Mersin’in Erdemli ilçesinde, erik ve badem çağlasının ardından 5 yıl öncesine kadar üreticiler tarafından yere dökülen kayısı çağlasının ilk hasadı gerçekleştirildi. Daha önce seyreltme yapmak için çiftçiler tarafından toplandıktan sonra yerlere atılan kayısı çağlası, şimdilerde kilogramını 100 TL'den satılıyor.
#ÇağlaTürkiye'de ilk çağla bademinin meyve verdiği Datça'da üreticiler hasada başladı. Çağla bademi yerinde kilosu 40-50 liradan satılıyor. Ege ile Akdeniz'in kesiştiği noktada bulunan ve ılıman iklimi ile dikkat çeken Datça'da, Ocak ayında etkili olan soğukların ardından geciken çağla bademi hasadı başladı.
#ÇağlaTürkiye'de ilk çağla bademinin meyve verdiği Datça'da üreticiler hasada başladı. Çağla bademi yerinde kilosu 40-50 liradan satılıyor. Ege ile Akdeniz'in kesiştiği noktada bulunan ve ılıman iklimi ile dikkat çeken Datça'da, Ocak ayında etkili olan soğukların ardından geciken çağla bademi hasadı başladı.
#Çağla BademiYaşadığımız toprakların sofralarımıza en büyük armağanlarından biri zeytin ağaçları. Akdeniz’de başlayan zeytin hasadı Ege’den Marmara’ya ulaştı. Çiftçilerin dediği gibi ‘var yılı’ndayız, ağaçlar yüklü, zümrüt yeşili zeytinler sıkılıp birer sağlık ve lezzet iksirine dönüşüyor. Taze zeytinyağları şişelenirken yazar ve duyu analisti Elvan Uysal Bottoni bize bölge bölge zeytinlerimizi anlattı, şef Didem Şenol da zeytinyağı satın alırken ve kullanırken dikkat etmemiz gereken detayları paylaştı.
#Elvan Uysal BottoniTürkiye’nin yaz kış tarımda üretim merkezlerinin başında gelen illerden Mersin’de örtü altında turfanda kayısı çağlasının hasadı yapıldı. Sezonun birinci hasadı olması nedeniyle çiftçiye destek amaçlı ilk 1 kilogramı 500 TL’den alıcı buldu. Kayısı çağlası önce Katar, Dubai gibi Arap ülkelerine sonra Avrupa’ya gönderilirken, hasadı turfanda olunca fiyatları üreticinin yüzünü güldürüyor.
#ÇağlaDerler ki, cenette iki ağaç vardır; incir ve zeytin. İncir gerçek, zeytin ise hayat ağacıdır. Yunan mitolojisine göre tanrılar zeytin ağacının altında doğar. Yunanistan’da 3 bin yıl önce zeytin ağacını kesmenin cezası ölümdü. Anadolu topraklarında yaşayan insanların sofralarında zeytin ve zeytinyağı, en eski çağlardan beri kullanılıyor.