Türkiye’nin önde gelen kış sporları merkezlerinden Sarıkamış’ın çamlarla kaplı kayak pistleri, çevresindeki vadiler yazın yürüyüş parkurlarına dönüşüyor. İrtifası 2600 metreye ulaşan bölgede hava sıcaklığı 25 dereceyi aşmıyor. Serhat Kalkınma Ajansı’nın girişimiyle geçen yıl toplam uzunluğu 256 kilometreye ulaşan 21 yürüyüş rotası oluşturuldu. Patikalar, yollar işaretlendi. GPS koordinatları internetten ücretsiz kullanıma sunuldu. Sarıkamış Kayak Merkezi’ndeki beş yıldızlı Ce-mar ve üç yıldızlı Çamkar otelleri yaz boyunca açık. Her ikisi de müşterilerine Kars Havaalanı’ndan ulaşım hizmeti sunuyor, yerel yürüyüş rehberi bulmalarına yardımcı oluyor.
İklimler değişiyor, yağışlar azalıyor, son bilmemkaç yılın en sıcak kışı gibi haberler tam kayak tutkunlarının hevesini kaçırıyordu ki, yeni yıl kar yağışıyla birlikte geldi. Evet bir ay kadar yolunu gözletmişti ama gelmişti. Şimdi Türkiye’nin her yanındaki kayak merkezleri, misafirlerini bembeyaz cennet manzaralar eşliğinde neşeyle ağırlıyor.
Kars’a 42 kilometre uzaklıktaki Akyaka Ocaklı Köyü sınırları içerisinde bulunan Ani Ören Yeri’nin tarihi MÖ 5000 yıllarına kadar uzanıyor. İçinde farklı uygarlıklara ait cami, kilise, kervansaray ve manastırları barındıran, özellikle Ermenilerin taş işçiliğindeki ustalıklarını gösterdikleri, çok renkliliğin simgesi Ani Harabeleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılacak arkeolojik kazılarla daha da iyi anlaşılacak. Tabii ki burayı şimdi de gezmeniz mümkün.
Geçen sene Türkiye'de kar sıkıntısı vardı. Bu yıl böyle bir sorun yok. Uludağ'da bile kar kalınlığı 140 santimi buluyor. Türkiye de artık kış tatili yapmak isteyenlere epeyce seçenek sunacak bir düzeyde. İsteyen çam ağaçlarının arasında kayabilir, isteyen nemsiz, kuru toz karda kayak yapmasını öğrenebilir.