Terminatörler savaşa gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Terminatörler savaşa gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2008 11:54

EGE Bölgesin'de ormanları zarar veren çam kese böceğini (Thaumotopoea pityocampa Schiff) yok etmek için İzmir Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde kurulan Orman Zararları ile Mücadele (OZM) Labotuvarı'nda üretilen ve adı terminatöre çıkan Colasoma (sycophanta) böceği bu kez Kırgistan ekonomisinin başına büyük bela olan ve ülkenin en önemli gelir kaynağı ceviz ağaçlarını yok eden Lymantrna-dispar böceği ile savaşacak. Kırgızistan Ajansına bağlı entemolog, mikrobiyolog, laboranttan oluşan üç kişilik ekip, İzmir Orman Blöge Müdürlüğü OZM Laboratuvarı'nda inceleme yaptı.

Haberin Devamı

Çevre ve Orman Bakanlığı, Türkiye Kalkınma İdaresi Başkanlığı Kırgızistan Ajansı işbirliğiyle hazırlanan çalışmada, dünyada benzeri olmayan en büyük ceviz ormanının kurtarılması için ortak proje geliştirildi. Orman Genel Müdürlüğü'ne bağlı Orman Zararları Şube Müdürlüğü'nde görevli Orman Mühendisi Ali Osman Güzel, “Kırgızistan'daki 320 bin hektar alanda bugüne kadar orman zararlılarına karşı bir mücedele yapılmamış. Hektarda bin 500 kilogram olan ceviz üretimi, bu zararlı böceğin tahribatı ile 25 kilograma düşmüş. Zararlı böcek, ağaçların meyve veren yapraklarını yok edip öldürüyor. Zaten fazla bir milli geliri olmayan bu ülke, büyük ekonomik kayıp yaşıyor” dedi.

1 MİLYON DOLARLIK PROJE      

Ali Osman Güzel, Kırgızistan'a ilaçlama mücadesi için kullanılmak üzere malzeme hibe edildiğini belirterek, “Biz bu ülkeye giderek 5 bin 500 hektar alanda ilaçlama yaptık. Orada Calosoma üreten bir laboratuvar kuracağız. Ayrıca bu ülkedeki eskimiş Laboratuvarları modernize ettik. Bizdeki OZM Labotuvarları bugün Avrupa'da, Amerika'da bile yok. Bu labotuvarlar dünyaya örnek olacak. Bizim yaptığımız, doğaya yardımcı olmak. Bunun için doğaya zarar vermeyen biyolojik çalışmalar yapıyoruz. Calosomalar İzmir, Akhisar ve Bergama'da kurduğumuz OZM labotuvarlarında çifleşerek çağalıyorlar. Bunları çam kese böcekleri ile mücadele için toprak üstü ve altına yerleştiriyoruz. Burada çam kese böceklerini daha topraktan çıkmadan imha ediyorlar” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!