Türkiye’nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak üzere iki yıl önce Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’yle başlayan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri bu yıl Nevşehir, Trabzon, Erzurum, Çanakkale, Gaziantep, Ankara, Konya, Diyarbakır, İstanbul, İzmir ve Antalya olmak üzere 11 şehirde düzenlenecek. Festivallerin ilk durağı, Kapadokya olacak. Türkiye Kültür Yolu Festivalleri 5 Ağustos’ta “Kapadokya Balon ve Kültür Yolu Festivali” ile başlayacak.
#FestivalKültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul’un simge yapılarından Kız Kulesi’nde tarihinin en kapsamlı restorasyon çalışmalarından birini sürdürüyor. Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Feridun Çılı ve mimar Han Tümertekin danışmanlığında, geçen kasımda restorasyona alınan Kız Kulesi’ni Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı ve mimar Tümertekin ile gezdik. Kale avlusu bölümüne 1990’lı yıllarda eklenen çelik çatı ve asma kat sökülmüş. Kule, 2023 başında tamamlanması beklenen restorasyon çalışması sonrasında müze olarak ziyarete açılacak.
#Kız Kulesi12 yıl sadrazamlık yapan ve 3. Ahmet’in ruhu gibi ona şevk veren Damat İbrahim Paşa, büyük şöhretine yakışır bir sanat destekçisidir. Ünal Araç, göz yaşartıcı çalışması ‘İktidar ve Sanat/Damat İbrahim Paşa’nın Hamiliği’nde bu desteklerin teknik ve kültürel envanterini sunuyor.
#Ünal AraçKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Sezon başında açıkladığımız 42 milyon turist, 35 milyar dolar gelir hedefimize sadığız. Kapadokya bölgesi Türkiye ortalamasında bir sayı elde edecek diye düşünüyorum. İlk veriler de o yönde gözüküyor. Bu krizden de en az hasarla çıkmayı başaran ülke Türkiye olacak. Biz bahanelere sığınmıyoruz. Hedeflerimize konsantreyiz, hedeflerimizi yıl sonunda turizm sektörü ile birlikte el ele vererek elde edeceğiz” dedi.
#Mehmet ErsoyKüresel İklim krizine bağlı ortaya çıkan kuraklık, birçok dünya kentini tehdit etmeye başladı. Susuzlukla boğuşan Londra, Los Angeles, Mumbai gibi metropollerde, halka açık çeşmeler yeniden gündemde. Dünya medyası ise "Halka bedava su sağlamak medeniyet göstergesidir" başlığıyla İstanbul'u yani Osmanlı 'Sebilleri'ni örnek gösteriyor. İşte, özellikle Lale Devri'nde birer sanat eseri olarak medeniyet tarihine armağan edilen ve şimdilerde dünyanın 'zorunlu' olarak tartıştığı sebillerin hikayesi...
#İklim KriziNevşehir, “Güzel Atlar Diyarı” olarak bilinen Kapadokya’nın nadide bir parçasıdır. Özellikle genç çiftlerin oldukça romantik anlamlar yüklediği bu şehir, her yıl çok sayıda turisti ağırlamaktadır. Peki, Nevşehir ilçeleri nelerdir, şehir hangi bölgede yer almaktadır? Nevşehir’de gezilecek ve tarihi yerler nerelerdir? İşte, Nevşehir hakkında merak ettiğiniz ve aradığınız tüm cevaplar.
#Nevşehir İlçeleriLale devri, Osmanlı Tarihinin etkileri ile konuşulan dönemlerinden biridir. Bu dikkat çekici döneme ismini veren laleler günümüzde de onlara bakıldığında akıllarda bu dönemi çağrıştırmaktadır. Lale devrine dair merak edilenler arasında devrin ıslahatları, nedenleri, sonuçları ve devrin padişahı yer almaktadır. İnternet üzerinden bu konuları araştıranlara kaynak olması amacı ile yazımızı derledik.
#Lale Devri Nedir?Martı olmak lazım İstanbul’a. Hep gördüklerimize göremediğimiz şekilde bakabilmek, bu şehre yeni anlamlar yüklemek, yeni hazineler keşfetmek için… Tepemizde dönüp duran kuşlar nasıl bir İstanbul görüyor diye merak etmekle başladı her şey. Adını ‘Kanatlarımda İstanbul’ koyduğumuz bir yolculuğa çıktık. Yükseldikçe yükseldik ve bambaşka bir İstanbul’la tanıştık. O kadar yukarıdan bakınca ne trafik, ne kaos, ne kabalık, ne de kalabalık kaldı. İstanbul’da kızdığımız her şey, yerini âşık olunası güzelliklere bıraktı. Sis perdesinin mistik havası, güneşin Boğaz’a saçtığı ışıltı, erguvanların moru, sonbaharın sarısı, karın beyazı karşıladı bizi. Hayran olunası gün batımları, şehrin en sakin hallerine şahitlik ettiğimiz gün doğumları, kuleleri, minareleri, kubbeleri, çatılarıyla büyüleyici bir İstanbul çıktı karşımıza. Bir kez daha anladık ki Napolyon Bonapart boşa dememiş; “Dünya tek bir ülke olsaydı, başkenti İstanbul olurdu.”
#İstanbul Gezi Rehberi15'inci yüzyılda yaşayan Piri Reis, İskenderiye'nin ele geçirilmesinde gösterdiği başarılar ile padişahın övgüsünü kazandı ve sefer sırasında haritasını padişaha sundu. 1533 yılında Barbaros Hayreddin Paşa kaptan-ı derya olunca Pîrî Reis de Derya Sancak Beyi (Tümamiral) unvanı aldı. İşte, Kitab-ı Bahriye adlı denizcilik kitabıyla tanınan Piri Reis'in hayatına ilişkin bilgiler...
#Piri Reis23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye’nin dört bir yanında kutlanıyor. Bazı şehirlerde çocuklar yönetici koltuklarını devralıp bisiklet yolu açılması talimatı verdi. Kimi illerde sahne çocuklara bırakıldı. İşte Türkiye’nin bazı şehirlerindeki 23 Nisan kutlamaları:
#23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk BayramıPiri Reis, Türk denizciliği için önemli bir isimdir. Asıl adı Muhyiddin Pîrî Bey'dir. Karamanlı bir ailenin çocuğu olmasına rağmen Gelibolu'da dünyaya gelmiştir. Piri Reis'in amcası da kendisi gibi ünlü bir denizci olan Kemal Reis'tir. Peki, Piri Reis nerede dünyaya geldi? İşte, Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan Piri Reis hakkında bazı bilgiler
#Piri ReisLale Devri, Osmanlı Devleti'nde, 1718 yılında Avusturya ile imzalanan Pasarofça Antlaşması ile başlayıp, 1730 yılındaki Patrona Halil İsyanı ile sona eren dönemdir. Lale Devri, gündelik hayatta, güzel sanatlarda, ilim ve teknik alanlarında olduğu gibi edebiyatta da etkilerini göstermiştir. Peki, Lale Devri'nin en ünlü şairi kimdir?
#Lale Devri'nin En Ünlü Şairi