İstanbul’un çevresindeki köylerde yapılan hayvancılıkta mandaların özel bir yeri vardır. Şöyle bir şehir dışına çıkıp kır havası alayım dediğinizde yol kenarında satışı yapılan en önemli yöresel ürünün manda sütü, yoğurdu ve kaymağı olduğunu görürsünüz. Ya da görürdünüz demek daha doğru?
#17. İstanbul BienaliSadece manda sütü kullanarak kaymak yapan pek kalmadı. Yediklerimizin çoğu ya inek sütüyle karıştırılarak yapılıyor ya da nişasta ve koruyucu maddeyle... İstanbul Beşiktaş’taki Pando efsanesini koruyamadık ama manda yetiştiriciliği yapan isimleri destekleyerek, dünyanın en özel lezzetlerinden biri olan manda kaymağına sahip çıkabiliriz. Geleneksel manda kaymağı yapımından vazgeçmeyen birkaç kahraman hâlâ var!
#KaymakOyuncu Yiğit Özşener “Dünyalılar! Sanat Gezegeni İyileştirebilir mi?” başlıklı yeni bir podcast serisine başladı. Temmuzda yayımlanacak bölümlerde konuklarıyla ekolojik dönüşümü ele alacak. Endişelenmekten fazlasını yapmamız gerektiğini söyleyen Özşener: “Doğayla bir an önce barışmalıyız.”
#GazetehaberleriDünyayı yiyecek yoluyla organize eden sistemleri keşfetmeyi amaçlayan ve uygulamalarını görsel sanatlar, mimari, ekolojiyle ilişkilendirerek ortaya koyan Cooking Sections’ın SALT Beyoğlu’nda açtığı ‘İklimcil: Mevsimler Sürüklenirken’ sergisi, insan faaliyetleriyle değişime uğrayan dünyamıza odaklanıyor. Ve soruyor: Günümüzde nasıl beslenilmeli?
#İklimcil: Mevsimler Sürüklenirken