Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından düzenlenen 'Barış Pınarı Harekatı' ile birlikte bölgeden haberler gelmeye devam ederken vatandaşlarımız bölge haberlerinde adı sıklıkla duyulan Ceylanpınar'ın nerede olduğunu ve sınıra ne kadar yakınlıkta olduğunu merak ediyor. İşte Ceylanpınar hakkında detaylar
#CeylanpınarMSB kaynakları, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Güney sınırlarımızla ilgili açığı kapatacağız” şeklindeki sözlerinden sonra Suriye’nin kuzeyine yeni bir kara harekâtı yapılıp yapılmayacağına dair sorular üzerine "Ülkemizin ve hudutlarımızın güvenliği için uluslararası hukuk ve meşru müdafaa açısından operasyon / harekât yapmak Türkiye'nin en doğal hakkıdır." açıklamasını yaptı.
#Milli Savunma BakanlığıMSB kaynakları, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Güney sınırlarımızla ilgili açığı kapatacağız” şeklindeki sözlerinden sonra Suriye’nin kuzeyine yeni bir kara harekâtı yapılıp yapılmayacağına dair sorular üzerine "Ülkemizin ve hudutlarımızın güvenliği için uluslararası hukuk ve meşru müdafaa açısından operasyon / harekât yapmak Türkiye'nin en doğal hakkıdır." açıklamasını yaptı.
#MSB29 bin metrekarelik bir alana kurulan Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi, Türkiye'nin en büyük müzelerinden biridir. 1948 yılında açılması planlanan müze, 21 yıllık bir gecikmeyle 1969 yılında açılmıştır. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi nerede, içinde hangi eserler sahneleniyor? Sizin için derledik.
#ŞanlıurfaArtezyen; burguyla delinerek açılmakta olan ve suyun yükseğe fışkırmasını sağlayan kuyuya verilen isimdir. Bunun yanı sıra soğuk su kaynağıdır. Su seviyesi başlangıç durumunda karşılaşılanın üzerinde olan kuyulardaki yeraltı suyunun yükselmiş olduğu durumlar adına kullanılmaktadır. Artezyen teriminin, bu yüzden kullanıldığı belirtilebilir. Artezyenler; su sızdırmayan iki ya da daha fazla sayıdaki yeraltı tabakalarının arasında kalmış olan basınçlı suların, sondaj yöntemi ile yeryüzüne tazyikli olarak çıkarılmasını sağlayan kuyular olarak da tanımlanabilir.
#Artezyenİnsanlar; nehir, doğal kaynak suları, göl gibi sulardan yararlandıkları üzere yeraltı su kaynaklarını da farklı metotlar ile kullanmaktadırlar. Bu metotlardan birisi de artezyen kaynaklarıdır. Yeraltı suyunun içme suyu ya da tarım için kullanıldığı bir metotlardır. Yerin altında yer alan suların, farklı metotlarla yüzeye çıkarılması ile yeteri kadar suyun tarımsal sulamada veya içme suyu şeklinde kullanılmasına artezyen adı verilir. Peki artezyen ne demek, nerede bulunur? Artezyen kaynak özellikleri nelerdir, suyu içilir mi detayları ile derledik.
#EğitimŞanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Halil Peltek, Barış Pınarı Harekatı sayesinde terörden arındırılan bölgelerle karşılıklı ticaretin geliştirilebilmesi için sınır hattının Türkiye tarafına Suriye Ticaret Merkezi kurulması için çalışmalara başladıklarını bildirdi.
#Suriye Ticaret MerkeziTürkiye, Barış Pınarı Harekatı’nın ardından hem Amerika hem Rusya ile anlaşarak Suriye’de yeni bir dönemin adımlarını attı. Peki bundan sonra ne olacak? Suriye halkı yeniden Esad’ı seçerse Türkiye tanıyacak mı? Kürtlerin yeni hamisi Rusya mı? İran neden operasyona karşı çıktı? YPG, Suriye ordusuna katılır mı, Suriye Milli Ordusu ne olacak? Terörist Mazlum Kobani’den yeni bir aktör mü yaratılmak isteniyor? YPG’den temizlenecek bölgede hangi proje devreye sokulacak, Suriyeliler nasıl dönecek? TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır ile konuştuk.
#GazetehaberleriRasulayn nerede sorusu, Türkiye'nin sınır ötesi harekatını takip eden birçok vatandaşın internette araştırdığı konu oldu. Tel Abyad harita üzerinde Akçakale'nin karşısında yer alırken, Resulayn ise Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinin hemen sınırında yer alıyor. İşte, Rasulayn nerede sorusunun haritalı anlatımı.
#RasulaynRasulayn ve Tel Abyad nerede sorusu, Türkiye'nin sınır ötesi harekatını takip eden birçok vatandaşın araştırdığı konu oldu. Tel Abyad harita üzerinde Akçakale'nin karşısında yer alırken, Resulayn ise Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinin hemen sınırında yer alıyor. İşte, Rasulayn ve Tel Abyad nerede sorusunun cevabı
#Tel Abyad Harita Üzerinde NeredeSuriye'nin kuzeyinde Fırat’ın doğusuna denk gelen hatta ‘güvenli bölge’ kurulması ve müşterek harekât merkezi oluşturulması için Türk ve ABD’li subaylar arasında kapsamlı görüşmeler ve incelemelere başlandı. Dünkü görüşmelerin ardından Milli Savunma Bakanlığı altyapı kurulum çalışmalarına başlandığını duyurdu.
#GazetehaberleriCumhuriyet Halk Partisi (CHP) Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Eskişehir'de halka hitap etti. Sıhhiye Meydanı'nda toplanan on binlerce Eskişehirli marşlar ve şarkılarla miting havasına çok önceden girdi. İnce, sözlerine Eskişehir'i selamlayarak başladı.
#Muharrem İnceAK Parti 1. Olağanüstü Büyük Kongresi'yle 27 Ağustos 2014'te partisine veda eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, anayasa değişikliğinin ardından AK Parti’ye 979 gün sonra yeniden üye olarak döndü. Erdoğan üyelik beyannamesini imzaladı ve resmen AK Parti'ye üye oldu. Erdoğan, "27 Ağustos 2014 tarihinde milletimiz tarafından cumhurbaşkanlığı görevine seçilmem sebebiyle anayasa gereği ayrılmak zorunda kaldığım, kurucusu olduğum partime, yuvama, sevdama, aşkıma bugün yeniden dönüyorum" dedi. Konuşmasında AB'ye sert mesajlar veren Erdoğan, "Peki biz bundan sonra ne yapacağız diyorlar. Bundan sonra ne yapacağız' demek ne demek? Bundan sonra yapacağınız bir şey var, nedir o? Bugüne kadar açmadığınız şu fasılları açmaktan başka çareniz yok, açarsanız ne ala, açmadığınız takdirde güle güle" diye konuştu.
#AK PartiErgenekon, Balyoz, 15 Temmuz darbe girişimi herkesi oradan oraya savurdu. Bu süreçte az kişi güvenilirliğini koruyabildi. Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ bu isimlerin başında geliyor. Bunu tıklanma oranları, televizyon reytingleri gösteriyor. İnsanlar Başbuğ’un söylediklerine inanıyor, analizlerine kulak veriyor. Geçen ay CNN Türk’te Ahmet Hakan’a verdiği geniş söyleşi kitap oldu, raflara çıktı: ‘15 Temmuz Öncesi ve Sonrası’... Başbuğ, TSK ile ilgili son gelişmeleri, Fırat Kalkanı’nı değerlendirdi. Komutanlık dönemiyle ilgili tarihe notlar düştü…
#İlker BaşbuğGüvenlik Uzmanı Mete Yarar, darbe girişimi sonrasındaki gelişmeleri değerlendirdi. Yarar, 'Nusaybin'le ilgili bir olay anlatayım; çatışmalar başladı ve ilk olarak bir tugay komutanı yönetiyordu. Bir tugay komutanı daha verildi. Bu ikisiyle ilerleme döneminde 60'a yakın şehit verdik ve ilerlenemiyor. O sırada, Hulusi Akar Paşa bölgede denetlemeler yaptı. Arkasından Tunceli'den tugay komutanı bölgeye gitti. Nusaybin üç sektöre bölündü. O general geldikten sonra, hiç şehit vermeden büyük bir bölümü temizledi. O temizliği yapmayanlar daha sonra, 15 Temmuz'dan sonra FETÖ'cü olarak tutuklandı.' diye konuştu.
#Mete YararMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, "Sayın Başbakan size tavsiyem şudur: Nusaybin ve diğer operasyon yapılan il ve ilçelerde yaşayan vatandaşlarımıza çağrıda bulunun. Onlara 3 gün mühlet verin ve şehirleri tahliye etmelerini sağlayarak herkesi emniyetli yerlere alın. Arkasından da Nusaybin'de taş üstünde taş, baş üstünde baş koymayın. Şehitlerimizin kanını yerde bırakmayın" dedi.
#MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeliİki polisin şehit edildiği Ceylanpınar'a gittiğinde kendisine birtakım risklerin bulunduğuna dair istihbarat bilgilerinin geldiğini belirten Başbakan Davutoğlu, "O zaman gittiğimizde de yolda, sokakta şunu sordular 'Acaba Başbakan üzerinde ya da eşinin üzerinde çelik yelek mi var?' Diyarbakır'da da arkadaşlar 'Böyle bir tedbir alsak mı?' dediler. Başbakan çelik yelek giyerse Diyarbakır ile kucaklaştığında Diyarbakırlı eğer o çelik yeleği hissederse kendisini nasıl güvende hisseder? Emin olun, Başbakanın canı herhangi bir polisimizin, askerimizin, jandarmamızın ya da herhangi bir vatandaşımızın canından daha kıymetli değildir." diye konuştu.
#Davutoğlu- Davutoğlu: (3)- "Silahları bırakacağız' deyip, sizleri ve bizleri aldatarak, daha çok silahı Türkiye'ye sokarak ne elde etmek istediler. Nedir biliyor musunuz? Çünkü irade onların iradesi değil onlar sadece piyon. Birilerinin talimatını alan piyonlar"- "O zaman da barışa çok yaklaşmıştık. Bir el bizim istikrarımız sağlamlaştığı zaman müdahale ediyor. Çünkü biliyorlar ki Türkiye, bu anlamda bütün mazlum milletlerin umudunu bağladığı son kaledir. O kalenin düşmesine izin vermeyeceğiz"
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Türkiye, Suriye'de iç karışıklıkların başladığı Mart 2011'den itibaren dil, din, ırk ayrımı gözetmeden tüm mağdurlara, mazlumlara kapısını, gönlünü, sofrasını, yüreğini açmıştır. Bu gönül zenginliği dolayısıyla milletimizle gurur duyuyoruz" dedi. Uluslararası toplumun, ABD ve Rus yönetimlerinin samimi davranması gerektiğini belirten Davutoğlu, ''Tek tek elimizde Rusya'nın attığı her bombanın nereye düştüğünün bilgisi var. 6 bini aşkın sortinin yüzde 90'ı sivillere ve ılımlı muhalefete atıldı, sadece yüzde 10'u DEAŞ'a. Her bir bombanın düştüğü yerin bilgisi elimizde ve bunu ABD de Birleşmiş Milletler de bütün uluslararası toplum da biliyor. Artık bu gidişe bir 'dur' demenin vakti gelmiştir'' ifadelerini kullandı.
#Başbakan DavutoğluBaşbakan Ahmet Davutoğlu, Cizre ve Silopi'de güvenlik ortamının tam anlamıyla tesis edileceğini belirterek, "Siyaset yapmak isteyene siyaset kapısı açık. Görüş beyan etmek isteyene görüş kapısı açık. En aykırı fikri savunmak isteyene hodri meydan, savunsunlar. Ama belli ilçelerimizde sanki Irak ve Suriye'de olduğu gibi manzaralar yaşatabileceklerini düşünenler, o ateşi Türkiye'ye yaymak isteyenler bilsinler ki bütün güvenlik birimlerimize hükümetimizce verilen talimat açıktır, bu ateş çemberinin içinde Cizre'yi de Silopi'yi de bütün ilçelerimizi, vatan toprağının her bir karışını, tam bir huzur ve istikrar, özgürlük alanı haline getireceğiz" dedi.
#Başbakan Ahmet DavutoğluBaşbakan Ahmet Davutoğlu gündeme dair sorulara cevap verdi. Davutoğlu "İmralı ile neden görüşme olmuyor" şeklinde bir soruya, "Doğru yapılan işle netice elde edilememişse, merasimi devam ettirelim, İmralı’da görüşme yapılsın, tekrar gelsin… Önce netice alınacak netice. Kamu düzenini ihlal etmeyin dedim onlara. Sayın Demirtaş’a o zaman dedim, adam kaçırmalar, bir takım demokrasinin istismarı adımlarını terk edeceksiniz" cevabını verdi.
#Ak Parti