Fırında köfte tariflerine bir yenisini eklemek isteyenler için pratik bir o kadar da lezzetli bir önerimiz var: Çoban köfte. Makarna, pilav veya çorba hemen hemen her yemeğin yanına çok yakışan köfteyi bu kez sebze ve baharatlarla harmanlayıp fırına veriyoruz. Peki, koban köfte nasıl yapılır? İşte, adım adım çoban köfte tarifi
#Çoban KöfteAkşam yemeği için henüz ne yapacaklarını bulamamış olanlar için enfes bir ikilimiz var: Sebzeli köfte şiş ve zerdeçallı bademli pilav. Hint safranı olarak da bilinen zerdeçal ile renklenen pilav, sebzeli köfte şiş ile sunuma hazırlanıyor, tadına doyum olmuyor. Peki, sebzeli köfte şiş ve zerdeçallı bademli pilav nasıl yapılır?
#Sebzeli Köfte ŞişGelinim Mutfakta 41. haftanın ilk bölümüyle izleyici karşısına çıktı. Aynı isimlerin mücadelelerine devam ettiği Gelinim Mutfakta’nın yayınlanan son bölümünde gelinler arasındaki gerginlik iyice tırmandı. Peki, Gelinim Mutfakta’da gün birincisi kim oldu?
#Gelinim Mutfakta’Da Gün BirincisiHem sebze hem de bir et yemeği olan çoban köfte, kurtarıcı yemek tariflerinden biri. Baharatlarla lezzetlenen köfte, sebze harcıyla buluşuyor, tadına doyum olmuyor. İşte, çoban köfte için gerekli malzemeler ve yapım aşamaları
#Çoban Köfte Nasıl YapılırEskiden esnaf lokantalarının menüsünde olan beyinli Beykoz kebabı, Hicaz pilavı, irmik çorbası gibi pek çok yemek artık günümüz lokantalarında bulunmuyor; haliyle gençler bunların adını bile duymuyor. Unutulmaya yüz tutmuş bu tatları hatırlatmak için yazmaya karar verdiği ‘Esnaf’ kitabı vesilesiyle bir araya geldiğimiz şef Mehmet Yalçınkaya’ya göre esnaf lokantaları ‘aşçılığın kalesi ve şehrin kalbi’... Yalçınkaya ayrıca “Çağlalı enginarımı yemeden kimse ölmesin” diyor.
#Mehmet YalçınkayaBaşlıkta büryanı görünce “Siirt mi Bitlis mi?” tartışmasına gireceğimi düşünüyorsanız, yanıldınız. Büryanın tescilini, 14.06.2005’te Siirt, 26.01.2021 tarihinde ise Bitlis alıyor. “İyi de arkadaşım ikisi birden nasıl tescillenir” diyeceksiniz. Yapılışları farklı. Bitlis usulü büryan şöyle yapılıyor; Kuzu ikiye bölünüyor ve bu şekilde kuyuya indiriliyor. Piştiği zaman askıya asılıyor. Müşteri ne zaman gelirse et kesiliyor tabağa konuyor. Et soğuyunca kuyuya indirilip tekrar ısıtılıyor. Siirt’in büryanı ise; Oğlak ya da süt kuzusunun eti yıkanıyor. Et ikiye bölünüyor. Ardan kemikler ayrılıyor ve 3 metre yüksekliğindeki kuyuya indiriliyor. Kemiğinden ayrılan etler askıya asılıyor. Buttan düşen yağlar, kemiklerin üzerine düşüyor. Kapağın etrafına çamur sürülerek hava almayacak şekilde kapanıyor. Buhar kesinlikle havayla temas etmiyor, dışarı çıkmıyor. Etler, buharla pişiyor. Müşteri geldiğinde kesilip servis edilmeden önce etler fırında ısıtılıyor. Her iki usulde de pişirilme süresi 2 saat. Farkı ise Bitlis usulü pişirimde hayvan komple kuyuya indirilip pişirilirken, Siirt usulü pişirmede kemikler etten ayrıldıktan sonra pişiriliyor. Unutmadan söyleyeyim büryanın bir diğer adı da perive...
#Büryan