Koronavirüsün kökeni ile ilgili konuşan Harvard Üniversitesi'nden Dr. Alina Chan'ın sözleri tabiri caizse pahalı mal oldu. Bazı bilim çevrelerinin ve Çin basının hedefi haline gelen Chan ölüm tehditleri aldığını belirtti.
#KoronavirüsKoronavirüsün (Kovid-19) 'sıfır noktası' olarak anılan Wuhan ile ilgili İngiltere'de çok konuşulacak bir gelişme yaşandı. Harvard Üniversitesi'nden Dr. Dr. Alina Chan, İngiliz parlamentosunda kurulan Bilim ve Teknoloji Seçim Komitesi'ne yaptığı sunumda 'Bence laboratuvar kökenli olma olasılığı daha yüksek. Şu anda, pandeminin kökenini bilen insanların öne çıkması güvenli değil' dedi.
#KoronavirüsKoronavirüs salgınının başlangıç noktası olan Çin'in Vuhan kenti dev bir araştırmaya hazırlanıyor. Kovid-19'un kökenini saklamakla ve salgını dünyaya geç duyurmakla suçlanan Çin'de uzmanlar 200 bin kişinin kan örneğini inceleyerek virüsün kökenine ve nasıl yayıldığıyla ilgili bilgilere ulaşmayı hedefliyor.
#KoronavirüsABD'li ve Çinli bilim insanlarının 2018 yılında yaptığı hibe başvurusu dünya gündemine bomba gibi düştü. Sızdırılmış belgelere göre, ABD ve Çin'in pandemi patlak vermeden önce yeni bir koronavirüs yaratmayı planladığı iddia edildi.
#KoronavirüsDEİK önümüzdeki dönemde etkin lobicilik yapmak için tüm iş dünyasını seferber edecek. DEİK Başkanı Nail Olpak “Lobicilik siyasilere yükleniyor. İş dünyasına da görev düşüyor. Öncelikli hedefimiz ABD, AB ve Rusya ile ticari ilişkileri geliştirmek, yeni ülkelerde de güçlenmek” diyor. Türkiye ekonomisiyle ilgili de, 2020’de yatırımların artacağını söyleyen Olpak, bunun istihdama yansımasının 2022’yi bulacağını vurguluyor.
#Gazetehaberi2019'da, aralık ayının sonunda ortaya çıkan ve bugüne kadar 9 kişinin ölümüne yol açan ‘Corona’ adlı akciğer enfeksiyonu, Çin’de hızla yayılıyor. Virüsü taşıyanların sayısı 440 olarak açıklanırken, bazı bilim insanları ise bu sayının bin 700 olduğunu savunuyor. Alman Prof. Christian Drosten, “Biz virüsün Almanya’ya da yayılacağı tehlikesine karşı hazırlık yapmalıyız” dedi.
#Corona’ Adlı Akciğer Enfeksiyonu VirüsüÇukurova Sanayi ve İş Dünyası (ÇUKUROVA SİFED), Türk iş dünyasında bir ilki gerçekleştirdi. ÇUKUROVA SİFED’e bağlı derneklerin üyesi olan iş insanları arasında iş birliği ve dayanışmayı güçlendirmeyi, yeni iş fırsatları oluşturmayı, yeni iş modelleri geliştirmeyi amaçlayan ÇS BUSINESS NETWORK, üyelerine ve iş dünyasına ‘merhaba’ dedi. Adana Hilton Otel’de gerçekleşen ÇS BUSINESS NETWORK ’ün tanıtıldığı lansmanın açılışında konuşan ÇUKUROVA SİFED Yönetim Kurulu Başkanı Berman Mantı, günümüzde birçok mesleğin yok olacağı ve henüz şu an isimlerini bilemediğimiz onlarca yeni nesil işlerin türeyeceği hakikat ötesi bir evrende olunduğuna dikkat çekti.
#AdanaÇin’de kene kaynaklı yeni bir virüs keşfedildi. Keşfedilen bu virüse Sulak Alan Virüsü adı verildi. Bilim insanları, Çin’in kuzeydoğusunda kene ısırığı sonrası akut ateş yaşayan diğer hastaları da inceledi ve 17 yeni Sulak Alan Virüsü vakası daha tespit ederek virüsün bu bölgede yaygın olduğunu doğruladı. Peki, Sulak Alan Virüsü nedir, nasıl bulaşır, ölümcül mü?
#Sulak Alan VirüsüOkulların açılmasıyla birlikte çocuklar, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarla mücadele ederken, Covid-19 vakalarında da kayda değer bir artış gözlemleniyor. Acil servisler, son bir iki haftadır yoğun bir hasta akınıyla karşı karşıya. Ayrıca uzmanlar, özellikle Avrupa'da Covid-19'un yeni 'XEC' varyantının da hızla yayıldığına dikkat çekiyor. Prof. Dr. Ahmet Güzel ile koronavirüsün neden bir anda güçlendiğini, en sık görülen belirtileri ve XEC varyantının etkilerini konuştuk.
#SağlıkBuzulların erimesi, küresel ısınmanın en çarpıcı etkilerinden biri ve bu süreç, sadece deniz seviyelerinin yükselmesiyle değil, aynı zamanda antik virüslerin gün yüzüne çıkmasıyla da ilişkili. Yapılan son çalışmalara göre ise Çin’in batısındaki Tibet Platosu’nda yer alan Guliya Buzulu’nun derinliklerinde 1700'den fazla antik virüs keşfedildi. Peki bu virüsler Dünya’yı nasıl etkiliyor? İnsanlarda salgın hastalıklara neden olabilir mi?
#İklim DegisikliğiBilim insanları, Çin'de kene ısırığı yoluyla insanlara bulaşarak beyin üzerinde ciddi etkiler yaratan yeni bir virüs keşfetti. "Wetland" (WELV) olarak adlandırılan virüs, insanlarda ateş, baş ağrısı ve halsizlik gibi belirtilerin yanı sıra komaya giren bir hastanın beynini ve omuriliğini çevreleyen sıvıda yüksek beyaz kan hücresi görüldü.
#KeneSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Maymun çiçeği hastalığının Türkiye'de görülmediğini belirtirken, 'Pandemi oluşmayacağı yönünde kanaat var. Tek tük görülebilir; ama bu salgın olmaz. Şu ada ekstra bir tedbire ihtiyacımız yok.' dedi.
#Sağlık Bakanı Kemal MemişoğluDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), FLiRT ve LB.1 gibi Covid-19 virüsü varyant gruplarının dünya çapına baskın hale geldiğini doğrulayarak tehlikeye dikkat çekti. İngiltere, ABD ve Yunanistan gibi ülkeler ise yeni varyantlar yüzünden vaka sayılarında artış tespit ettiklerini açıkladı.
#CovidHebei Tıp Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı bulaşıcı bir çiftlik hayvanı hastalığını kullanarak Ebola'da bulunan ve virüsün hücreleri enfekte ederek insan vücuduna yayılmasını sağlayan bir protein eklediler.
#EbolaHollywood’lu prodüktör William D. Johnson ile geçirdiği amansız hastalık sonrası Tayland’da kurduğu ve ünlülerin akın ettiği o meşhur klinikte bir araya geldim. Doğu tıbbına dair sohbet ettim. İşte tam bir İstanbul âşığı olan Johnson ile sohbetimizden anekdotlar...
#HollywoodKoronavirüs salgınının başlamasının üzerinden 5 yıl geçti. Salgının başında görülen toplu ölümleri ise bilim insanlarının geliştirdiği koronavirüs aşıları önledi. Ancak birçok kişi hâlâ aşıların güvenli olmadığı ve özellikle de kalp hastalıklarına yol açtığı gerekçesiyle aşıdan kaçınıyor. Peki bu iddia kadar doğru? Bilim insanları yıllar sonra bu araştırmaya son noktayı koydu. İşte uzmanların bu konudaki araştırmasının sonuçları...
#Koronovirus