Dolomit, bir mineral türüdür. Kireçtaşlarında CaO’nun yerini kısmen veya tamamen MgO’nun alması ile oluşur. Bu nedenle bileşimi açısından kireçtaşları ile ilişkili olup yanalda ve düşeyde daima kireçtaşları ile geçişlidir. Kalsiyum ve Magnezyumun çift karbonat bileşiği olan Dolomit’in kimyasal formülü CaMg(CO3)2 olup, dolomitin kalsitten ayrı özellikte bir mineral olduğu ilk kez Fransız Jeolog Deodat de Dolomieu tarafından belirlenmiş ve 1791 yılında Count Dolomien tarafından isimlendirilmiştir.
#Dolomit NedirTravertenler, CaCo3 bileşiminde yer alan kimyasal olan tortul kayaçlar olarak bilinir. Yer altı sularında bulunan kalsiyum bikarbonatlı bu yapı, yer altı sularının boşluklara ya da yeryüzüne çıktığı zaman içlerinde yer alan kalsiyum karbonat mineralinin dibe çökmesi sonucunda meydana gelen bir kimyasal taş çeşidi olarak tanımlanabilir. Yapı malzeme olarak da kullanıldığı bilinen bu taşlar pek çok yerde kullanıldığı bilinen bir yapıdır. Peki traverten nedir, nasıl meydana gelmiştir, özellikleri ve nerelerde kullanıldığı hakkında merak edilen bilgileri derledik.
ANTALYA’da TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’ndeki (TUG) en büyük teleskop olan Ruslara ait RTT150’nin kubbesinde, etraftaki mermer ocaklarından yayılan tozların biriktiği ortaya çıktı. Bu tozların derin uzay gözlemlerinin yapıldığı teleskobun aynasına zarar verdiği kaydedildi.
#AntalyaFinal Dergisi Dershaneleri’nin öğretmenleri, 2008 ÖSS sorularını kolay bulmadı. Öğretmenler genel olarak şu değerlendirmeyi yaptı: "Sınav söylendiği gibi kolay değildi. Öğrencilerin baraj engeline takılmaması için sorular dengeli olarak hazırlanmış. Alan sorularında özellikle MAT-2’de derece yapmaya yönelik öğrencileri zorlayan sorular da bulunuyor. Sınavla az-çok çalışan öğrenci farkı ortaya çıkacak."