Çığ, bazı bölgelerde yaşayanlar için çok büyük tehlikelere yol açabilir. Özellikle dağlık alanlardan geçerken veya bu bölgelerde iş yaparken, çığın sebep olduğu tehlikeleri bilmek gerekir. Bu nedenle sizde çığın nasıl oluştuğunu öğrenebilir, gerekli tedbirleri alabilirsiniz. Çığ nedir? Nasıl oluşur? Çığ düşmesi nerelerde görülür? En çok hangi bölgede olur sizler için derledik.
#ÇığMUŞ İl Özel İdaresi ekipleri, çığ tehlikesinin bulunduğu köy yollarında aralıksız bir şekilde karla mücadele çalışmasını sürdürüyor. Kar kalınlığının 2 ile 3 metreyi bulduğu ve çığ tehlikesinin bulunduğu bölgede ekipler, dikkatli ve temkinli bir şekilde ilerliyor.
#MuşVAN İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nde görevli arama kurtarma köpeği 'Poyraz, son bir yılda çığ ve deprem gibi afetlerde 4 kişinin canlı kurtarılmasını sağladı. Van AFAD'da köpek eğitmeni olarak çalışan Niyazi Özbek, eğittiği köpekleri çocuğu gibi gördüğünü belirterek, "Diğer eğittiğim ve şu an hayatta olmayan köpeklerimi de unutamıyorum" dedi.
#VanVAN Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van- Bahçesaray karayoluna düşen ve 41 kişinin hayatını kaybettiği çığ bölgesini havadan inceledi. İncelemelere çığ altında kalan itfaiyeci Mehmetcan Daşdemir’in ağabeyi Bayram Daşdemir de katıldı.
#Mehmet Emin BilmezVAN ve çevresinde etkili olan yoğun kar yağışı ve çığ tehlikeleri nedeniyle Bahçesaray ilçesi Karabet Geçidi'ndeki çığ bölgesinde arama kurtarma çalışmaları yapılamazken, Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, teknik heyetle birlikte 41 kişinin hayatını kaybetiği ve 1 kişinin de halen çığ altında bulunduğu bölgede havadan incelemelerde bulundu.
#VanÇığ faciasında ailesinden 6 kişiyi kaybeden, kendisi de ölümden dönen Kadir Kapağan o anları anlattı: “Bir anda bir ses duyduk, sanki bomba patladı. Saniyeler sonra ne olduğunu anlamadan çığ geldi. Arabaları, oradaki her şeyi önüne katıp geldi. Çığ altında kaldım. Sonra beni çıkardılar. 2 akrabamız daha çığ altında.”
#GazetehaberleriRize’de yaz ayında kurulan, kış ayında kaldırılan seyyar cami görenleri şaşırtıyor.Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi Ayder Yaylası Galler Düzü mevkiinde işletmesi bulunan Yusuf Çiftçi, bir konteyneri seyyar cami haline getirdi. Konteynerin üzerine tabakalardan yaptığı minareyi yerleştiren Yusuf Çiftçi , hazırladığı bu seyyar camiyi işletmesinin yanında bulunan boş araziye koydu.Bölgeye gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin talebi üzerine seyyar cami hazırlayan Yusuf Çiftçi bulundukları alanın milli park sınırları içerisinde kaldığı için kalıcı bir cami yapamadıklarını söyledi. Çiftçi "Ayder Yaylası’na 5 kilometre uzaklıktaki Galler Düzü mevkiinde işletme sahibiyim. Bölgeye gelen misafirlerin talebi üzerine, ihtiyaçlarını karşılamak için böyle bir şey düşündük. Bölgemiz milli park sınırları içerisinde bulunduğu için kalıcı bir şey yapamadığımız için seyyar cami yapmayı uygun bulduk. Bulunduğumuz alan çığ bölgesi olduğu için seyyar camimizi yaz mevsimi sonrası kaldırıyoruz’’ dedi.Seyyar cami iş makineleriyle taşınıyorYapılan seyyar caminin bulunduğu alanın çığ bölgesi olduğunu söyleyen işletme sahibi Yusuf Çiftçi camiyi iş makineleri ile taşıdıklarını ifade etti. Çiftçi ‘’Irmak boyundan itibaren kış aylarında çığ geliyor. Bizde camimizi kış aylarında iş makineleriyle tehlikeli olmayan bölgeye alıyoruz. 20 yıldır burada turizm sektörü içerisindeyiz. Her 2-3 yıl da bir oluşan çığlar bize zarar veriyor. Çığ bölgede bazı alanları da yıkıyor. Bizde bunun için yaz ayında kuruyoruz, kış ayında kaldırıyoruz’’ diye konuştu.
#Rize- Rize'yi Erzurum'a bağlayan 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı geçidinin kar nedeniyle kapalı olan 22 kilometrelik bölümünde ulaşımın sağlanması için çalışma başlatıldı- Çığ nedeniyle kar kalınlığının bazı bölümlerinde 10 metreyi bulduğu Ovit geçidinde çalışmalar güçlükle ilerliyor
- Hizan'ın Karlıtepe köyünde yolları kar nedeniyle 3 aydır kapalı olan vatandaşlar, karla mücadele ekiplerini, söyledikleri şarkılar eşliğinde halay çekerek karşıladı- Hizan İlçe Özel İdaresi Şantiye Şefi Özdemir: - "Çığ tehlikesi olmasa şimdiye kadar yolu ulaşıma açardık. 5 gündür bu yolda karla mücadele çalışmamızı sürdürüyoruz. Bölgede yaklaşık 4 metre kar var"
- Doğu Karadeniz'in çığ açısından riskli bölge olmamasına rağmen dağlık ve engebeli yapısından dolayı kışın oluşabilecek çığ felaketine karşı kişisel tedbirlerin alınmasının önemli olduğu bildirildi - TEDAK Başkanı Gültekin: - "Bölgede kış aylarında çığ riskine karşı vatandaşların tedbir almalarını, yürüyüş yapanların da özellikle karın az olduğu ağaçlık ve ormanlık alanlarla düz yamaçları tercih etmelerini istiyoruz"
Karadeniz, yüksek dağları, zengin kültürel mirası, taş evleri ve misafirperver halkıyla her mevsim farklı bir hikâye anlatıyor. Ancak sonbaharda olağanüstü manzaralarıyla adeta başka bir dünyaya dönüşüyor. CNN Travel editörleri, Bolu’dan Artvin’e kadar uzanan bölgede, tam da şu sıralar keşfe çıkılacak 5 noktaya değinerek güzel bir rota hazırladı. İşte güz mevsiminin bölgede en çok yakıştığı adresler...
#SeyahatYaşadığımız toprakların sofralarımıza en büyük armağanlarından biri zeytin ağaçları. Akdeniz’de başlayan zeytin hasadı Ege’den Marmara’ya ulaştı. Çiftçilerin dediği gibi ‘var yılı’ndayız, ağaçlar yüklü, zümrüt yeşili zeytinler sıkılıp birer sağlık ve lezzet iksirine dönüşüyor. Taze zeytinyağları şişelenirken yazar ve duyu analisti Elvan Uysal Bottoni bize bölge bölge zeytinlerimizi anlattı, şef Didem Şenol da zeytinyağı satın alırken ve kullanırken dikkat etmemiz gereken detayları paylaştı.
#Elvan Uysal BottoniMeteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 'Türkiye 2024 Yılı Erken İklim Değerlendirmesi' verilerine göre Ocak- Ağustos dönemi aylık sıcaklık ortalaması 16,8 derece ölçülen 2024, 1971'den bu yana gerçekleşen en sıcak yıl oldu. 136 merkezde aylık maksimum sıcaklık rekoru kırıldı, 8 ayda 900 ekstrem doğa olayı yaşandı. Türkiye'nin en önemli ekstrem doğa olayları 15-18 Ağustos'ta İzmir'deki orman yangını, 12 Şubat'ta Antalya'daki şiddetli yağış ve sel, 5 Temmuz'da Amasra'daki yıldırım düşmesi olarak kayıtlara geçti.
#MeteorolojiBir litre sütün 17.5 TL’ye üretilirken satış fiyatının 14.65 TL’de kaldığını söyleyen süt üreticileri, Ulusal Süt Konseyi’nin tavsiye satış fiyatında artış yapmasını talep ediyor. Sanayiciler ise yurt içindeki çiğ süt fiyatının Avrupa’ya kıyasla pahalı olduğunu; bunun da ihracatta pazar kaybına yol açmaya başladığından dertli. Bu tartışmalar yaşanırken marketlerde satılan bir litre sütün perakende fiyatı ise 40 lirayı aştı. Peki ne üreticiyi ne sanayiciyi ne de tüketiciyi memnun eden süt fiyatları için neler yapılmalı? Uzmanlar Hürriyet’e anlattı.
#TÜSEDADTinos Adası’ndaki To Thalassaki lokantası bence tüm Akdeniz’in en iyilerinden. Onu benim için özel kılan sadece şefi Antonia Zarpa’nın yemek zevki ve yaratıcılığı değil, ürün kalitesi. Özellikle de sebze, meyve ve tahıl ürünleri... Olağanüstü peynirlerini de kendileri yapıyorlar.
#LokantaÇorumlu Adıgüzel Baklan’ın çocukları, Almanya’da kurdukları gıda imparatorluğu ile Türklerin ve Almanların gönlüne girdi. Almanya’daki Türklere ve Almanlara Türkiye’nin damak tadı ürünlerini sunan Baklan ailesi, iki ülke arasında sağlam bir ‘uyum köprüsü’ oldu. Türkiye’de geçirdikleri tatillerden sonra, “Türk mutfağının lezzetini unutamayan Almanlara Türkiye’nin damak tatları burada” dercesine ilginç bir konsept geliştiren ve 37 yılı aşan ticari tecrübeleri ile Türk gıda ürünlerine Avrupa’ya en önemli ihracat yolunu açan Mustafa Baklan ile Suntat’ın Almanya’nın Mannheim kentindeki merkezinde konuştuk.
#AlmanyaMeteoroloji'den alınan son hava durumu raporuna göre, bugün yurdun doğusunda kuvvetli yağış etkisini sürdürmeye devam edecek. Yeni haftayla birlikte ise tüm yurtta sıcaklık değerleri mevsim normallerinin üzerine çıkacak. Yarın ve salı günü ise Marmara Bölgesi'nde yağışın etkili olması bekleniyor.
#MeteorolojiRamazan bayramını heyecanla beklerken Meteoroloji Genel Müdürlüğü, arife günü için 15, bayramın ilk günü için de 14 ili sarı kodla uyardı. Güncel hava durumu tahmininde uyarı yapılan illerde sağanak yağışla birlikte sel, su baskını, dolu, yıldırım ve ulaşımda aksama tehlikesine dikkat çekildi.
#Meteoroloji