Güncelleme Tarihi:
HATAY (AA) - İSMİHAN ÖZGÜVEN - Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde kurulan Hatay Dağ Ceylanı Üretme İstasyonu, nesli tehlike altındaki, Suriye sınırında askeri yasak bölgede yaşamını sürdüren ceylanlarını bekliyor.
Bu yıl içerisinde 160 dönümlük bir alanda faaliyete geçen içerisinde idari binanın yanı sıra su yalakları ve yemliklerin bulunduğu istasyonda ceylanların neslinin devamı ve çoğaltılması için hazırlık çalışmaları tamamlandı.
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkemizde nesli tükendi olarak bilinen ancak 2008 yılında varlığı yeniden belirlenen ve gazella gazella türü olduğu tespit edilen ceylanların Hatay Dağ Ceylanları olarak adlandırıldığını söyledi.
İlk tespit edildiği zamanlarda sayıları 130 olan ve Suriye sınırına sıfır noktada askeri yasak bölgedeki 9 bin hektarlık alanda, 350 civarında Hatay Dağ Ceylanı'nın bulunduğunu ifade eden Öğünç, bunların neslinin devamı için çalışma yaptıklarını kaydetti.
Ceylanların bulunduğu alana su pınarları ve beslenmeleri için sürekli yemler bıraktıklarını vurgulayan Öğünç, yaptıkları girişimler sonucunda da bölgede Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Hatay Dağ Ceylanı Üretme İstasyonu kurulmasına vesile olduklarını belirtti.
Tel örgüyle çevrili olan istasyonda ceylanlar için yeni bir yaşam alanı oluşturulduğunun altını çizen Öğünç, şunları kaydetti:
"Sınır hattında askeri yasak bölgede bulunan ceylanların nesli tehlikede. Bunların çoğaltılması için bu istasyon çok verimli olacak. İlk etapta buraya 30 civarında ceylan konulması hedefleniyor. İstasyonda, ceylanlar çoğaltılacak, belli bir sayıya ulaştıktan sonra doğaya salınacak. Ayrıca, bölgedeki herhangi bir salgın hastalık durumunda toptan ölümlerinin önüne geçilmiş olacak."
Önümüzdeki günlerden itibaren bölgede ceylan yakalama çalışmalarının başlayacağını ve bunların istasyona alınacağını belirten Öğünç, istasyonda ceylanlar için her şeyin hazır olduğunu söyledi.
- Askeri yasak bölge ceylanların yaşam alanı
Öğünç, bölgede ceylanların avcılar tarafından avlanılmamasını ve bugüne kadar varlıklarını sürdürebilmelerinin en büyük nedeninin askeri yasak bölgede bulunmaları olduğunu söyledi.
Sınır hattındaki ceylanların avcılar tarafından yasak bölge olması nedeniyle avlanılamadığını belirten Öğünç, "Ayrıca bu bölgedeki halk, ceylanları kutsal olarak kabul ediyor. Onları öldürmeleri halinde başlarına kötü şeyler geleceğini düşünüyor ve ceylanları koruyor. Bu konuda sınır hattındaki köylerde çok değişik efsaneler de anlatılıyor. Bu nedenle bölgedeki ceylanlar bugüne kadar varlıklarını sürdürdü. İstasyon sayesinde ceylanların popülasyonu daha da artacak" diye konuştu.
- Ceylanlar için çobanlara telsiz
Öğünç, ceylanların neslinin devamı için çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini bu kapsamda, Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı ile yaptıkları proje kapsamında bölgedeki 15 çobana telsiz dağıttıklarını kaydetti.
Bölgede cep telefonlarıyla iletişimin güç olduğunu ifade eden Öğünç, çobanların, bulundukları alanda yaralı ya da doğum yapmış yardıma ihtiyacı olan bir ceylan gördüklerinde istasyondaki yetkililerle iletişimlerini dağıttıkları bu telsizler sayesinde sağlayacaklarını söyledi.
Öğünç, Hatay'ın çok zengin biyoçeşitliliğinin bulunduğunu, ancak özveriyle çalışan Milli Parklar Şube Müdürlüğü elemanlarının yetersiz olduğunu, sorunların daha çabuk çözümü için bir an önce personel takviyesi yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.