İş dünyası, nitelikli çalışanlarını elde tutmak için ‘yetenek yönetimi’ stratejileri uyguluyor. Birçok şirket bu doğrultuda personelinin kariyerini desteleyerek, bağlılığını artırmak için çeşitli eğitim imkânları sunuyor. Yetenekler, rekabetçi maaş ve yan haklarla elde tutulmaya çalışılıyor. Yapılan araştırmalar ise adayların gözünün global markalarda olduğunu ortaya koyuyor.
#İşEn düşük emekli aylığının 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarılmasını öngören ’Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı.
#Emekli MaaşıUzun süredir tartışma konusu olan yeni vergi paketi Meclis’te. Paketle ilgili sunum yapan AK Parti Grup Başkan Vekili Abdullah Güler, paket kapsamında en düşük emekli maaşının 12 bin 500 TL’ye çıkarıldığını belirtirken, “Kök maaşlar değişmiyor” dedi. 53 maddelik yeni pakette asgari kurumlar vergisi, yurtdışı çıkış harcının 500 TL’ye yükseltilmesi gibi başlıklar da var.
#Yeni Vergi PaketiOECD’ye göre halen 2 milyar insanı temsil eden Z kuşağı, yakın zamanda işgücünün yaklaşık yüzde 30’unu oluşturacak. Bu gerçek şirket yönetimlerine ezber bozan kararlar aldırsa da iş dünyasının içinde bulunduğu yetenek sorununun tek muhatabı Z kuşağı değil. Dört kuşağın bir arada çalıştığı bir dönemden geçilirken tek bir formülle bu çıkmazı aşmanın bir yolu yok. Uzmanlar artık terzi işi insan kaynakları yönetiminden bahsediyor. Şirketlerin sürdürülebilirliği için yetenek mühendisliğinin şart olduğunu anlatıyorlar. Kilit kelimeler ise esneklik, sürekli yenilenme, güven, anlayış, kapsayıcılık, samimiyet.
#Yasemin SALİHÜzerinde çalışılan yeni vergi paketiyle ilgili vatandaşa dokunan dolaylı vergiler tartışılırken hükümetten ‘Asıl amaç vergide adaleti sağlamak’ mesajı geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Çalışma bitmeden yapılan her yorum spekülasyondan öteye geçmez” uyarısında bulundu. Bakan Mehmet Şimşek ise “Doğrudan vergilerin payını artırmaya yönelik düzenlemelerle vergide adaleti güçlendireceğiz” mesajı verdi.
#VergiHazine ve Maliye Bakanlığı’nın bir süredir hazırlığını yaptığı vergi paketiyle asgari kurumlar vergisi, asgari gelir vergisi geliyor. Yap-işlet-devret modeli ile kamu-özel işbirliği projeleri kapsamında faaliyet gösteren kurumların buralardan elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranının yüzde 25 yerine yüzde 30 olması planlanıyor. Kira gelirlerinde ise yüzde 20 stopaj kesilmesi öneriliyor.
#VergiBorsada işlem gören hisse senetleri üzerinden işlem vergisi alınmaya hazırlanılıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Kızılcahamam’da milletvekillerine yaptığı sunumda gündeme gelen hisse senetlerine verginin işlem vergisi olacağı, oranın da “onbinde” rakam üzerinden alınmasının düşünüldüğü öğrenildi.
#Hisse SenediDünya genelinde çok uluslu şirketlerden asgari kurumlar vergisi alınması için çalışma yürütüldüğünü söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’de de asgari kurumlar vergisi uygulanması için hazırlıkların son aşamaya geldiğini bildiren Şimşek, “Çok uluslu şirketlerden asgari kurumlar vergisi alınması yönünde düzenleme yapılması kaçınılmaz. Aksi halde ülkemizin almadığı vergi bir başka ülke tarafından alınacak” dedi.
#Mehmet ŞimşekHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kiralarda yüzde 25 zam sınırı uygulamasının devam edip etmeyeceğine yönelik “Devam etmesi için bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Devam etmesi yönünde bir çalışma yok” dedi. Ayrıca, çok uluslu şirketler için asgari kurumlar vergisi getireceklerini dile getiren Şimşek, “Arsalar ve gayrimenkuller üzerinden elde edilen gelirler konusunda da paket çalışmamız var” ifadelerine yer verdi.
#Mehmet ŞimşekCumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kabine toplantımızda İran halkının yaşadığı derin acıyı paylaşmak üzere ülkemizde 1 günlük milli yas ilan edilmesini kararlaştırdık. İranlı kardeşlerimizin tekrar başı sağ olsun diyoruz" dedi.
#Kabine ToplantısıHafta içinde okuduğumuz ve canımızı sıkan bir haberle başlayalım. Yakın-uzak çevre fark etmeksizin yakaladıklarını dolandırarak yaklaşık 100 milyon lirayla ülkeyi terk ettikleri öne sürülen sosyal medya şöhreti Kıvanç Talu ve reklamcılık sektöründe bilinen Beril Talu, bu kez insanlıktan uzak bir tavırla gündeme geldi.
#Kıvanç TaluSANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, rüzgar, güneş ve hidroelektrik enerji odaklı Ar-Ge projelerine değinerek "Yurt içi üretim kabiliyetlerimiz çağ atladı, dersek herhalde abartmış olmayız. Türkiye, yenilenebilir enerji sektöründe, üretimde dünyada en önemli oyunculardan bir tanesi haline geldi" dedi.
#Mustafa VarankTicaret Bakanı Mehmet Muş, "Türkiye ve Çekya’nın; karşılıklı avantajlı lojistik konumları, vasıflı iş güçleri ve uygun yatırım ortamları ile iki ülkede ortak yatırımlar gerçekleştirebileceklerine inanıyoruz. Bizler, yatırımcılarımızın ve iş adamlarımızın önünü açmaya ve iki ülke ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesi için her türlü desteği vermeye hazırız" dedi.
#Mehmet Muş"Halka mâl olmuş" sözünün cuk oturduğu biri varsa o da 20'nci yüzyılın hatta belki de dünya tarihinin en büyük dehalarından biri olan Einstein'dır, değil mi? Maalesef tam olarak değil. Einstein'ın fikirleri ve keşifleri bir yana ismini ve yüzünü kullanabilmek bile o kadar basit değil...
#Albert EinsteinTBMM Başkanı Mustafa Şentop, Sakarya Üniversitesi'nde katıldığı ‘Türkiye’de Anayasalar ve Siyaset’ başlıklı söyleşide, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olup olmadığı konusunda açıklama yaptı. Başkan Şentop, “İçerikten bağımsız olarak tamamen, halkın serbest oylarıyla seçilmiş parlamentonun bir anayasa yapması gerekiyor. Türkiye bunu hak ediyor şu andaki anayasa ne kadar değişiklikler yapılmış olsa da askeri dönemde yapılmış bir anayasa” dedi.
#TBMMDünyanın en büyük 20 ekonomisini bir araya getiren G20’nin İtalya’nın ev sahipliğinde Roma’da gerçekleştirilen Liderler Zirvesi’nin sonuç bildirgesinde, küresel sıcaklık artışının sanayileşme öncesine oranla 1,5 derece ile sınırlama hedefine yönelik "etkili ve anlamlı" eylemlerin sürdürülmesi ihtiyacı vurgulandı.
#G20 Liderler ZirvesiDünyanın en büyük 20 ekonomisinin (G20) liderleri, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) çok uluslu şirketler için küresel asgari vergi anlaşmasını onayladı. Anlaşma; Google, Amazon, Microsoft ve Facebook gibi internet şirketleri de dahil olmak üzere küresel şirketlerin 2023'ten itibaren en az yüzde 15 vergi oranına tabi tutulmasını sağlayacak.
#G20 Liderler ZirvesiTEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında bu yıl üçüncüsü düzenlenen Take Off Uluslararası Girişim Zirvesi festival alanında yerli ve yabancı startuplar’ı ekosistemden mentor ve kurumlar ile bir araya getirdi.
#TEKNOFESTTEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında bu yıl üçüncüsü düzenlenen Take Off Uluslararası Girişim Zirvesi festival alanında yerli ve yabancı Startupları ekosistemden mentor ve kurumlar ile bir araya getirdi.
#TEKNOFEST 2021Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, mevzuattan insan kaynağı yetiştirilmesine kadar her alanda girişimciliğe destekler verdiklerini belirterek, "Aynı zamanda kendi yatırım fonlarımızı da oluşturarak Türkiye’de girişimciliği hızlandırmak istiyoruz." dedi.
#TEKNOFESTTBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Avusturya'nın başkenti Viyana'da Parlamentolar Arası Birlik (PAB) tarafından düzenlenen 5'inci Dünya Parlamento Başkanları Konferansı'na katıldı. Şentop, burada yaptığı konuşmada, “Karşı karşıya bulunduğumuz en büyük tehditlerden biri dijital faşizmdir” dedi.
#TBMM BaşkanıTBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Popülist siyasetçiler ve medya tarafından normalleştirilmeye çalışılan dezenformasyon ve nefret söylemi tıpkı Kovid-19 gibi '21'inci asrın bir başka salgını' olarak tanımlanabilir. Bu noktada demokratik devletlerimizin ve parlamentolarımızın salgını ortadan kaldıracak aşıyı geliştirmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunun tek çözüm yolu, söz konusu zehirli söyleme karşı hukuk çerçevesinde mücadele etmek için en isabetli kanunları yapmaktır." dedi.
#TBMM Başkanı