Türkiye, ‘Beyaz Kıta’da bilim diplomasisi başlattı. 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında, Horseshoe Adası’nda 18 proje yürüten ve Şili, Rusya, Brezilya, Polonya, Arjantin, Uruguay, Bulgaristan ile Ekvatorlu meslektaşlarıyla bir araya gelen Türk araştırmacılar, kıtada kalıcı hale gelmeyi amaçlıyor...
#Beyaz KıtaTürkiye, Beyaz Kıta’da bilim diplomasisi başlattı. 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında Horseshoe Adası’nda 18 proje yürüten Türk araştırmacılar, yer kürenin geçmişi ve geleceğine dair önemli ipuçları barındıran kıtada 8 farklı ülkeye ait bilim üssünü ziyaret etti. Şili, Rusya, Brezilya, Polonya, Arjantin, Uruguay, Bulgaristan ve Ekvator’un bilim istasyonlarında meslektaşlarıyla bir araya gelen Türk bilim heyeti, bir taraftan ortak bilimsel çalışma imkanlarını değerlendirirken Türkiye’nin kıtada kalıcı hale gelmesi amacını da güçlendirdi.
#Horseshoe AdasıTürkiye, Beyaz Kıta’da bilim diplomasisi başlattı. 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında Horseshoe Adası’nda 18 proje yürüten Türk araştırmacılar, yer kürenin geçmişi ve geleceğine dair önemli ipuçları barındıran kıtada 8 farklı ülkeye ait bilim üssünü ziyaret etti.
#Ulusal Antarktika Bilim SeferiBerlin Büyükelçiliği, Berlin’de 44’üncüsü düzenlenen ‘Antarktika Antlaşması Danışma Toplantısı’ (ATÇM XLİV) ve 24’üncü düzenlenen ‘Çevre Koruma Komitesi Toplantısı’ (CEP XXİV) delegasyonunu elçilikte konuk etti. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy, Türkiye’nin Kutuplardaki araştırmaları hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Özsoy, Antarktika’da çalışmaları kapsamında ‘gözlemci’ statüsünde olan Türkiye’nin hedefininin, sürdürülebilir araştırmalarla ‘danışman ülke’ statüsüne geçmek olduğunu belirtti.
#AntartikaKocaeli’de Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayı’na katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Türk Antarktik Bilim Üssünün konsept tasarımını tamamladık. İstasyonu yaz-kış 12 ay boyunca çalışabilecek ve 50 kişiye ev sahipliği yapabilecek şekilde planladık. Böylece, sürekli olarak beyaz kıtadan veri alıp sizlerin nitelikli araştırmalar yapmasına imkan sağlayacağız” dedi.
#Bakan VarankHerkesin aklına ilk gelen soru, “Antarktika çok mu soğuk?” oluyor. Evet, soğuk. Kışın eksi 85’i buluyor. Allah’tan yanımıza biraz Antep fıstığı, İslahiye üzümü ve kırmızı Antep biberi almıştık. Bunlar soğukta içimizi ısıttı. Turistik bir yer değil, en fazla penguenlerle fotoğraf çekebilirsiniz! İnternet bağımlıları için hayat zor, TV, radyo, internet yok.
#AntarktikaSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde elde edilecek verilerin uluslararası bilimsel yayınlarla tüm dünyaya açılacağını belirterek, "Seferimiz kapsamındaki araştırmalar sayesinde kıtadaki fiziki varlığımızı perçinleyecek kalıcı Türk Antarktik Bilim Üssü çalışmalarında son aşamaya geçmiş olacağız." dedi.
#Sanayi Ve Teknoloji BakanlığıCUMHURBAŞKANLIĞI himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde gerçekleştirilen 4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi heyeti yola çıktı. 24 kişiden olan heyet, İstanbul Havalimanı'ndan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından uğurlandı.
#AntartikaSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank "Üreten, değer katan ve istihdam oluşturan tüm girişimcilerimizin yanındayız. Sadece 2019 yılında 136 milyar liralık 5 bin 691 proje için yatırım teşvik belgesi düzenledik. Bu projeler tamamlandığında 210 binin üzerinde yeni istihdam olmasının önünü açmış olacağız" dedi.
#Mustafa VarankCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yerli otomobille ilgili eleştirilere, “Biz de ne yapsak ‘yapamazsınız, başaramazsınız’ diyen şeamet tellallarına rağmen başardık. Hiçbir şey üretmediği halde varlığını sürdüren bu asalak zihniyete teslim olmadık, olmayacağız” diye yanıt verdi. Beştepe’de düzenlenen TÜBİTAK ve TÜBA Büyük Ödülleri töreninde konuşan Erdoğan, özetle şunları söyledi:
#GazetehaberleriSANAYİ ve Teknoloji ile Ticaret Bakanlıklarının Meclis’te önceki günkü görüşmelerine tansiyonu yükselten “tek adam” tartışmasının yanı sıra uzaya çıkma hayaliyle başlayıp Antarktika’ya kadar uzanan renkli atışmalar damgasını vurdu.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanlığı himayesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde düzenlenen 3'üncü Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayı, ODTÜ'nün ev sahipliğinde çeşitli üniversite ve kurumlardan yetkililer, bilim insanları ve araştırmacıların katılımıyla başladı.
#Kutup Bilimleri ÇalıştayıKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersan Başar, Antarktika'nın adeta bir laboratuvar olduğunu belirterek, "Ülke olarak büyük bilimsel hedefleriniz varsa orada olmanız gerekiyor." dedi.
#Antarktika‘Rol model’ kelimesinin tam karşılığı... Tutkulu, çalışkan, disiplinli, azimli, hayal kuran, kafaya takan, gerçekleştiren, özgür, bağımsız, cesur, güzel... Ve yaşadığımız gezegenin geleceğini düşünen... Çocukların işte bu genç kadını örnek almaları gerekiyor: Şahika Ercümen. Yanlış anlaşılmasın, kimsenin serbest dalışçı olması gerekmiyor, dünya rekoru kırması gerekmiyor; Şahika bize başka mesajlar veriyor. Kendinden müthiş bir şey yarattı o. Evden çıkamayan, alerjik bünyeli bir astım hastasıyken, dünya şampiyonu bir dalışçı oldu. Bunları da sadece fiziksel kondisyonuyla yapmadı; zihniyle, beyniyle başardı. Bir ay boyunca Antarktika’daydı. Bir orası kalmıştı dalmadığı, orada da daldı, üstelik Türkiye’yi temsilen. Bakın neler anlattı...
#YazarAntarktika'da 50 yılı aşkın süredir çalışmalar yürüten Türkiye, bu yıl düzenlediği 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi ile kıtadaki araştırmalarında yeni bir döneme giriyor. Türkiye, yeni dönemde Antarktika Antlaşmalar Sistemi'nde "danışman ülke" olmayı ve kıtada bilim üssü kurarak çalışmalarını pekiştirmeyi planlıyor.
#Antarktika