Çevre Kirliliği haberleri sayfasında Çevre Kirliliği hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 5670 Çevre Kirliliği haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Çevrenin canlı öğelerinin hayati aktivitelerini olumsuz yönde etkileyen, cansız ögelerin üzerinde ise yapısal zararlar meydana getiren ve niteliklerini bozan yabancı maddelerin hava, su ve toprağa yoğun bir şekilde karışması olayına "çevre kirliliği" denir. Hızla artan insan nüfusu ihtiyaçları arttırmakta, insan eliyle yaratılan kirliliğin tabiata ve çevreye verdiği zararın boyutu her geçen gün artmaktadır.
Şebnem Coşkun 16 yıldır fotomuhabirliği yapıyor, aynı zamanda bir doğa âşığı. Çevre kirliliği canını yakan bir konu. Dalış sporcusu Şahika Ercümen’le sualtına dalıyor, denizlerin kirliliğine dikkat çekiyor. Kamerası elinde, kuzey kutbu senin, güney kutbu benim dolaşıyor, yaşamı fotoğraflıyor. Ödüllü fotoğrafçıyla buluştuk ve tutkusunu konuştuk.
#Şebnem CoşkunHavaların ısınmasıyla birlikte Seğmenler Parkı da özellikle gençlerin yoğun ilgisini görmeye başladı. Parkın ziyaretçileri çimler üzerinde oturarak vakit geçirirken çöplerini çöp kutularına atmayıp çimenlerin üzerinde bırakan duyarsızlar ise tepki çekiyor.
#Hürriyet AnkaraTrakya'da sık sık kirliliği ile gündeme gelen Ergene Nehri'nde, çevre endüstriyel analiz incelemesi yapıldı; suyu 4'üncü derece kirli çıktı. Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, "Bunun bir mevsimsel değişim olarak görebiliriz. Burada sevindirici bir nokta; ağır metal kirliliği yok, göremiyoruz. Bakır, çinko, demir, kadmiyum, krom gibi ağır metal konsantrasyonlarının sınır değerlerinin altında olduğunu görüyoruz. Bu en azından böyle bir endüstriyel kirlenmenin olmadığı sonucu çıkartıyor" dedi.
#TrakyaGiresun'da 13 yıl önce açılıp, depolanan çöplerden çevreye atık su sızdığı tespit edilerek, kirliliğe yol açtığı gerekçesiyle mahkemenin kapatma kararı verdiği katı atık bertaraf tesisi, 4’üncü kez aldığı Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporuyla faaliyetini sürdürdü. Bölge halkının başvurusu üzerine Giresun İdare Mahkemesi, verilen taahhütleri yerine getirmediği gerekçesiyle tesisin ‘ÇED olumlu’ raporunu iptal etti. Avukat Ozan Karagöz, “Tesisin kapatılması kararını uygulamamak için dayanak kalmadı. Kirlilik kaynağı olan tesisin hızlı bir şekilde sonlandırılması gerekli” dedi.
#GiresunEge Denizi'ne dökülen 548 kilometre uzunluğundaki Büyük Menderes Nehri'nde yaşanan kirlilik nedeniyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED İzleme ve Çevre Denetimi Dairesi ile Mobil Su ve Atık Su Laboratuvarı ekipleri bölgeye gelerek analiz için numune aldı. ÇED İzleme ve Çevre Denetimi Dairesi Başkanı Barış Ecevit Akgün, “Buradan alacağımız numunenin tespitlerini yapacağız. Çevreyi kirletene 820 bin lira cezai işlem uygulanacak” dedi.
#Büyük Menderes NehriAntalya'nın Manavgat ilçesinde, 5 yıldızlı otelin yanındaki dereye kirli su bırakılmasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, 'çevreyi kasten kirletme' suçundan yargılanan sorumlu müdür H.A.'ya, itiraz yolu açık olmak üzere, 4 yıl 2 ay hapis cezası verildi.
#ANTALYAÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Edirne’de bulunan Hasanağa Deresi’ne atık suyunu bırakan katı atık depolama tesisine 657 bin 638 lira idari para cezası uygulandı. Bakanlık tarafından katı atık depolama tesisi hakkında Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulacak.
#EdirneGiresun'da, depolanan çöplerden çevreye atık su sızdığı tespit edilen ve kirliliğe yol açtığı gerekçesiyle mahkemenin kapatma kararı verdiği Çavuşlu Katı Atık Bertaraf Tesisi ile ilgili yürütülen soruşturmada, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Cengiz Varol görevden alındı. Bakanlık, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporundaki şartların sağlanması için tesis yöneticilerine 1 ay süre verdi.
#GiresunTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Salda Gölü kıyılarında beyaz kumullardaki kararmaların arttığına dikkat çekerek 'çok tehlikeli' uyarısında bulundu. Dr. Kesici, bilimsel araştırmalarla ilgili NASA için dahi olsa göl çevresinde hiçbir yapılaşmaya izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Öte yandan Burdur'un Yeşilova Kaymakamı Erdem Yenisoy, Salda Gölü'ndeki yosunlaşma ve kararma ilgili, "Gölün 300-400 metrelik kısmında içilebilir kalitede su kaynağı olarak da bilinen Sultanpınarı bölgesine ait görüntüler. Doğal tabiat olayı olarak değerlendirilen bu olay, yer altı su kaynakları ve göl çevresindeki su kaynaklarının alandaki mevcut ağaç popülasyonundan rüzgarla taşınan organik içeriği yüksek polenlerden kaynaklanmakta" dedi.
#BurdurŞebnem Coşkun 16 yıldır fotomuhabirliği yapıyor, aynı zamanda bir doğa âşığı. Çevre kirliliği canını yakan bir konu. Dalış sporcusu Şahika Ercümen’le sualtına dalıyor, denizlerin kirliliğine dikkat çekiyor. Kamerası elinde, kuzey kutbu senin, güney kutbu benim dolaşıyor, yaşamı fotoğraflıyor. Ödüllü fotoğrafçıyla buluştuk ve tutkusunu konuştuk.
#Şebnem CoşkunKlasik, çağdaş, tasavvuf, fantastik, polisiye... Yerli ya da yabancı edebiyat... Herkesin gözdesi farklı. Halen tatilinizde, izninizde şöyle bir uzanıp kitap okumayı hayal ediyorsanız işin ‘en içindeki’ insanların, İstiklal Caddesi’ndeki kitabevlerinin deneyimli satış danışmanlarının favori kitaplarına bir göz atın.
#Uygar TaylanHayatımızı kolaylaştırıyor ama yanlış kullanımı ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor. Evet mutfaklarımızdaki teflon tavalarımız 'teflon gribi' olarak bilinen ‘polimer duman ateşi’ hastalığına neden oluyor. Ani olarak titreme, yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, öksürük veve grip benzeri semptomlarla kendini gösteren bu hastalık ile ilgili tüm detayları uzmanına sorduk...
#TeflonIğdır Güzel Sanatlar Lisesi resim öğretmeni Ayvaz Nart (37), öğrencisinden kaynak yapmayı öğrenip, çevre kirliliği ve geri dönüşüme dikkat çekmek için 4 yılda topladığı yaklaşık 20 ton metal atıktan 23 heykel yaptı.
#Iğdır Güzel Sanatlar LisesiHepimizin mutfağında bulunan yapışmaz tava ve tencereler hayatımızı kolaylaştırsa da yanlış kullanımı ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor. Bunlardan biri de 'teflon gribi' olarak bilinen ‘polimer duman ateşi’...Teflon tava ve tencerelerin fazla ısıtılmasıyla ortaya çıkan dumanın solunmasından 4-8 saat sonra ani olarak titreme, yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, öksürük veve grip benzeri semptomlarla kendini gösteren bu hastalık ve korunma yolları ile ilgili tüm detaylar haberimizde...
#Teflon TavaHavaların ısınmasıyla birlikte Seğmenler Parkı da özellikle gençlerin yoğun ilgisini görmeye başladı. Parkın ziyaretçileri çimler üzerinde oturarak vakit geçirirken çöplerini çöp kutularına atmayıp çimenlerin üzerinde bırakan duyarsızlar ise tepki çekiyor.
#Hürriyet AnkaraCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması'nda açıklamalarda bulundu. Çiftçiler için müjdeler veren Erdoğan, küçük ekipman kredisinin 150 bin liradan 250 bin liraya, küçükbaş hayvan için kredinin 400 binden 600 bin liraya, büyükbaş süt hayvancılığı için de 1 milyondan 1 buçuk milyona çıkarıldığını duyurdu. Erdoğan, konuşmasında "Tarımın ana vatanı olan Anadolu'da yerelden kalkınma ilkesi ile kırsal kalkınma süreci başlatıyoruz." dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanTBMM Çevre Komisyonu Başkanı Murat Kurum, "Bütüncül bir yaklaşımla ülkemizin tamamını kapsayacak iklim dostu yeşil dönüşümü gerçekleştirmeliyiz. Ancak yeşil dönüşüm çalışmalarında en önemli adım hiç şüphesiz İklim Kanunu'nun yapılmasıdır" dedi.
#Murat KurumTarabya’da 34 yıldır tamamlanamayan Boğaz’a nazır bina, otel yapılmak istenince yeniden gündeme geldi. Hürriyet’in dün manşete taşıdığı binayla ilgili Çevre Bakanlığı açıklama yaptı. Yetkililer, “Arazi sit alanı. Tapuda ‘ahşap gazino ve dutluk’ olarak görünüyor. Otele dönüştürme izni yok” dedi.
#TarabyaDavut Doğan ile 90‘ların başında tanıştığımda Çanakkale Biga’da Doğtaş markasını bölgeden çıkarıp bütün Türkiye’ye yayma fikri vardı. Yıllar içinde hepsi oldu. Üstelik Kelebek gibi markaları da alarak mobilyada sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın önemli oyuncuları arasına girdiler.
#1İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Akıllı Şehirler İnovasyon Merkezi’nde Türkiye’deki şehirlerin birer dijital ikizi kurulacak. Bu sayede şehirleri ve insan yaşamını etkileyen ulaşım, doğal afet, çevre kirliliği veya iklim koşulları gibi soruna neden olabilen birçok faktör önceden saptanacak ve bunların neden olabileceği sorunlar çözüme kavuşturulacak.
#İTÜ2024 Dünya Günü Google’da Doodle oldu. Google zaman zaman bazı konulara dikkat çekmek ya da tarihte önemli bir günü anmak amacıyla arama motorunda Doodle çizimleri yapıyor. 22 Nisan Dünya Günü, iklim değişikliği ve çevre kirliliği gibi konulara dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinliklerin düzenlendiği, uluslararası çapta kutlanan bir gündür. Google da iklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla bugünü Doodle olarak tasarladı. İklim değişikliği, küresel ısınmayı (küresel ortalama sıcaklıkta süregelen artış) ve bunun Dünya'nın iklim sistemi üzerindeki etkilerini ifade eder. Peki, 22 Nisan Dünya ne günü? 2024 Dünya Günü nedir, ne zaman? İşte Google İklim değişikliği ilerleme durumu çalışması ile ilgili detaylar!
#2024 Dünya GünüYeni bir araştırma, yüksek ve düşük sıcaklıklara bağlı felç nedeniyle yarım milyondan fazla insanın hayatını kaybettiğini ortaya çıkardı. İnsan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle dünyanın ısınmasıyla bu sayının daha da artması bekleniyor. Peki iklim değişikliği nasıl oluyor da felç ile bağlantılı hale gelmeye başladı? İşte detaylar…
#İklim Değişikliği26 Mart’ta Unilever Food Solutions’ın (UFS) Hollanda’daki Gıda İnovasyon Merkezi Hive’de yapılan ‘Geleceğin Menüleri Trend Raporu’nun sonuçlarının açıklandığı lansmana OD Urla’nın şefi Osman Sezener’le birlikte UFS Türkiye Genel Müdürü Yılmaz Tokgöz ve Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Pazarlama Lideri Didem Molay Sevin’in davetiyle katıldık.
#Müge AkgünKüresel ısınma veya soğuma, şiddetli yağışlar, ani seller, buzulların erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi, ekosistemlerin etkilenmesi, çevre kirliliği ve salgın hastalıklar gibi küresel iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri, artık insan sağlığı için de büyük bir tehdit haline geldi. Kötü haber şu ki iklim krizinin sağlığımız üzerinde yarattığı olumsuzluklara karşı her geçen gün daha fazla savunmasız kalıyoruz.
#Sağlık