Hemen hemen her kadının karşılaşabileceği yumurtalık (over) kisti, çocukluk çağında da nadir de olsa görülebilmektedir. Kistler, kalıtımsal durumlar, annedeki hormonların etkisi ve kızlardaki gelişimsel sorunlar nedeniyle oluşabilir. İleriki yaşlarda “infertilite” nedeni olabilecek yumurtalık kistleri; karın, kasık ağrısı ve adet düzensizliğine neden olabilir. Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Andıran, yumurtalık kistlerinin tedavi sürecini anlattı.
#Yumurtalık Kisti TedavisiCovid-19 pandemisinin çocuklar üzerindeki etkisinin sanılandan daha yıkıcı olduğunu ve özellikle kız çocuklarında erken ergenlik vakalarını artırdığını söyleyen Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özlem Özyılmaz, “8 ila 9 yaşındaki kız çocukları, aileleri ile birlikte ‘erken adet görme’ şikayeti ile kadın hastalıkları uzmanlarının kapısını çalıyor. Ergenlik yaşı düştükçe, beyin tümörleri, hidrosefali, nörofibromatozis, böbrek üstü bezi hastalıkları, yumurtalık kitleleri riski de artıyor. Bu nedenle erken ergenlik konusunda erken önlem almak çok önemlidir” dedi ve ebeveynlere uyarılarda bulundu.
#Erken ErgenlikKadın üreme sisteminin bir parçası olan yumurtalıklarda kist olarak isimlendirilen içi sıvı dolu kese gelişebilir. Yumurtalık kistleri anne karnından başlayarak her yaşta görülebilir. Peki, çocuklarda da görülen yumurtalık kistleri kansere neden olur mu, nasıl belirti verir, cerrahi yönteme ne zaman başvurulur? Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
#ÇocukUzmanlar düşük doğum kilosuna sahip yenidoğan bebeklerde daha sık görülen kasık fıtığının, kızlara kıyasla erkeklerde daha sık rastlanan bir durum olduğuna dikkat çekiyor. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Alptekin, yenidoğanlarda ve çocuklarda görülen kasık fıtığı, hidrosel ve kordon kisti hakkında ayrıntılı bilgi verdi.
#ÇocukYumurtalıklar, kadın üreme sisteminin bir parçası olarak, rahmin her iki yanına yerleşmiş oval şekilli iki küçük organdır. Her ay rutin bir döngü şeklinde, yumurtalıklardan bir veya ikisinde, birer yumurta hücresini içeren follikül, aktive olup büyüyerek yaklaşık 2 cm çapa ulaşır. Adet kanaması ile başlayan döngünün ortalama 14. gününde çatlayarak içeriğindeki yumurta hücresi tüplere doğru atılır. Sıklıkla genç erişkin kadınlarda saptanan yumurtalık kistleri de işte bu çatlama olayının gerçekleşmemesi sonucu ortaya çıkar.
#Yumurtalık KistiSon yıllarda kısa adı AMH (antimüllerian hormon) olan bir hormon üzerinde çok duruluyor. Kanda bakılan bu hormon bekar, evli veya daha ileri yaştaki kadınlara gebelik şanslarını söylüyor. Ya da yardımla üreme yöntemlerine başvuranlara başarı ve maliyet konusunda fikir veriyor. Ayrıca menopozun ne kadar yakın veya uzak olduğunu da gösteriyor.