Türkiye'de sadece Hatay’da 13 bin 288 hektarlık alanda yaşayan ve nesli tükenme tehlikesi altında olan ‘gazella gazella’ türü dağ ceylanları, özel olarak korunuyor. Kırıkhan ilçesi kırsalında kurulan Hatay Dağ Ceylanı Üretim Merkezi'nde yaşayan ve anbean takip edilen dağ ceylanları, 7 gün 24 saat, 4 personel tarafından 8 güvenlik kamerası ile izleniyor.
#HatayTürkiye'de sadece Hatay’da 13 bin 288 hektarlık alanda yaşayan ve nesli tükenme tehlikesi altında olan ‘gazella gazella’ türü dağ ceylanları, özel olarak korunuyor. Kırıkhan ilçesi kırsalında kurulan Hatay Dağ Ceylanı Üretim Merkezi'nde yaşayan ve anbean takip edilen dağ ceylanları, 7 gün 24 saat, 4 personel tarafından 8 güvenlik kamerası ile izleniyor.
#HatayNesli tükenme tehlikesi altında olan ve 2008’de yapılan çalışmalarda Türkiye’de sadece Hatay’da varlığı tespit edilen ‘gazella gazella’ türü dağ ceylanlarının sayısı istikrarlı şekilde artıyor. Şu anda çiftleşme dönemindeler. Beklenti; nüfuslarının 757’den 900’lere çıkması.
#Gazella GazellaHatay kırsalında 2'si yetişkin 6 çizgili sırtlan cep telefonuyla görüntülendi. Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç, "Görüntülerde anne ve baba ile 4 yavru var. Daha önce nesli tükenmek üzere olan bu hayvanlar bireysel görüntülenmişlerdi. 6'sının bir arada görülmesi ise Türkiye'de bir ilk diyebiliriz" dedi.
#HataySuriye’deki içsavaş deyince aklınıza ne geliyor? Silahlı gruplar, terör örgütleri, katliamlar, milyonlarca mülteci mi? IŞİD, PYD ya da ÖSO mu? Bunların hepsini biliyoruz, yanı başımızdaki çatışmaların acısını da yaşıyoruz, ama biz size savaşın bugüne kadar görmediğiniz bir yüzünü anlatmak istiyoruz. Hayatta kalmak için sınırdaki tel örgüleri aşan dünyanın en güzel canlılarından, Suriye ile Türkiye arasında gidip gelen dağ ceylanından (Gazella gazella) bahsediyoruz... Hatay’ın Kırıkhan ilçesiyle Suriye’nin Şeyh el-Hadid Köyü arasındaki bölgede yaşayan dağ ceylanının, savaş ve korkuyla örülü hüzünlü hikâyesi bu...
#Dağ Ceylanı- Nesli tükenme tehlikesi altın olan "Gazella Gazella" türü dağ ceylanlarının neslinin devamı için Hatay'da oluşturulan Dağ Ceylanları Üretim İstasyonuna biri dişi 7 ceylan bırakıldı- Doğa Koruma ve Milli Parklar Kırıkhan Şefi Gelincik:- "İstasyonda ceylanlar bütün ihtiyaçları karşılanarak doğal ortamından koparılmadan, dış tehlikelerden uzakta yaşayacak"
Türkiye insan acımasızlığı ve küresel iklim şartları yüzünden hızla göllerinde su, derelerinde balık, ormanlarında kuş bile olmayan bir ülke haline geliyor. Devletçe alınan önlemler, yapılan çalışmalar da eğitimsizlik, duyarsızlık, altyapı eksikliği, yanlış ve kötü alışkanlıklar, kötü yönetimler nedeniyle boşa gidiyor. Doğal denge bozuluyor, yaşam zinciri kopuyor. Kışın yağış azalıyor, yazın sel basıyor ülkeyi. Kuraklık Anadolu ve Trakya’nın belini büküyor. İşte son birkaç günde memlekette durum:
Kaçkarlar’da rengârenk kelebekler, Toroslar’da alageyik, Urfa’da kamuflaj ustası çizgili ishakkuşu, Aladağlar’da ters lale... Bu efsane canlıları görmek için her yıl yurtiçi ve yurtdışından binlerce insan Türkiye sınırları içinde koşturuyor. Güzellikleri ve özellikleriyle aklınızı başınızdan alacak bu canlıların peşinden giderek Türkiye’nin en güzel doğal alanlarını keşfetmiş ve yeni dostluklar edinmiş olacaksınız. Doğada huzur bulmak için şimdi yollara düşme zamanı.
#BeyşehirTürkiye çok büyük doğal zenginliğe sahip. Bütün Avrupa’da toplam 560 kuş türü varken, Türkiye topraklarında 456 tür kuş yaşıyor. Ancak Türkiye’nin bu büyük doğal zenginliği yok olma tehdidi ile karşı karşıya. Türkiye’de toplam 198 hayvan ve 2 bin 746 bitki türü tehdit altında. Bunlardan 550 bitki, sekiz balık, bir kurbağa, bir memeli ve bir kelebek türü için durum acil. Adı türkülere konu olan telli turnalardan sadece 11 tane kaldığı sanılıyor. Urfa bozkırlarında ise 100’den az ceylan kaldı.