Marmara Denizi’nin kıyısında da içinde de milyonlarca canlı yaşıyor. Kıyısındaki bizler “Denizi kaybediyoruz, görüntü kötüleşiyor, balık yiyemeyeceğiz” diye endişelenirken içindeki canlılar yaşam alanını kaybediyor. Yani, kasap et derdinde, koyun can...
#Marmara DeniziCamgöz Köpekbalığı, Türkiye'de de sıklıkla görülen türler arasında yer almaktadır. Yapı itibariyle ağızları açık bir şekilde yüzen camgöz köpekbalıkları, deniz içerisinde yer alan planktonlar ile beslenmektedir. Deniz suyunu filtreleyerek beslenen camgöz köpekbalıkları, belirli dönemlerde balıkçıların ağlarına da takılmaktadır. Peki, camgöz köpekbalığı insana saldırır mı?
#CamgözDünya oldukça değişik bir gezegen ve biz her geçen gün yeni bir şey keşfediyoruz. Ancak yine de dünyada yaşayan yaratıkların sadece %15’ini keşfetmiş bulunuyoruz. Özellikle okyanusun derinliklerinde yaşayan bir çok canlı hakkında hiç bir bilgimiz bulunmuyor. Bazı balıkçı hikayeleri ve bazı garip fotoğraflar bize bu canlıların ne kadar çeşitli ve değişik olabileceği konusunda fikir verse de çoğu bilimsel bir gerçeğe dayandırılamıyor. Ancak gelin yine de bir çok insanın gördüğünü iddia ettiği bu hayalgücünü zorlayan bir kaç canlıya bakalım.
#KöpekbalığıGıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Elazığ Su Ürünleri Araştırmaİstasyonu Müdürlüğü tarafından balık müzesi kuruldu. Müzede 80 adetdeniz balığı,40 adet iç su balığı ve 5 adet kabuklu su ürünü bulunuyor.ElazığSu Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürü Hakan Akgün balık müzesininbilimsel çalışmalara altyapı oluşturacağını söyledi. Akgün yaptığıaçıklamada: ”120 tür balığı içinde bulunduran bir balık müzesiniElazığ’a kazandırdık. Müzede yaklaşık 80 deniz balığı, 40 iç su balığıve 5 kabuklu su ürünü bulunmakta. Su ürünleri formalhedit içerisinde camkavanozlarda bozulmadan muhafaza edilmektedir. Marmara Denizi lüferi,Karadeniz hamsisi, camgöz köpekbalığı, sazan gibi 120 su ürünüsergilenmekte.” dedi.Akgün, özellikle bilimsel çalışmalardamukayeseli balık türü tayininde bu müzenin bir alt yapı oluşturacağınıbelirterek, "Halkımızın balıkları tanıması, belgesellerde görmeyealıştığımız bir çok türün burada bulunması Elazığ için büyük birkazanım olup müzemiz halka açık bir balık müzesidir.” ifadelerinikullandı.CİHAN
#BalıkBalıkçıların ağlarına takılan dev köpek balığı görenleri korkuttu.Marmara denizinde avlanan balıkçıların ağına Yassıada yakınlarında köpekbalığı takıldı. Ağları toplayan balıkçılar gördükleri manzara karşısında şaşkına döndü. Balıkçıların tekneye çıkardıkları camgöz köpekbalığı tezgahta sergilenmeye başladı. Yaklaşık 4 metre 40 cm boyunda ve 1 ton ağırlığında olan camgöz köpekbalığına vatandaşların ilgisi oldukça fazlaydı. Okuldan evlerine giden miniklerden, büyüklere kadar herkes köpekbalığını uzun uzun seyretti. Bazıları da cep telefonlarını çıkarıp bol bol fotoğraf çekti. Renkli gözleri ve testereyi anımsatan dişleriyle cansız olmasına rağmen korkutan köpekbalığını, ilk kez görenler başından uzun süre ayrılamadı. Ramazan ALMAÇAYIR-İSTANBUL-DHA
#Köpek BalığıAyasofya Müzesi Başkanı, Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Doçent Dr. Haluk Dursun tam 25 yıldır dünyayı geziyor, ülkelerin kültürlerini, mimarisini inceliyor. Üçüncü gezi kitabı "Osmanlı Coğrafyasına Yolculuk" geçen ay yayımlandı. Dursun, Kuzey Afrika’da Osmanlı izini taşıyan ve Fas, Cezayir, Mısır’ın aksine yerel özelliklerini korumayı başaran Trablusgarp’ı anlattı. "Ülke hızla dışa açılıyor, kitle turizmiyle beraber özelliklerini kaybedecek, bozulmadan görün" diyor.
Kirlilikten denizlerimizde balık kalmayınca, balıkçılar kendi aralarında müze kurdular, nesli tükenen balıkları biriktiriyorlar. İstanbul Kocamustafapaşa balıkçı barınağında kurulan mütevazı müzede Türkiye’nin bütün sahillerinde yakalanmış 350 balık türü sergileniyor.
Mısır'da Kızıldeniz kıyısındaki tatil beldesi Hurgada’da yer alan halk plajında denize giren Rus turist Vladimir Popov, bir kaplan köpek balığının saldırısı sonucu hayatını kaybetti. Dünya basınında da gündem olan bu üzücü olay akıllara pek çok soru getirdi: Kaplan köpek balıkları Türkiye’de de görülür mu? Ülkemizde hangi köpek balığı türleri bulunuyor? Tüm köpek balığı türleri saldırgan olabilir mi? Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas ile bu sorulara cevap aradık.
#Köpek Balığı SaldırısıAydın'ın Kuşadası ilçesinde ölü yunus kıyıya vurdu. 'Tırtak' cinsi yunusun, vücudundaki delici alet yaraları bulundu. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü yunustan incelenmek üzere doku örnekleri alındı.
#AydınAydın’ın Kuşadası ilçesinde 3.7 metre uzunluğunda ’boz camgöz’ cinsi bir köpek balığı sahilde ölü olarak bulundu. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) yetkilileri köpek balığının kesin ölüm nedenini belirlemek için çalışma başlattı.
#CamgözDünyanın en büyük balığı sürekli olarak araştırılmaktadır. Dünya'nın en büyük balığı okyanuslarda yaşamaktadırlar. Özellikle balıklara karşı ilgi duyan kişiler Dünyanın en büyük balığını da merak etmektedirler. Son aylarda okyanuslarda yaşayan dünyanın en büyük balığı araştırılmaktadır. Peki dünyanın en büyük balığı hangisidir? En büyük balık türleri ve özellikleri nelerdir? İşte dünyanın en büyük balığı ile ilgili bütün bilgiler.
Bodrum’da kıyıya kadar gelen camgöz olduğu tahmin edilen köpek balığını 2 kişi tarafından adeta işkence edilir şekilde öldürülme anları saniye saniye görüntülendi. İlkel bir şekilde mızrakla defalarca vurularak yaralanan köpek balığını öldürülmesi görenleri şok etti.
#BodrumUluslararası Doğa Koruma Birliği'nin (IUCN) Akdeniz'deki köpek balıkları ve vatozlara yönelik araştırmasında 4'ü Kızıldeniz'den göç ettiği belirlenen toplam 77 tür tespit edildi. 20 türün kırmızı listede kritik düzeyde tehlike altında, 11'inin de neslinin tehlike altında olduğu açıklandı.
#Antalya