Buzul Çağı haberleri sayfasında Buzul Çağı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 251 Buzul Çağı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Son Buzul Çağı'ndan kaldığı bilinen, Türkiye'de ilk kez 1970'te Ağrı Dağı'nın 4 bin metre rakımında kaydedilen "Kuzeyli Nazuğum" isimli kelebek türü, yaklaşık 50 yıl sonra yeniden görüntülendi. Kelebek araştırmacısı Süleyman Ekşioğlu ile Yaban Hayatı Uzmanı Emin Yoğurtcuoğlu'nun, bölgedeki 3 günlük keşif ve arama çalışmaları sonucunda bulunan kelebeğin, yaygın olarak İskandinav ülkelerinde yaşadığı, Türkiye'de ise yalnızca Ağrı Dağı'nın yüksek yamaçlarında yaşadığı biliniyor.
#KelebekBuzul çağı, yeryüzü ve atmosferde sıcaklığın uzun bir süre azaldığı, kutup ve alp buzullarının genişlediği çağlardır. Bilim insanlarının açıklamalarına göre, gezegenimiz önümüzdeki 30 yıl içerisinde ‘’mini buzul çağına’’ girebilir. Peki bilim insanlarının açıkladığı yörüngesel, volkanik faaliyet, okyanus akıntısı gibi nedenlerden meydana gelen ‘mini buzul çağı’ nedir?
#Buzul ÇağıBilim insanları, önümüzdeki 30 yıl içinde gezegenimizin 'mini buzul çağına' girebileceğine yönelik açıklamalarda bulundu. Mini buzul çağının tanımı ve örnekleri merak konusu oldu. Peki yörüngesel, volkanik faaliyet, okyanus akıntısı gibi nedenlerle meydana gelen Mini buzul çağı ne demek?
#Buzul Çağıİngiltere'de bilim insanlarının önümüzdeki yıllarda gezegenimizin ‘mini buzul çağına' girebileceği yönündeki açıklamalarının etkisi sürerken, bir değerlendirme de meteoroloji uzmanı Bünyamin Sürmeli'den geldi. Sürmeli, "Bugünlerde kutup soğukları Amerika ve Kanada'ya yine çöktü. Yani mini buzul çağları olmasa da ara ara dünyada böyle soğuma demoları yaşanıyor" dedi.
#Metoroloji Hava DurumuBilim insanları, önümüzdeki 30 yıl içinde gezegenimizin ‘mini buzul çağına' girebileceğini düşünüyor. Araştırmacılar, 2030 yılının ardından Güneş’teki aktivitelerin yüzde 60 oranında azalacağını ve bu durumun dünyada en son 1645-1715 yılları arasında görülen mini bir buzul çağının başlamasına neden olacağını belirtiyor.
#DünyaDünyanın dört bir yanı hızla ısınıyor. Ancak Sibirya'daki ısınmanın hızı dünyanın geri kalanının iki katı. Bunun sonucunda bölgede asırlardır donuk olan topraklar eriyor ve dünyanın tamamını ilgilendiren tehlikeler ortaya çıkıyor. İşte ayrıntılar...
#PermafrostKonya'da Geyik Dağları'nın 2 bin 600 rakımında doğa gezgini Hasan Hüseyin Kahriman’ın bulup, DHA’nın da duyurduğu varlığı 2,5 milyon yıl öncesine dayanan 'sirk buzulu' (Çanak buzu, dağların yamaçlarında oluşur) varlığı bilimsel çalışmalarla kanıtlandı. 4 farklı üniversiteden akademisyenlerin hazırladığı makalede, "Geyik Dağı’na yapılan arazi çalışması ile güncel buzulların varlıkları doğrulanmıştır. Bu çalışma aynı zamanda bilimsel olarak Geyik Dağı’nda güncel bir buzulun varlığını tanımlayan ve doğrulayan ilk çalışmadır. 2010 yılından 2023 yılına kadar yani 13 yıllık sürede ise buzulların yüzde 82’sinin eridiği görülmüştür. Küresel sıcaklıkların giderek arttığı bu dönemde önümüzdeki yıllarda buzulların tamamen ortadan kalkacağı da ifade edilebilir" denildi.
#KonyaKonya'da Geyik Dağları'nın 2 bin 600 rakımında doğa gezgini Hasan Hüseyin Kahriman’ın bulup, DHA’nın da duyurduğu varlığı 2,5 milyon yıl öncesine dayanan 'sirk buzulu' (Çanak buzu, dağların yamaçlarında oluşur) varlığı bilimsel çalışmalarla kanıtlandı. 4 farklı üniversiteden akademisyenlerin hazırladığı makalede, "Geyik Dağı’na yapılan arazi çalışması ile güncel buzulların varlıkları doğrulanmıştır. Bu çalışma aynı zamanda bilimsel olarak Geyik Dağı’nda güncel bir buzulun varlığını tanımlayan ve doğrulayan ilk çalışmadır. 2010 yılından 2023 yılına kadar yani 13 yıllık sürede ise buzulların yüzde 82’sinin eridiği görülmüştür. Küresel sıcaklıkların giderek arttığı bu dönemde önümüzdeki yıllarda buzulların tamamen ortadan kalkacağı da ifade edilebilir" denildi.
#Geyik DağıKüresel iklim değişikliğinin sonucu olarak dünya her geçen gün ısınıyor. Yükselen sıcaklıklar sadece karaları değil denizleri de etkiliyor. Akdeniz’in yüzey sıcaklığı Temmuz ayında 28,4 dereceye çıkarak rekor kırdı. Peki ısınan sular hangi sorunlara neden oluyor? Bu durumdan hava durumu nasıl etkilenecek? Ege ve Akdeniz’de neler olabilir? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#İklim DeğişikliğiAK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş CNN Türk’te açıkladı; “AK parti seçim çalışmalarına çoktan başladı. Ekim 2021’den bu yana strateji heyeti toplantımız var. Partinin önemli isimleri var. Bendenizin başkanlığında süren strateji heyeti toplantılarımız var. Büyük bir külliyat oluştu toplantılar içinde. Halkın gözünde çok iyi anlaşılacak bir seçim beyannamesi oluşturulacak. Ana çerçevesini oluşturduk. Seçim beyannamesi konusunda ilk hareket eden parti biziz. Kampanya seçim ilan edildikten sonra başlayacak.”
#1Dünyada tek doğal popülasyonu Antalya'nın Düzlerçamı bölgesinde olan ve nesli kritik tehlike altındaki alageyikler için kurulan istasyonda 56 yıldır sürdürülen çalışmalar sonuç verdi. Türkiye'de birey sayısı 500'ü aşarken, bu yıl ilk kez yavru sayısı 30'a ulaştı. DKMP 6'ncı Bölge Müdürü Mahmut Temel, "Yaklaşık 2,5 kat artış yaşandı. Şu anda sahada sayabildiğimiz kadarıyla 129 alageyiğimiz var" dedi.
#AlageyikAfyonkarahisar'da geçen yıl su seviyesi önemli ölçüde azalan Eber Gölü, bu yılki yağışlarla canlandı. Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden (AKÜ) Prof. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş, Eber Gölü'ndeki su seviyesinin geçen yıla göre çok daha fazla olduğunu belirterek, bu oranın korunması gerektiğini söyledi.
#AfyonkarahisarAfyonkarahisar'da geçen yıl su seviyesi önemli ölçüde azalan Eber Gölü, bu yılki yağışlarla canlandı. Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden (AKÜ) Prof. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş, Eber Gölü'ndeki su seviyesinin geçen yıla göre çok daha fazla olduğunu belirterek, bu oranın korunması gerektiğini söyledi.
#Eber GölüMersin yazın ilk göz kırptığı şehirlerden... Yıl boyunca eksik olmayan güneşi, Akdeniz’in sıcaklığı, doğal güzellikleri, Mavi Bayraklı plajları ve mutfağıyla daha fazla ilgiyi hak eden Mersin’e gittiğimizde görmemiz gereken yerleri jürimize sorduk. 10 tanesini sıraladık.
#Türkiyeİlk Türk NFT koleksiyonu ‘Fluffy Polar Bears’ (Pofuduk Kutup Ayıları), dijital evrende yerini aldı. Özel bir yazılımla çoğaltılmış 9.999 kutup ayısından birine sahip olmak isteyenlerse saniyelerle yarıştı. Hikâyeyi yaratıcıları anlatıyor.
#Türk NFT KoleksiyonuGeçmişten günümüze gelene kadar birçok çağ yaşanmıştır. Bu çağların bazıları kısa sürerken bazıları ise oldukça uzun sürmüştür. Tabi tarih öncesi çağların özellikleri ise birbirinden farklı olmuştur. Tarih öncesi çağlar sırasıyla nelerdir ve kaça ayrılır? Tarih öncesi çağların en uzun süreni hangisidir tüm detayları ile derledik.
#Tarih Öncesi Çağlar Sırasıyla Nelerdir Ve Kaça Ayrılır?Tarih öncesi çağlar 5 grupta incelenmektedir. İlk devir olan Paleolitik çağ ile başlayan çağlar Maden çağlarına kadar sürmektedir. Farklı özelliklere sahip olan çağlar arasında belirgin farklar olduğuda görülmektedir. Bu farklar çağlarım değişmesine neden olmaktadır. Paleolitik çağ ile Neolitik çağ arasındaki temel farklar nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Paleolitik Çağ İle Neolitik Çağ Arasındaki Temel Farklar Nelerdir?Birçok kaynakta Antik Çağ ile İlk Çağ, aynı gösterilse de, Antik Çağ, İlk Çağ'dan yaklaşık olarak 900 - 950 yıl önce başlamıştır. Bu dönemde felsefe ve bilim gelişmiş, başta Sokrates, Platon ve Pisagor olmak üzere birçok önemli bilim insanı ve filozof yetişmiştir. Dönemin en önemli tarihçisi ise Herodot'tur. Herodot tarafından kaleme alınan Tarih adlı eser, Antik Çağ'a dair ayrıntılı bilgiler içerir. Antik çağ nedir, ne zaman ve hangi dönem yaşanmıştır? Antik (eski) çağ isimleri ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Antik Çağ Nedir Ne Zaman Ve Hangi Dönem Yaşanmıştır?Kutupta Felaket filmi konusu ve oyuncuları izleyiciler tarafından araştırılıyor. Televizyon ekranlarında yeniden izleyici karşısına çıkacak olan filmin yönetmen koltuğunda Eric Paul Erickson, Jon Kondelik oturuyor. Peki, Kutupta Felaket filmi konusu nedir, oyuncuları kimdir?
#Kutupta Felaket4000 yaşındalar ama yüzleri, saçları, giysileri neredeyse ilk günkü gibi... 90'lardan beri bilim insanlarını şaşırtan Tarım Havzası mumyalarıyla ilgili oldukça çarpıcı bir araştırma yayımlandı. Araştırmada elde edilen bulgular, bu insanların benzersizliğinin altını bir kez daha çizerken akıllardaki soru işaretlerine de yenileri eklendi...
#Tarım HavzasıAfyonkarahisar'ın Çay ilçesi Eber beldesinde, tektonik kökenli son buzul çağı göllerinden Eber Gölü'ndeki kuruyan alan oranı, bu yaz yüzde 80'i buldu. Su derinliği bir dönem 24 metre olan Eber Gölü'nün su seviyesi, 1 metreye düştü. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, gölün can çekiştiğini belirterek, yöre halkının pişmanlığını da "Göle her bakımdan ihanet ettik. Hiç bitmez, kirlenmez, tükenmez sandık; o da canlıymış, bilemedik" sözleriyle aktardı.
#AfyonkarahisarAfyonkarahisar'ın Çay ilçesi Eber beldesinde tektonik kökenli son buzul çağı göllerinden Eber Gölü için tehlike çanları çalıyor. Gölün yüzde 80'i kurudu. Su derinliği bir dönem 24 metre olan Eber Gölü'nün su seviyesi 1 metreye kadar düştü. Kuşlar ve su canlılarının tehlike altında olduğunu söyleyen Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, yöre halkının üzüntüsünü "Göle her bakımdan ihanet ettik. Hiç bitmez, kirlenmez, tükenmez sandık; o da canlıymış, bilemedik" sözleriyle ifade etti.
#AntalyaGümüşhane’nin Taşköprü Yaylası'nda define kazısı sonucu yok olan ve eylem planı kapsamında eski haline döndürülmeye çalışılan, Buzul Çağı’ndan kalma 12 bin yıllık Dipsiz Göl, berraklığına kavuşamadı. Çamurlu haliyle göl, eski dokusundan uzak görünüme büründü. Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, "Kazı yapıldığı için gölü besleyen drenaj ve taban bozuldu. Her yağmurda göldeki hareketlilikte su bulanıp çamurlu görünecek. Doğallığı ile fauna ve florasını kaybeden gölün eski haline dönmesi çok zor" dedi.
#GümüşhaneGümüşhane’nin Taşköprü Yaylası'nda define kazısı sonucu yok olan ve eylem planı kapsamında eski haline döndürülmeye çalışılan, Buzul Çağı’ndan kalma 12 bin yıllık Dipsiz Göl, berraklığına kavuşamadı. Çamurlu haliyle göl, eski dokusundan uzak görünüme büründü. Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, "Kazı yapıldığı için gölü besleyen drenaj ve taban bozuldu. Her yağmurda göldeki hareketlilikte su bulanıp çamurlu görünecek. Doğallığı ile fauna ve florasını kaybeden gölün eski haline dönmesi çok zor" dedi.
#GÜMÜŞHANEBugün Dünya Çevre Günü... Lakin insanlık ‘çevre’sine dikkat etmiyor! Üzerinde yaşadığımız ve bizden öncekilerden devraldığımız gezegeni, ona ait güzellikleri tüketiyor. Doğanın kestiği faturalar, kimi acı dersler ve hatırlatmalar da çare olmuyor. Bu vesileyle kimi gerçek olaylara dayanan, kimi kurgusal ekolojik meselelerin altını çizen filmleri derledik...
#YazarOrdu'nun Çaybaşı ilçesindeki doğa harikası Aşıklı Şelalesi gölünde define olduğunu öne süren B.B., arama yapmak için yasal başvuruda bulundu. Ordu Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, akış yönü değiştirilerek suyu kesilecek gölün iş makineleri ile kazılacağı define arama başvurusunu yönetmeliğe aykırı olduğu gerekçesiyle reddetti. Avukat Ozan Karagöz, “Dipsiz Göl'de hassasiyetin oluşmasından sonra yapılan mevzuat değişikliği ikinci bir Dipsiz Göl vakasını engelledi” dedi.
#Orduİstanbul Boğazı’nın önümüzdeki yıllarda donacağı iddialarını ‘saçmalık’ olarak nitelendiren CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen canlı yayında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Şen açıklamasında ‘Bir buzul çağı artık dünyada yok! 20 bin sene sonra olma olasılığı var. O da nasıl olur eğer küresel ısınmayı durdurup sera etkisini ortadan kaldırırsak 20 bin sene sonra olur. Hele 2022, 2023’te olmaz bu. Akan suda da zaten buz durmaz. İkincisi tuzla su da zaten buz tutmaz’ dedi.
#Orhan Şen