Avrupa’da dünyanın en eski Noel pazarlarına sahip, dağların eteğine kurulmuş Salzburg. Nam-ı diğer ‘Kuzeyin Roması’. Pek çok kişi bu kenti Mozart veya Salzburg Festivali ile tanıyor ama çevresindeki muhteşem dağ manzarasının panoramasına ek olarak ortasından geçen Salzach Nehri ile Noel zamanı gezilecek gerçekten en güzel şehirlerden biri...
#AlmanyaValencia, dünyanın en eski şehirlerinden biri... Yıllardır İspanya’nın ünlü şehirleri Barcelona ve Madrid’in yanında adeta üvey evlat muamelesi gördüğü yazılıp çizilen Valencia, son yıllarda yaşadığı turizm patlaması ile bu şehirlerle yarışır hale gelmiş durumda. Beni en çok etkileyen şey, dünyanın en eski şehirlerinden biri unvanını taşıyan Valencia’nın yüzlerce yıllık tarih ve geleneklerinin, şehrin içinde ayrı bir şehir olan ultra modern ‘sanat ve bilim şehri’ ile muhteşem uyumunu gözlemlemek oldu...
#ValenciaGalataport’un hizmet vermeye başlamasıyla bölge tekrar hareketlenmiş, İstanbullular kültür-sanat, yeme-içme ve eğlence için rotasını Karaköy’e çevirmişti. Kısa süre önce de Türkiye’nin ilk modern sanat müzesi İstanbul Modern buradaki yeni binasında kapılarını açtı. Çok önemli bir koleksiyona ev sahipliği yapan müze vesilesiyle semti ziyaret etmeyi planlayanlara yardımcı olacak bir rehber hazırladık. ‘Cool’ mekânlardan lezzetli restoranlara, butiklere ve tarihi yapılara uzandık...
#KaraköyAK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Paskalya Bayramı için Gökçeada'ya gelen Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikolaos Dendias'ı Bozcaada'ya davet etti. Turan, "Yunanistan Dışişleri Bakanı'na davette bulunmak istiyorum. Lütfen Bozcaada'ya gelsinler. Burada da Rum vatandaşlarımız var. Burada da onların kilisesi var. Daha geçen ay restorasyonu yaptığımız Çan Kulesi başta olmak üzere çok kıymetli hatıraları var" dedi.
#Bülent TuranTürkiye'de hem tarihi cami hem de tarihi kiliselerin sayısı bir hayli fazladır. Ülkemize gelen yabancı turistlerin de ilk uğrak yerlerinden birisi olan bu tarihi kiliseler her geçen gün ziyaretçi sayısını arttırmaya devam ediyor. Ülkemizde ki en önemli tarihi kiliseler arasında yer alan Sveti Stefan Kilisesi de hala ibadethane olarak kullanılan kiliselerden birisidir. Sveti Stefan Kilisesi en çok araştırılan kiliseler arasına girmiştir. Dolayısıyla buranın tarihi önem teşkil etmektedir. Bu kiliseyi ziyaret etmek isteyen yerli ve yabancı turistler de kilise hakkında detaylı bilgi edinmektedirler. Peki, Sveti Stefan Kilisesi nerededir? Bu kiliseye nasıl gidilir? Sveti Stefan Kilisesi tarihi nedir? Bu kilisenin yapımında hangi mimari özelliklerinden yararlanılmıştır? İşte Sveti Stefan Kilisesi ile ilgili her şey.
#Seyahatİtalya’da Monte Cervino ve Fransa’da Mont Cervin olarak bilinen bu dağ, dünyanın en ikonik zirvelerinden... ‘Dağların Dağı’ olarak da anılan bu görkemli doğa harikası 4.478 metre yüksekliğiyle Alpler’in 5’inci zirvesi. İsviçre-İtalya sınırındaki dağın en önemli özelliği, dönerek yükselen ve uçlara doğru sivrilen şekli. Belki de bu sebeple dünyada en çok fotoğraflanan manzaralardan biri.
#HürriyetKanallar kenti Venedik’te dinlenen gondolların arkasında ünlü meydanın silüeti görünüyor. San Marco Meydanı’ndaki bazilikanın çan kulesi uzaktan en çok seçilen yapı. 98.6 metre yüksekliğindeki kule, tuğla döşeli. Beş farklı çanı, gündoğumu ve günbatımı, alanda toplanın çağrısı gibi farklı amaçlar için çalıyor.
#SeyahatBir kalenin yamacına kurulmuş, yüzünü Mezopotamya’nın bereketli topraklarına dönmüş, hoşgörü kenti, taşın başkenti Mardin. Coğrafyası, tarihi, mimarisi ve mutfağıyla her göreni kendine hayran bırakıyor. Bu kez değerli sanatçı Lolita Asil’in sergisi için yolumu düşürdüğüm kente seyahat planı yapacaksanız 19 Ekim’e kadar sürecek sergiyi kaçırmayın.
#HürriyetSümela Manastırı 6 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından ziyarete açıldı. Restorasyon kapsamında tahrip olan fresklerde uzman bir ekip de iğneyle kuyu kazar gibi çalıştı. Şimdi ise fresklere kazınan isimlerin ve yazıların silinmesi için özel bir çalışma başlatıldı.
#Sümela ManastırıTrabzon'un Maçka ilçesinde 6 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından ziyarete açılan tarihi Sümela Manastırı'nda 14 restoratör ve kimyagerden oluşan grubun iğne ile kuyu kazar gibi analiz yaptığı ve su yollarını değiştirerek onardığı fresklere kazınan aşk ilanları ile isimlerin silinmesi için çalışma başlatıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Tamer Erdoğan, "Nasıl bir cerrah, ameliyat yaparken hastasına çok titizlikle davranıyorsa uzman ekip de o hassasiyetle çalışmalarını yürütüyor. Doğal şartlar ve insan faktöründen dolayı tahrip olan fresklerin düzeltmesi zaman alacak" dedi.
#TrabzonRum mimarisini görebileceğimiz sokakları, tarihi ve deniziyle Ayvalık ve Cunda, Ege’nin kıymeti az bilinen hazinelerinden. Her adımda başka bir sürpriz karşılıyor insanı… “Günbatımını kaçırmayın, tarihi kahvesinde küçük bir mola verin” diyor bölgeyi iyi bilenler. Bu hafta jürimize “Ayvalık ve Cunda’ya gitmişken neleri görmeli” diye sorduk.
#Seyahatİnsanoğlunun çeşitli alanlardaki ihtiyaçlarını karşılamak için geliştirilmiş olan icatlar bulunmaktadır. Tarihteki pek çok bilim adamı buluşunun kabul görmesi için denemler yapmaktadır. Bazı buluşlarda fiziksel olarak deneme yapmayı gerektirmektedir. Paraşütün icadı da bu bağlamda ele alınması gereken bir icat olmaktadır. Paraşüt, Fausto Veranzio tarafından icat edilmiştir. Peki, Fausto Veranzio neyi buldu ya da icat etti? Fausto Veranzio buluşları ve bilime katkıları neler olmaktadır detayları ile derledik.
#SözlükTürkiye'nin önemli tarihi ve turistik mekanlarından Sümela Manastırı’nda 6 yıldır süren yamaç ıslahı ve restorasyon sırasında gün yüzüne çıkarılan şapeller, keşiş ve öğrenci odaları, çan kulesi, çilehane, misafirhaneler ve mahzenlerden oluşan saklı mekanlar, manastır tarihinde ilk kez tüm alanları ile ziyarete açıldı. Yerli-yabancı ziyaretçilerin ağırlandığı manastırda restorasyon sırasında keşfedilen gizli şapele ise ulaşma çalışmaları sürüyor.
#TrabzonTürkiye'nin önemli tarihi ve turistik mekanlarından Sümela Manastırı’nda 6 yıldır süren yamaç ıslahı ve restorasyon sırasında gün yüzüne çıkarılan şapeller, keşiş ve öğrenci odaları, çan kulesi, çilehane, misafirhaneler ve mahzenlerden oluşan saklı mekanlar, manastır tarihinde ilk kez tüm alanları ile ziyarete açıldı. Yerli-yabancı ziyaretçilerin ağırlandığı manastırda restorasyon sırasında keşfedilen gizli şapele ise ulaşma çalışmaları sürüyor.
#TRABZONBurası öyle geçerken uğradım veya nasılsa yolumun üstü diyebileceğiniz köylerden değil... Burası Mardin’in Savur ilçesinin yaklaşık 7 km doğusunda bulunan Kıllıt (Dereiçi) köyü.. Midyat’a giderken Hop geçidi kavşağından Savur istikametine dönerek kavakların süslediği, yeşil suyun suladığı vadilerden geçerek, Savur’u da ardınızda bırakarak ulaşıyorsunuz.
#BursaKremlin, Rusya'yı tanımlarken kullanılan bürokrasi ismidir. Rus devleti hakkında bahsedilirken sık sık kullanılan Kremlin ifadesi, kamuoyunu takip eden pek çok kişinin de merak ettiği konu oluyor. Kremlin, "kale", "hisar", "şato" anlamlarına gelen ve çoğu tarihi Rus kentinin merkezinde bulunan muhkim yapılar bütününe verilen addır. En tanınmışları Moskova Kremlini'dir. İşte, Kremlin hakkında detaylı bilgiler
#KremlinTepesindeki meşe ağaçlarıyla fantastik bir filmden fırlamış gibi duran kule, İtalya’nın Toskana bölgesindeki Lucca kasabasında. Kulenin yapımı, bazı zengin ailelerin Lucca surları içinde statü sembolü olarak çan kulesi inşa ettiği 1300’lü yıllara dayanıyor. Ortaçağdan kalma kule 44 metre yüksekliğinde ve 233 basamakla çıkılıyor. Romanesk-gotik mimarinin önemli örneklerinden olan kulenin tepesinde ağaçların gölgesinde oturulan bir bahçe var.
#HürriyetFransa’nın Almanya sınırındaki Alsace Bölgesi, tartışmasız Noel döneminin en görkemli yaşandığı yer. Alsace’ın başşehri Strasbourg ve üçüncü büyük şehri Colmar’daki Noel pazarları ve süslemeleri eşi benzeri başka yerde kolaylıkla görülemeyecek kadar özel. Kurabiye evleri, masal gibi süslemeleriyle seyahat planlarımıza ilham verecek bir rotanın detaylarını yazdık.
#FransaKAYSERİ'de 19'uncu yüzyılda inşa edilen Aya Triada Kilisesi, defineciler tarafından tahrip edildi. Kilisenin bulunduğu Endürlük Mahallesi'nde oturan vatandaşlar, tarihi yapının restore edilerek turizme kazandırılmasını istedi.
#Aya Triada KilisesiTrabzon'un Maçka ilçesinde restorasyon ve yamaç ıslah projesi kapsamında 5 yılda 3 kez ziyarete kapatılıp açılan Sümela Manastırı, giriş yamacındaki kaya kütlesinin çelik kazıklarla sabitleme çalışması yürütülmesi için güvenlik amacıyla yeniden ziyarete kapatıldı. 31 Ocak 2022'de yeniden açılması planlanan manastırın kapalı olduğunu bilmeden ziyarete gelenler, geri dönmek zorunda kalıyor. TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu üyesi Ragıp Pirselimoğlu, “Manastırın haber verilmeden, akşamdan karar alınıp, sabah kapatılması seyahat acentelerini derinden etkiledi” dedi.
#Sümela ManastırıBaşına gelmeyen kalmamış; 1667’de büyük bir deprem, 1990’ların başında savaş atlatmış bir ülke Hırvatistan. Ama zor olanı seçerek tarihini korumayı, kendini yenilemeyi ve turizmin merkezi olmayı başarmış. Pandemi koşullarında kısıtlı da olsa turizmi hareketlenen 4.5 milyon nüfuslu Hırvatistan, doğal ve tarihi güzellikleriyle konuklarını mutlu ediyor.
#SplitTrabzon'un Maçka ilçesinde 5 yıl süren restorasyonunun ardından saklı kalmış mekanları ile birlikte ziyarete açılan Sümela Manastırı’nda inşaat atıklarının dere kenarına döküldüğü ortaya çıktı. Manastıra yaklaşık 400 metre mesafede milli park içerisine dökülen atıkların bir bölümünün suya karıştığı iddia edildi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü inceleme başlatırken, tepkiler üzerine dere kıyısındaki hafriyat atıkları kaldırıldı.Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Doç. Dr. Coşkun Erüz, “Hafriyatın içerisinde ve üzerinde ciddi miktarda inşaat molozu, her türlü plastik, kiremit, sac gibi atıkla dolu olduğunu bizatihi gözlerimle gördüm ve hayret ettim. Böyle bir şeyin olması inanılır gibi değil” dedi.
#TrabzonTrabzon'un Maçka ilçesinde 5 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından ziyarete açılan Sümela Manastırı’nda sızan yüzey suları nedeniyle tahrip olan fresklerde çalışma sürdürülüyor. 14 restoratör ve kimyagerden oluşan grup, iğneyle kuyu kazar gibi analiz yapıyor, su yollarını değiştirerek, freskleri onarıyor. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Restorasyon Şube Müdürü Nermin Uzunali, ''Bu çok kısa sürecek bir çalışma değil'' dedi. Bu arada manastırın ilk bölümleri tarihinde ilk kez ziyarete açılmıştı.
#TrabzonSümela Manastırı’nda 5 yıl süren restorasyon sırasında saklı mekanlar gün yüzüne çıkarılırken şapeller, keşiş ve öğrenci odaları, çan kulesi, çilehane, misafirhaneler ve mahzenler, manastır tarihinde ilk kez ziyarete açılmış oldu. Demirören Haber Ajansı (DHA) manastırda ortaya çıkarılan yeni alanları görüntüledi.
#Sümela Manastırı