Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında konuşan Doç. Dr. Özge Samancı “Geç Osmanlı dönemindeki pilav, tavuk çorbası, baklava, börek ve kabak dolması gibi yemeklerin önemi, günümüzde hâlâ yediğimiz lezzetler olmaları... Aslında mutfağımız çok geleneksel” diyor.
#Özge Samancıİnce belli bardakta içilen çayımızın yeri ayrı... Simit-peynirin de vazgeçilmez tamamlayıcısı, mükellef bir kahvaltının da... Saatler akşamüstünü gösterdiğindeyse çay bu kez masanın ana kahramanı oluyor, yanına sayısız lezzet sıralanıyor. Kuru pastadan galetaya, mekikten ponçiğe en iyi çay eşlikçilerini sunan adresleri jürimiz seçti.
#KurabiyeMUĞLA’nın Marmaris ilçesinde, ikinci el otomobil fiyatına satılan İran safranının kilosu, ürünün bollaşmasıyla birlikte 70 bin TL’den 42 bin TL’ye kadar düşünce, aktarlar uğrak yeri oldu. İran safranına alternatif olan İspanya safranın fiyatı ise 40 bin TL’den 30 bin TL’ye kadar indi.
#SafranTürkiye’nin en popüler tatil rotalarından Çeşme, ilk kez kapılarını açan mekânları, yenilenen işletmeleri ve birbirinden güzel plajlarıyla bu sezonu da çok hareketli geçirdi. Türkiye’yi ‘beach club’ eğlencesiyle tanıştıran İzmir’in bu ufak beldesinde eğlence hiç bitmiyor. Gece yarısına dek süren akşamüzeri partileri, yeni nesil meyhaneler ve canlı müzik mekânları mutlaka rezervasyon gerektiriyor. Eğlenceyle lezzetli yemek ve kaliteli servis de birleşince buradan memnun ayrılmamak pek de mümkün olmuyor! Yazın son demlerinde Çeşme’ye doğru yola çıkacaklara ‘en’ler rehberi hazırladık.
#ÇeşmeAKCİĞER, astım, bronşit gibi birçok rahatsızlığa iyi gelen, gıdı, kozmetik sanayi ile tıbbi ilaç yapımında kullanılan damla sakızının kilosu, Muğla'daki aktarlarda bin 700 liradan satılıyor. Muğla'da damla sakızı, fiyatıyla el yakıyor. Akciğer, mide, astım, bronşit başta olmak üzere birçok rahatsızlığa iyi gelen, tatlı ve kahvelerde kullanılan, kozmetik sanayi ile tıbbi ilaç yapımında yararlanılan damla sakızın fiyatı görenleri şaşırtıyor. Geçen yıl kilosu 1200 liradan satılan damla sakızı, bu yıl ise 1700 liradan satışa sunuluyor. Türkiye'ye daha çok Yunan adalarından getirilen damla sakızından almak için aktarlara gelenler, fiyatını duyunca, genelde 5 veya 10 gram satın almayı tercih ediyor. Kilo ile alana pek rastlanmıyor. Menteşe ilçesinde aktarlık yapan Şeref Barut, Son 2 yıldır döviz kurundaki dalgalanmalar nedeniyle damla sakızının fiyatında artış oldu. Şu an kilo fiyatı 1700 lira. Bazı yerlerde ise 1900 liraya satıldığını duyuyoruz. Damla sakızını, astım, bronşit rahatsızlığı bulunan kişiler daha çok tercih ediyor. Alan kişiler zeytinyağı ile karıştırıp tükettiklerini söylüyor. Kullananların dönüşü olumlu oluyor. Ürünün pahalı olması nedeniyle müşterilerimiz daha çok gramla alıyor dedi.Müşterilerden Mithat Kaplan da Damla sakızının solunum yolu rahatsızlığına iyi geldiğini söylediler. Astım, bronşit rahatsızlığım var. O nedenle damla sakızını kullanacağım. Ancak pahalı olması nedeniyle sadece 10 gram alabildim dedi.
#MuğlaSon 10 yılda Karayipler’den Antarktika’ya, Norveç Fiyordları’ndan Yeni Zelanda’ya tüm kruvaziyer rotalarında 100 civarında yolculuk yaptım. Hatta geçen ay tüm dünyanın konuştuğu Costa Concordia’yla bile Akdeniz’de 10 tura çıktım. Kaptanı Francseco Schettino’yla sohbet ettim, fotoğraf çektirdim. Farklı coğrafyaları keşfederken Türk gezginlere yararlı olabilecek notlar aldım. İşte en popüler kruvaziyer rotaları ve önerilerim...
TÜRK kahvesini tek kullanımlık poşetlere koyup pişirme süresini 5 saniyeye çeken firmalar damla sakızı, acıbadem, çikolata ve sütlü çeşitleri piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Cafe Crown, Shazili, Selamlique Istanbul ve Falcı markaları Türk kahvesinin pazar payını yüzde 20’ye çıkarmayı hedefliyor.
Falım ve TEMA Vakfı, 3 yıldır birlikte yürüttüğü ‘Sakız Ağaçlarına Sevgi Aşılıyoruz’ projesinde ağaçları klonlama yöntemine de başvuracak. TEMA ile yürütülen projeyi 2016 yılına kadar uzattıklarını söyleyen Kraft Türkiye Genel Müdürü Kostas Vlachos, “Kraft olarak sakız ağaçlarına aşık olduk.
16 Eylül gecesi İstanbul moda, alışveriş, stil, trendler, müzik ve küçük gastronomik hazlar tarafından fethedilecek. Zevk eşittir mutluluk denklemi İstinye Park, Nişantaşı ve Bağdat Caddesi’nde tekrar tekrar kurulacak. Bine yakın mağaza ve 570 marka Vogue Türkiye öncülüğünde düzenlenen Fashion’s Night Out etkinliğine katılıyor. Duyduk duymadık demeyin birbirinden güzel, alımlı ve seksi 50 model, etkinliğin tanıtımı için bugün Bağdat Caddesi’nde koşuya çıkıyor.
Yarın Şeker Bayramı. Bir ay boyunca oruç tuttuktan sonra, tatlı yiyip tatlı konuşmanın zamanı. Bu hafta jüri üyelerimize bayram ziyaretine giderken götürülecek en iyi tatlıları sorduk. Tatlıcı adreslerinin yanı sıra, oradan özellikle hangi ürünün alınması gerektiğini de söylediler. Bir kutu baklava veya çikolata klasikleşmiş hediyeler olsa da alternatif seçenekler var. Örneğin sakızlı muhallebi veya su muhallebisi ya da kestaneşekeri. İşte en iyi 10 listemiz.
Antalya Türkiye’nin en önemli turizm kentlerinden biri. Dünyanın dört bir yanından insanlar geliyor bu güzel şehre. 30-40 yıl önce küçük bir Akdeniz kentiyken bugün bir marka oldu. Yerleşik nüfusunun yaklaşık 20 katı ziyaretçiyi ağırlıyor her sene. On binlerce yabancı, yerleşik hayat sürdürüyor burada. Bir o kadar da Türk, metropollerdeki sıkıntılarını unutmak için gidiyor. Böylece her sene yepyeni mekanlar açılıyor.
Çeşme’yi özel yapan sadece plajları ve eğlence makanları değil. Lezzetleri, Ege mutfak mirasının bütün özelliklerini taşıyor. Kumru, deniz mahsulleri, balıklar, sakızlı dondurma gibi. Ama Çeşme öyle uluslararası bir yer ki, has İtalyan pizzası da yiyebilirsiniz. Kısacası, Çeşme’ye gidenlerin mutlaka tatması gereken bazı yiyecekler var.
GIDA ürünleri satışında yüzde 60’a varan artışların yaşandığı ramazanda bazı firmalar, aşureli dondurma, dönerli pizza, sucuklu burger, mantılı çorba, frambuazlı güllaç gibi özel ürünlerle tüketicileri midelerinden yakalamaya çalışıyor. Burger King, Pizza Hut, Domino’s Pizza gibi fast food zincirleri, hurma, zeytin ve kadayıflı mönüler sunuyor.
Bu sayfada daha önce balık ve balık mezesinin en iyi adreslerini seçmiştik. Bu kez konu başlığımız deniz ürünleri. Balık dışında kalan, karides, kalamar, ahtapot gibi deniz mahsullerinin en iyi yapıldığı mekanları belirledik. Büyük jürimiz her mekan için bir de yemek önerisinde bulundu.
Endüstriyel dondurma şirketleri her ne kadar dondurmayı yaz kış yenen bir tatlı haline getirmeye çalışsa da, bizde dondurma satışları yazın patlıyor. Dondurma boğaz ağrısı yapar yargısı bir türlü değişmedi çünkü. Kabul etmek gerekir ki, insanın canı da dondurmayı buz gibi kış günlerinde değil, yazın bunaltan sıcaklarında çekiyor. Dondurmanın ilk olarak nerede ve kimler tarafından yapıldığı konusunda farklı bilgiler ve efsaneler var.