BALIKESİR Orman Bölge Müdürlüğü, çam ağaçlarına zarar veren Çam Kese Böceği’ne (Thaumetopea Pityocampa) savaş açtı. Ekipler bu yıl, özel yöntemlerle üretilen, çam kese böceğinin düşmanı olan 11 bin ’Terminatör’ böceği (Calosoma Sycophanta) özellikle zararlının çok olduğu ormanlık alanlara saldı. 2017 yılında da 8 bin ’Terminatör’ böceğin doğaya salınacağı belirtildi.
#TerminatörDENİZLİ Orman Bölge Müdürü Ahmet Ersoy, son yıllarda doğal dengenin bozulması, iklim değişiklikleri, tarımda ve diğer alanlarda kullanılan kimyasalların ekosistem üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle sayıları hızla artan çam kese böcekleriyle ekolojik mücadele yapacak "Terminatör böcekleri'nin hazır olduğunu söyledi:
EGE Bölgesin'de ormanları zarar veren çam kese böceğini (Thaumotopoea pityocampa Schiff) yok etmek için İzmir Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde kurulan Orman Zararları ile Mücadele (OZM) Labotuvarı'nda üretilen ve adı terminatöre çıkan Colasoma (sycophanta) böceği bu kez Kırgistan ekonomisinin başına büyük bela olan ve ülkenin en önemli gelir kaynağı ceviz ağaçlarını yok eden Lymantrna-dispar böceği ile savaşacak. Kırgızistan Ajansına bağlı entemolog, mikrobiyolog, laboranttan oluşan üç kişilik ekip, İzmir Orman Blöge Müdürlüğü OZM Laboratuvarı'nda inceleme yaptı.
Bahar aylarının gelmesiyle birlikte pek de farkında olmadığımız bir tehlike dört yanı sardı: Çam kese tırtılları, hem insanlar hem de hayvanlar için risk teşkil ediyor. Özellikle de evcil hayvanlar için çok tehlikeli! Peki bu böceklerin şehir içindeki sayıları neden arttı? Kendimizi ve hayvanlarımızı nasıl koruyacağız? Uzmanına sorduk...
#Çam Kese TırtılıBursa Orman Bölge Müdürlüğü laboratuvarında yetiştirilecek "torymus" adlı böcekler doğaya bırakılarak, Bursa ve Yalova'da kestanenin yıllık rekoltesinin 15 bin tondan 4 bin 300 tona, gelirin de 25 milyon dolardan 7 milyon dolara düşmesine neden olan gal arısı ile mücadele edilecek.
#Kestane