AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye başkan adayı Hamza Dağ, Ödemiş’te tarım ve hayvancılık projelerini tanıtıp, "Gelin 31 Mart’ta başarılım ve 1 Nisan’dan itibaren toprağı birlikte aş edelim, emeğin mükafatını hep birlikte alalım" dedi.
#AK PartiAnkara’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ve kar yağışının yeteri kadar görülmemesi, akıllara başkentin mevcut su durumunu ve önümüzdeki dönemdeki olası sıkıntılarını getirdi. Yakın dönemde bir su sıkıntısı beklenmediğini ancak önümüzdeki aylarda gerçekleşecek yağışların hayati öneme sahip olduğunu belirten Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ASKİ) yetkilileri, Hürriyet Ankara’nın sorularını yanıtladı.
#BarajlarKocaeli'de düzenlenen "Su Verimliliği Seferberliği: Sanayi-Su Buluşması"na katılan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, büyüyen ekonomi ve artan üretimle birlikte sanayide suya olan ihtiyacın arttığına dikkat çekerek, "Temiz su kaynaklarımızı daha az tüketmek istiyoruz. En başta söyledim. Zannettiğimiz gibi sınırsız bir su kaynağımız yok. Su temini için harcanan maliyetleri azaltabiliriz. Enerji ihtiyacını azaltabiliriz" dedi.
#İbrahim YumaklıTürkiye’den 6 lise öğrencisi geliştirdikleri projelerle ABD’de düzenlenen ‘Rise Challenge’ yarışmasında ‘Dünyanın En Etkili 100 Genci’ listesine girmeyi başardı. Öğrencilerden üçü dünyaca ünlü Stanford Üniversitesi’ne tam burslu olarak kabul edildi.
#Rise ChallengeTürkiye’den 6 lise öğrencisi geliştirdikleri projelerle Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) düzenlenen ‘Rise Challange’ yarışmasında ‘Dünyanın En Etkili 100 Genci’ listesine girmeyi başardı. Listede yer alan Alperen Konukbay, işitme engelliler için yapay zekâ ile çalışan bir uygulama geliştirdi ve bu çalışması sayesinde Oxford Üniversitesi’nde düzenlenecek özel zirveye davet edildi. Listedeki öğrencilerden Gülbin Atlı, Demir Sonar ve Elanu Karakuş ise Stanford Üniversitesi’ne tam burslu olarak kabul edildi.
#Rise ChallengeŞanlıurfa’daki Harran Üniversitesi, Türkiye’de ilk olacak ‘çevre dostu pamuk’ üretimine başlıyor. Üniversite, bu sayede çevre dostu üretim yaparken aynı zamanda pamukla üretilen tekstil ürünlerinin de daha kaliteli ve dayanıklı olmasını sağlayacak. Proje, TÜBİTAK tarafından da sanayi-üniversite iş birliği programı kapsamında destekleniyor.
#Harran ÜniversitesiTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Arazi ve Su Kaynakları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta, kuraklığın çok sıkı geldiğini belirterek, “Tüm canlıları etkiler, çok sinsi gelir, ne kadar kalacağı belli olmaz. Tüm canlıları çaresiz bırakır, depremde insanlardan başka çok ölen olmadı ama kuraklıkta tüm canlılar, ekosistem durur, istop eder her şey. O çaresizlik içerisinde ne kadar süreceğini de bilemezsiniz ve o çaresizlik de göçlere kadar sürer gider. Trakya'da böyle bir sonu bekliyorum" dedi.
#TekirdağKüresel ısınma kaynaklı yağışların düzensizleştiği Karadeniz Bölgesi'nde, meteorolojik güncel kuraklık haritasında risk arttı. Son 6 ayda birçok kent, ‘şiddetli kuraklık’tan ‘çok şiddetli kuraklık’ düzeyine geçti. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi üyesi Prof. Dr. Turgay Dindaroğlu, “Kuraklık endekslerinde aşırı kurak bir dağılım bölgemizde görüyoruz. Yağışlar artsa da bitki ve toprak talep ettiği zamanda suyla buluşamıyor. Bu durum, bölge bitkisel üretimin kalitesinde çok ciddi düşüşler meydana getirecek” dedi.
#KaradenizSon yılların en yağışsız kışını yaşadığımız şu günlerde su sıkıntısı riski kendini gösterdi. Önümüzdeki günlerde susuz kalmamak için herkese görev düştüğüne dikkat çeken uzmanlar, hem merkezi ve yerel yönetimleri hem de vatandaşı uyardı, tasarruf yollarını Hürriyet’e anlattı...
#KuraklıkÖnümüzdeki aylarda başlayacak pamuk ekimi için çiftçinin gözü yağışlarda. Ekim döneminde nemli bir toprak isteyen pamukta ekim alanlarının fiyatlar yüzünden daralacağı belirtiliyor. Sektör temsilcilerine göre kuraklık kıskacı ve ekim alanlarının daralması pamuk fiyatlarında artışı getirecek. Pamuk üreticisinin gözü mart ayındaki yağışlarda...
#PamukHEM tarımda hem gıdada artık radikal söylemlerin ve çözüm arayışlarının zamanı... Sürekli aynı şeyleri konuşmanın, daha doğrusu popülizmin hiçbir işe yaramadığı apaçık ortada. Bu gerçeğin farkında olan İzmir Tarım Grubu (İTG), “Havza Sorunları Etkinlik Dizisi” çalışmaları çerçevesinde dikkat çeken faaliyetlere imza atmaya başladı.
#1GEÇENLERDE Mey-Diageo’nun Alaşehir’de, Türkiye’nin en büyük içki üretim tesislerini görme fırsatım oldu. Salgın döneminde burada 18 milyon liralık yatırımla inovasyon merkezi, ‘Yenilikhane’ gerçekleştirilmiş. Uzman kadro yeni ürün formülleri çalışırken, sanatla iç içe bir yapı unutulmamış. Örneğin, ünlü sanatçı Refik Anadol’un, Yenilikhane’ye özel görkemli bir görsel eseri için özel alan oluşturulmuş. Ve önce uzman ağızlardan bazı özet bilgi:
#1Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Burdur Gölü'nde göl aynasının yüzde 45 oranında küçüldüğünü belirterek, 50 yıl önce 7,5 milyar ton olan su kapasitesinin 3,4 milyar tona düştüğünü söyledi. 2018'de gölün kuruyan alanlarındaki su birikintilerini fotoğraflayıp, 'Burdur Gölü'nün gözyaşları' diyerek paylaşan doğa fotoğrafçısı Tamer Yılmaz ise 4 yıl sonra kurumanın hızla arttığı bölgede yeni çektiği kareyi bu kez 'Burdur Gölü kan ağlıyor' notu ile paylaştı.
#Burdur GölüTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Burdur Gölü'nde göl aynasının yüzde 45 oranında küçüldüğünü belirterek, 50 yıl önce 7,5 milyar ton olan su kapasitesinin 3,4 milyar tona düştüğünü söyledi. 2018'de gölün kuruyan alanlarındaki su birikintilerini fotoğraflayıp, 'Burdur Gölü'nün gözyaşları' diyerek paylaşan doğa fotoğrafçısı Tamer Yılmaz ise 4 yıl sonra kurumanın hızla arttığı bölgede yeni çektiği kareyi bu kez 'Burdur Gölü kan ağlıyor' notu ile paylaştı.
#ANTALYATarım Reformu Genel Müdürlüğü, Bakanlık tarafından yürütülen 'Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı' kapsamında, 'Modern Basınçlı Sulama Tesisleri Projeleri'ne 300 milyon TL hibe verileceğini açıkladı.
#ÇiftçiBaşta Marmara Denizi olmak üzere denizlerdeki müsilaj kâbusu için rapor hazırlandı, müsilajın nedeni açıklandı. TBMM Müsilaj Araştırma Komisyonu, 400 sayfalık raporunu dün Meclis Başkanı Mustafa Şentop'a da sundu. Raporda müsilaja neden olan faktörlerin yanında kontrolü ve önlenmesine ilişkin öneriler yer aldı. "Marmara Denizi'nde müsilaj oluşumunda en önemli faktör sudaki besin maddeleri oranının artmasıdır" denilen raporu hazırlayan komisyon başkanı Mustafa Demir, biyolojik arıtma tesislerinden geçmeden Marmara Denizi'ne atık su verilmemesi gerektiği uyarısında bulundu. "Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yasal çalışmaların alt yapısına başlandı" diyen Demir, hedefin Marmara'ya atık suların verilmemesi olduğunu belirtti.
#MüsilajTüm dünyanın en önemli gündem konularından biri olan su sorunu ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı önemli bir düzenleme yaptı. Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle binalarda lavabo musluk debileri sınırlanacak, sıcak su resirkülasyon pompası kullanımı zorunlu olacak.
#Musluk