Bahar bir kez daha yola çıkmak için kışkırttı. Niyetim hafta sonunda Kemal Anadol’un 2003’te yayımlanan romanı “Büyük Ayrılık”ın peşine düşmekti. Osmanlı İmparatorluğu’nun 20’nci yüzyıl başlarındaki çözülme sürecine, Ege’den tanıklıklar getiren kitapta yazar, 1900’lü yılların Foçası’nı, yöreyi öylesine güzel, içten anlatmıştı ki, gidip görmeye karar verdim.
Güney Ege’de, Rodos’la Girit arasında 50 kilometre boyunca uzanan kaşık gibi bir ada Kerpe. Antik mitolojide Titanların gizli yuvasıydı. Efsanelerini yaşatmakla birlikte bugün İskandinavların tatil cenneti. Yunanlar bile uçak bileti fiyatının yüksekliği nedeniyle adaya pek uğramazken, Kuzey Avrupa’dan charter uçuşlar yılda 50 bin turist taşıyor. Ege yaz sıcaklarıyla kavrulmaya başladığında Kerpe rüzgar sayesinde ılık, ferah. Bakir sahilleri dalış cenneti. 2006’da Türk F16’sıyla giriştiği itdalaşı sırasında ölen pilot Costas Iliakis anısına ada merkezinde büyükçe bir anıt yükseliyor. Buna karşın, halk Türkler’e sevgiyle yaklaşıyor. Bir ikindi vakti Lefkos’ta, sokaklara taşan kemençeyi takiben restoranına uğradığımız Georglos Margetis emprovize şarkısıyla ifade etti düşüncelerini: “Halklar birbirini sever, tek sorunumuz politikacılar.”
İtalya’nın Toscana bölgesi doğal güzellikleri, zeytinlik ve surlarla çevrili kasabaları, üzüm bağları, görkemli şatolarıyla yaz aylarında dünyanın dört bir yanından milyonlarca turist çekiyor. Bağbozumu zamanında ise ülkenin en güzel şaraplarını tatmak isteyenler bu bölgeye koşuyor. Toscana’nın gerçek kimliğini bulduğu mevsim, turist kalabalıklarının çekildiği kış dönemi.