Soma AŞ faciadan sadece 36 gün sonra mahkemenin haciz kararlarını engellemek için ileride yapacağı kömür üretiminin gelirini Türkiye Kömür İşletmeleri’ne devretti. TKİ’den aldığı teminatı kredileri için bankaya verdi. Banka böylelikle öncelikli alacaklı oldu, 301 işçinin ailesinin tazminat talepleri alt sıralara düştü.
#ManisaMANİSA’nın Soma İlçesi’nde 301 kişinin yaşamını yitirdiği faciadan 36 gün sonra, ocağı işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin, işçi ailelerinin tazminat alacaklarına karşı hileli (muvazaalı) yönteme başvurduğu iddiası Sayıştay raporunda yer aldı. Şirketin, TKİ’den gelecekte çıkartacağı kömür için aldığı 182 milyon 134 bin 867 lirayı, bir bankaya temlik gösterdiği, bankanın da buna dayanarak başlattığı icra takibiyle, ’öncelikli alacaklı’ durumuna geldiği öne sürüldü.
#Soma Kömür İşletmeleriBaşkan Melih Gökçek’in, kentteki dilenciler konusundaki ‘dilenciye tecrit kampı’ önerisine hukukçular, “Hukuki dayanaktan yoksun” ve “Tipik Nazi politikasıdır” ifadeleriyle sert tepki gösterdi. İlçe belediye başkanlarının tamamı dilenci sorununun çözülmesi gerektiğine destek verirken, bazı başkanlar ‘kamp’ ve ‘tecrit’ uygulamasına karşı çıktı. Sokaktaki vatandaş ise şöyle dedi: “Toplanmaları doğru, insan muamelesi görmeleri önemli.”
Soma'da maden faciasının meydana geldiği günden bu yana bölgede adeta kamp kuran Soma İçin Adalet Komitesi adına açıklama yapan Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, 50'ye yakın cenazenin kayıt dışı defin edildiği iddiasına inandıklarını söyledi. Kozağaçlı, bu bilgileriilçede bulunan Meclis Araştırma Komisyonu üyelerine de aktaracak.
İstanbul'da DHKP-C operasyonu kapsamında gözaltına alınan avukatlardan aralarında Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Selçuk Kozağaçlı da dahil 10 avukattan 9'u "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan tutuklandı. Tek tahliye edilen avukat Efkan Bolaç... Tutuklama kararının öğrenilmesiyle Çağlayan Adliyesi'nde kargaşa yaşandı. Bu arada bir de tutanak skandalı yaşandı. Avukatlar 21 Ocak'ta tutuklandı ama tutanağa 20 Ocak yazıldı.
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı'nın da aralarında bulunduğu 22 avukatın, "Terör örgütü DHKP-C'ye üye olmak" suçlarından yargılandığı davada, karar çıktı. Mahkeme, sanık Selçuk Kozağaçlı'yı "Örgüt üyeliği ve propaganda" suçlarından toplam 13 yıl hapis cezasına çarptırdı. Ölüm orucunda hayatını kaybeden avukat Ebru Timtik'in davası ise düşürüldü. Kardeşi Barkın Timtik ise 20 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
#Çağdaş Hukukçular DerneğiAnayasa Mahkemesi, ‘Hayata Dönüş’ operasyonunun yıldönümünde dönemin cezaevleri genel müdürünü sert sözlerle eleştirip, “Sanık sandalyesine oturtulmalı” dediği için Yargıtay’ın suçlu bulduğu avukat Selçuk Kozağaçlı’nın düşünce hürriyetinin ihlal edildiğine karar vererek, kendisine 6 bin 75 TL tazminat ödenmesine hükmetti.
#Anayasa Mahkemesi