Uzun zamanlı yolda olmak ya da hayatının büyük bir kısmını yolda geçirmek için gezginlerin masrafları minimumda tutması gerekiyor. Bunun da birkaç yöntemi var. Yol ve konaklama en büyük gider kapısı. Çoğu gezgin otostopla yolculuk edip couchsurfing üzerinden konaklama sağlıyor. Size biraz ‘couchsurfing’i ve deneyimimi anlatacağım.
#CouchsurfingUcuz gezmek başlı başına bir ders konusu. Bana herkes nasıl bu kadar gezebildiğimi sorunca ucuz gezmekle ilgili bir yazı yazmam gerektiğini düşündüm. Sihirli bir değneğim ya da formülüm yok. Belki herkesin bildiği şeyleri yazacağım ama en azından bilmeyenlere fikir verecek bir yazı olacak. Yazıyı okumadan önce ön yargılarınızı bir kenara bırakın. Yapamayacağınıza değil de nasıl yaparıma odaklanın. Benim yapabildiğim şeyi siz neden yapamayasınız ki? İşte püf noktalar…
#Ucuza Seyahat Etmekİran’a yolu düşen her gezgin gibi ön yargılar arasında sınırdan biraz da çekinerek geçtim. Bize anlatılan İran ile gördüğüm İran arasında büyük farklılıklar var. Hemen yanımızda olan bir ülke hakkında bu kadar az ve yanlış bilgiye sahip olmak beni çok üzdü. Önyargılarımızı ve yanlış bildiklerimizi bir kenara bırakıp, İran’ın en büyük Türk şehrine birlikte göz atalım...
#Tebriz GezisiKristin Addis tek başına seyahat eden bir gezgin. Çoğu insan tatile gidecek birini bulamadığı için gezip, görmekten vazgeçiyor. Addis, adeta "yalnız yapamazsın" diyen herkese meydan okuyor. Kristin Addis röpörtajı haberimizde..
#Tek Başına SeyahatZaman zaman izlenimlerini gazetemizde yazan Şölen Yücel, bir yıl önce ‘dünya turu’ planını bize anlattı. Yücel'in dünya turunun bir yerinde söyleşi yapmak üzere sözleştik. O an geldi. Yücel’i Filipinler’deki Palawan Adası’nda yakaladık. İşte 'dünya turu yapmak ne kadar tutar' sorusunun en samimi cevabı...
#Dünya Turu Nasıl YapılırGülen ve Murat Tütüncü, endüstri mühendisi. Hayallerini gerçekleştirmek üzere, işlerinden ayrılıp Güney Amerika turuna çıktılar. Kıtayı baştan sona turladıktan sonra yeniden iş hayatına döndüler. Bu sefer yazılan senaryoyu oynamak istemediler ve tüm dünyayı evleri yapmaya karar verdiler. Her şeyi geride bırakıp Güneydoğu Asya’ya doğru yol aldılar. Tütüncü çiftini Myanmar’da yakaladık ve maceralarını konuştuk.
#Gülen TütüncüDuygu ve Afgan Karahan aslında iki gazeteci. Bir gün ‘Sabah 8 akşam 5’, ‘yılda iki hafta izin’ rutininden sıkılıp radikal bir karar aldılar. Dünya turuna çıkmaya karar verdiler. Rusya’dan başladıkları 12 ülke, 55 şehri geride bıraktılar. Toplam 39 bin kilometre yol yaptılar. Şu anda da Avustralya’dalar.
İlker Ender (31) bilgisayar mühendisi, Lale Çizmeci ise (33) finans uzmanı. İki arkadaş neredeyse 2 yıl sürecek dünya seyahatlerini yarıladı. Asya ülkelerini gezdiler. Şu anda Amerika’dalar. Orta ve Güney Amerika’yı keşfetmeye hazırlanıyorlar. Seyahat deneyimlerini ‘facebook.com/birdunyaturu’nda paylaşıyorlar. Hayallerinin peşinden koştuklarını ve bu uzun soluklu seyahatin kendilerini tanımaları için çok büyük bir adım olduğunu söylüyorlar.
Selcen Küçüküstel (26), Beykent Üniversitesi’nde öğretim görevlisi. Üniversite yıllarından beri doğa sporlarıyla uğraşıyor. Dağcılık, yamaç paraşütü yapıyor. Fotoğraf çekmeye meraklı. En büyük tutkusu seyahat. 10 ay önce çalıştığı kurumdan izin alıp uzun bir seyahate çıktı. Amacı masallarda bahsi geçen Kaf Dağı’nın peşine düşmekti.