Korona sonrası boş kalan ofisler çözümü fonksiyon değişikliğinde buldu. Mart ayından bu yana İstanbul’daki 26 ofis binasının öğrenci evine çevrilmesi konusunda teklif aldıklarını söyleyen Erkanlı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Erkanlı, “Ofislerdeki bu talep artışını otellerin izleyeceğini düşünüyoruz” dedi. Atıl bina sayısının salgın etkisiyle artacağını belirten sektör temsilcileri yurtların yanı sıra, yaşlı bakımevi ve home office gibi dönüşümlerin de gündeme geleceğini söylüyor.
#KoronavirusSağlığımız için evlere kapandık, işimizi de eve taşıdık. Peki bundan sonra ofis hayatı nasıl olacak? 303 firma çalışanıyla yapılan ankete göre evden çalışmaya alıştık. Anket katılımcılarının yüzde 74’ü salgın bitse de haftada 2-3 gün evden çalışmak istiyor.
#GazetehaberleriKorona sonrası çok sayıda çalışan işini eve taşıdı. Peki bundan sonra ne olacak. Ofis hayatında dönüşümün başladığını belirten uzmanlar, paylaşımlı ofislere ve sanal ofislere talebin artacağını söylüyor. Ofis kullanımında değişimin kaçınılmaz olduğunu belirten sektör temsilcileri “Bundan sonra haftada 5 gün ofiste olmayacağız” diyor.
#GazetehaberleriTİCARİ gayrimenkul danışmanlık pazarında faaliyet gösteren Cushman & Wakefield, İstanbul’daki ofis pazarını mercek altına aldı. 2019 üçüncü çeyrek sonu sonuçlarına göre İstanbul’daki ofis arzı 6.46 milyon metrekareye çıktı. Boşluk oranı ise 1.64 milyon metrekare ile yüzde 25’i aştı. Yeni ofis projelerinin sınırlı olması ve uluslararası firmaların devreye girmesiyle 2020’de ofis piyasasında toparlanma bekleniyor.
#Gazetehaberleriİstiklal Caddesi, azalan güvenlik sıkıntısı ve bakıma alınan nostaljik tramvayın 2018 itibarıyla yeniden açılmasıyla iyileşme sinyalleri veriyor. İstiklal Caddesi’nde inşaat halindeki binalar ve boş mağaza sayılarının azalması ile Atatürk Kültür Merkezi projesinin tamamlanacak olması da caddenin eski günlerine kavuşması adına meydandan başlayarak caddenin aşağılarına doğru katkı sağlayacak.
#Cushman & Wakefield‘Avrupa Alışveriş Merkezleri Geliştirme Raporu’nun 2018 ilk yarı yıl sonuçları açıklandı. Rapora göre, 2017 yılının ikinci yarısında eklenen metrekare büyüklüğüyle liderliğini sürdüren Türkiye, toplam AVM alanını 500 bin metrekare artırmış durumda.
#Yeni TrendYatırım Atlası 2018 raporunun sonuçları açıklandı. Küresel ticari gayrimenkul yatırımlarına ilişkin öngörülerin yer aldığı rapora göre 2018’de yatırımların yönü de alanı da değişiyor. Bu yıl gayrimenkul yatırımlarında Asya yeni fırsatlar sunarken, yatırımcılar öğrenci yurdu, veri merkezi ve yaşlılara yönelik evlere odaklanıyor.
#GazetehaberleriTicari gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman&Wakefield tarafından hazırlanan İmalat Riski Endeksi 2018 araştırmasına göre, Çin global üretimde liderliği bırakmazken Türkiye maliyet avantajı, altyapı yatırımları ve coğrafi konumuyla ilk 10'da yer aldı.
#GSYHİstanbul’un alışveriş caddelerine 2017’de damga vuran en önemli gelişmeler, kentsel yenilemelerin yaya trafiğini düşürmesi, boşluk oranlarının kısmen kemikleşmesi oldu. İstiklal Caddesi, Nişantaşı ve Bağdat Caddesi’nde ziyaretçi sayısı eriyor.
#İstanbul CaddeleriCushman Wakefield, bu yıl turizmin gösterdiği tabloyu analiz etti. Buna göre, Ağustos 2016’da Türkiye’yi ziyaret eden yabancı sayısı, 2015 yılının aynı ayına göre yüzde 37,96 azalıp 3,18 milyon kişi olurken, bu yıl Ağustos ayı, 4,6 milyon ziyaretçiyle sektörde dönüm noktası oldu.
#Cushman Wakefieldİstanbul’un büyük ve ünlü alışveriş caddeleri, sayıları hızla artan AVM’lere karşı direniyor ve ilgiyi artırıyor. Bugün 1000 mağazaya ev sahipliği yapan Nişantaşı, Bağdat Caddesi ve İstiklal’deki mağaza büyüklükleri 5 AVM’yi bulurken sadece İstiklal’in hafta sonu ziyaretçisi AVM’lerin 5-6 katına ulaşıyor. Bu 3 bölgede 12 ayda 17 bin metrekareden fazla kiralama yapıldı.
Dünyanın önde gelen bankacılık ve finans dergilerinden biri olan Euromoney, her yıl düzenlediği gayrimenkul anketinin 2014 kazananlarını açıkladı. Uluslararası pek çok firmanın derecelendirildiği ankette Cushman & Wakefield’ın Türkiye Ofisi “Gayrimenkul Kiralama” kategorisinde Türkiye birincisi oldu.