakliye, emlak işiyle ilgilenenler “Biz güçlendiririz” diyor. Uzmanlar ise güçlendirme fırsatçılarına karşı uyarıyor: Güçlendirme, proje hazırlanmadan, ruhsat alınmadan yapılmaz. İşin ehli mühendisin yapmadığı çalışma, binalara daha çok zarar verir.
#İstanbulİLETİŞİM Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili '25-26 Şubat Dezenformasyon Bülteni'ni yayımladı. Bültende hacker’ların, New York'ta elektronik billboard’ları 'hack’leyerek Türkiye için yardım çağrısında bulunduğuna dair görüntülerin kurgu olduğu belirtildi.
#İLETİŞİM Başkanlığıİstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Planlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İsmail Hakkı Polat, İstanbul Havalimanı'nın inşa edildiği zeminin güçlendirildiğini ve tüm tasarım süreçlerinin depreme uygun gerçekleştirildiğini söyledi. Polat, "Beklenen İstanbul depreminin meydana gelmesi halinde, terminal, hava trafik kule, enerji merkezi, ARFF (Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele) istasyonları dahil tüm binalarımız ve hava tarafı 'pist-apron-taksi yollarında operasyonların aksamayacağı şekilde, deprem modellemelerimiz çerçevesinde tasarım ve inşaat çalışmalarımızı gerçekleştirdik" dedi.
#İGADeprem felaketi sonrasında birçok ilde binaların güvenliği sorgulanmaya başlandı. Bu amaçla da risk tespiti talepleri ciddi ölçüde arttı. Yapılan testlerin sonucunda binaları riskli çıkan vatandaş bugünlerde iki seçenekle baş başa kalıyor: YIKIP YENİSİNİ YAPMAK ya da GÜÇLENDİRMEK. Peki güçlendirme için nereye nasıl başvuru yapılacak, doğru firma nasıl seçilecek, çalışmanın maliyeti ne olacak, devlet destek verecek mi? Tüm bu sorulara yanıt vermek için güçlendirmeyi uzmanlar eşliğinde tüm yönleriyle ele aldık...
#Depremİstanbul genelinde yapım yılı 2000 ve öncesine ait bina sayısı 817 bin adedi aşarken, bu binalar toplamın yüzde 70,2'sini oluşturuyor - Bu alanda 39 bin 786 adet binayla Fatih başı çekerken, Fatih'i 35 bin 353 ile Üsküdar ve 34 bin 618 ile Bağcılar izliyor.
#İstanbulİstanbul'da beklenen büyük depreme ilişkin Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı'nın (KENTSEV) derlediği rapora göre 7,5 ve üzeri şiddetli bir depremde 13 bin 492 binanın çok ağır, 39 bin 325 binanın ağır, 136 bin 746 binanın orta, 300 bin 963 binanın ise hafif hasar alması öngörülüyor. Depremde çok hasar alması beklenen ilçelerde Fatih, Küçükçekmece, Bağcılar ve Bahçelievler öne çıkıyor.
#İstanbulDeprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan, "Son dönemde yaşanan depremler, kentsel dönüşümün çok uzun sürmesi, müteahhitlerin dönüşüm projelerinde eskisi gibi istekli olmaması ve inşaat maliyetlerindeki artış güçlendirmeye talebi önceki yıllara göre yüzde 50 artırdı." dedi.
#Deprem Güçlendirme DerneğiİSTANBUL’da bulunan yaklaşık 2,5 milyon binanın yarıya yakının depreme karşı riskli olduğunu söyleyen Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan, 1 milyona yakın riskli binanın çok hızlı bir şekilde kentsel dönüşüm veya güçlendirme yaparak depremde hasar görmeyecek hale getirmemiz gerekiyor dedi.
#DEGÜDERDeprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan, olası 7,5 ve üzeri şiddetli bir depremde zarar görmesi muhtemel 490 bin binadan 437 bin 709'unun, yüzde 89'unun, hafif veya orta hasar görmesinin beklendiğini ifade ederek, "Geriye kalan yüzde 11'lik kısmında ağır veya çok ağır hasar olacağı öngörülüyor. Ağır ve orta hasar alabilecek riskli binalar, kentsel dönüşüme göre çok daha kısa sürede ve daha az maliyetle güçlendirilerek depreme dayanıklı hale getirilebilir." dedi.
#Deprem Güçlendirme DerneğiAy başında devreye alınan düşük oranlı kredi kampanyası sayesinde 19 günde 2019'un tamamından daha fazla konut kredisi kullanıldı. Geçen yıl 10,6 milyar lira artan konut kredi bakiyesi, 1-19 Haziran'da, bu rakamın yüzde 8,5 üzerinde, 11,5 milyar lira yükseliş gösterdi.
#Konut