Dünya dışında yaşam arayışı uzun yıllardır devam ediyor. Son olarak geçtiğimiz haftalarda vizyona giren ve başrolde Brad Pitt'in bulunduğu Ad Astra (Yıldızlara Doğru) isimli filmde de Neptün'e doğru uzun soluklu bir yaşam arayışı konu ediliyor. Bilim insanları ise Satürn'ün bir uydusu olan Enceladus'ta organik moleküller keşfetti.
#Enceladus2017 bilim dünyası için hem başlangıçların, hem de vedaların yılıydı. 13 yıl Satürn'ü araştıran Cassini uzay aracı 'ölüm dalışını' gerçekleştirirken, iki nötron yıldızının çarpışmasında yerçekimsel dalgalar keşfedildi. Geride bıraktığımız yılın en ilginç sekiz bilim ve çevre haberini derledik.
#Bilim4 milyar dolar maliyetli 20 yıldır uzayda bulunan ve 2004 yılından beri dev gezegen Satürn'ü ve uydularını inceleyen Cassini uzay aracı bugün gezegene dalış gerçekleştirdi. Son nefesine kadar veri göndermeye devam edecek olan uzay aracı Satürn hakkında bilinmeyen yeni keşifler yapabilir.NASA'nın keşif aracı Cassini, Satürn'e yaptığı bu dalışla 13 yıllık görevini sonlandırıldı.
#CassiniCassini Uzay Aracı, dün akşam Google tarafından sürpriz bir şekilde Doodle olarak karşımıza çıktı ve birçok insanı araştırmalara yöneltti. Dünyanın en büyük arama motoru olan Google, Cassini Uzay Aracı'nın Satürn halkaları arasına girmesinin ardından Doodle çıkarttı. Renkli ve görsel bir video olarak çıkan Doodle, vatandaşları Cassini Uzay Aracı hakkında bilgi toplamaya yöneltti. Peki, Cassini Uzay Aracı ne anlama gelir? Cassini Uzay Aracı neden Satürn'e yollandı? İşte detaylar.
#Cassini Uzay AracıAmerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’nın Cassini uzay aracı, Satürn gezegeninin altıncı büyük uydusu Enceladus’un buz yüzeyinin altında tüm küreyi kaplayan bir okyanus olduğuna dair yeni deliller buldu. Söz konusu sonuca, yedi yıl süren incelemelerin ardından ulaşıldı.
#NasaAmerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’nın Cassini uzay aracı, Satürn gezegeninin altıncı büyük uydusu Enceladus’un buz yüzeyinin altında tüm küreyi kaplayan bir okyanus olduğuna dair yeni deliller buldu. Söz konusu sonuca, yedi yıl süren incelemelerin ardından ulaşıldı.ABD’nin Ithaca şehrindeki Cornell Üniversitesi’nin, bilim dergisi Icarus’ta yayınlanan son araştırma sonuçlarına göre, jeolojik olarak aktif durumdaki Enceladus’un yüzeyinin altındaki büyük akıcı su kütlesi, bilinmeyen deniz canlılarına ev sahipliği de yapıyor olabilir. Yedi yıldan uzun bir süredir Cassini’nin gönderdiği Enceladus fotoğraflarını inceleyen araştırmacılar, uydunun yüzeyindeki titreşimlerin büyüklüğünün, buz yüzeyin dışarıdan içe doğru tamamen donmuş halde olmadığını, bunun da buzun altında tüm küreyi kaplayan bir okyanusun var olduğunu gösterdiğini bildirdi.
#SatürnAmerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)'ya ait Cassini uzay aracı, Satürn’ün yörüngesinden Dünya’yı ve Ay’ı fotoğrafladı. Cassini, yaklaşık 1,5 milyar kilometre uzaklıktan yeryüzünün eşsiz görüntülerini elde etti.NASA’nın ilk kez yayınladığı fotoğraflarda Dünya ve Ay, uzaklık sebebiyle Satürn gezegeni ve çevresindeki halkaların altında küçük birer nokta gibi görünüyor. 19 Temmuz’da çekilen benzersiz fotoğraflar, yeryüzünün aslında bir yol gösterici deniz feneri gibi milyonlarca kilometre uzaklardan ışıldadığını gösteriyor. Cassini projesinden Carolyn Porco ve ekibi, çekilen fotoğraflarla Satürn'ün ve gezegeni çevreleyen halkaların bir mozaik görüntüsünü oluşturdu. Ortaya çıkan fotoğrafın sağ tarafında ise küçük bir nokta olarak Dünya göründü. Fotoğrafın işlenmesi ve hazırlanması birkaç gün sürdü. Çekimde uzay aracının en yüksek çözünürlüğe sahip cihazları ve Dünya'yı doğal rengiyle fotoğraflayabilmek için en uygun filtreler kullanıldı. Cihan - KURGU: Levent SERT
#UzayKeşif aracı Curiosity’nin geçen hafta Mars’a yaptığı başarılı iniş gözlerimizi bir kez daha uçsuz bucaksız uzaya çevirdi. Her ne kadar birkaç yıldır uzay araştırmalarının odağına Mars gezegeni yerleşse de giderek artan sayıda bilim insanı dünya dışı yaşamın adresi olarak Satürn’ün buzullarla kaplı uydusu Enceladus’u gösteriyor.