Sakarya'da yaşayan Enes Vezir Dağ ve İstanbul'da ikamet eden Sena Karakaş, İstanbul'da özel bir hastanede oldukları burun ameliyatının ardından burunlarında kalıcı yara oluştuğu iddiasıyla suç duyurusunda bulunarak mağduriyetlerinin giderilmesini talep etti. Enes Vezir Dağ yaşadığı zorlu süreci anlatırken, 'Ameliyat sonrası burun deliğine su sıktığınız zaman ameliyat yaramdan su fışkırıyordu. 'Sizi şikayet edeceğiz.' dediğimizde, 'Asıl ben sizi dava ederim. Böyle bir şey yapamazsınız.' dedi. Burnumdaki yaranın kalıcı olduğunu ve hiçbir şekilde düzelme olmayacağını söylediler.' ifadelerini kullandı. Vezir Dağ kardeşinin de aynı doktora ameliyat olduğunu belirtirken, 'Eski halinden daha kötü nefes alıyor. Burun kanalları küçüldü.' ifadelerini kullandı.
#AmeliyatSakarya'da yaşayan Enes Vezir Dağ ve İstanbul'da ikamet eden Sena Karakaş, İstanbul'da özel bir hastanede oldukları burun ameliyatının ardından burunlarında kalıcı yara oluştuğu iddiasıyla suç duyurusunda bulunarak mağduriyetlerinin giderilmesini talep etti. Enes Vezir Dağ yaşadığı zorlu süreci anlatırken, 'Ameliyat sonrası burun deliğine su sıktığınız zaman ameliyat yaramdan su fışkırıyordu. 'Sizi şikayet edeceğiz.' dediğimizde, 'Asıl ben sizi dava ederim. Böyle bir şey yapamazsınız.' dedi. Burnumdaki yaranın kalıcı olduğunu ve hiçbir şekilde düzelme olmayacağını söylediler.' ifadelerini kullandı. Vezir Dağ kardeşinin de aynı doktora ameliyat olduğunu belirtirken, 'Eski halinden daha kötü nefes alıyor. Burun kanalları küçüldü.' ifadelerini kullandı.
#EstetikBurun içinde bulunan ve ‘konka’ diye adlandırılan burun etleri, zaman zaman farklı nedenlerle büyüyerek nefes almayı güçleştirebiliyor. Peki konkaların vücuttaki görevi nedir, neden büyür ve bu sorun nasıl tedavi edilir? Op. Dr. Baver M. Şimşek Kliniği’nin sahibi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Baver Şimşek konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Sponsorlu İçerikBurun açıcı spreylerin kullanımı son zamanlarda artış gösterdiğini ve etkisi kısa sürdüğü için kapandığında tekrar spreye başvurulduğunu belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Doç.Dr. Gökhan Altın, “Bu kısır döngü kişide psikolojik bir bağımlılık oluşturabilir. Burun spreyinin bu bağımlılığının yanında uzun süreli bu spreylerin kullanılması burun mukozasında hasara yol açar. Spreylere bağlı burun etlerinde şişme meydana gelebilir.” uyarısında bulundu.
#Burun DamlasıSeptum deviasyonu kelimesinin kökeni Latincedir. Tıp sektöründe de doktorlar tarafından bu isim ile kullanılmaktadır. Türkçe karşılığı ise burun bölmesi eğriliği anlamına gelmektedir. En bilinen ismi ise sadece deviasyon adıdır. Bu amaçla yazıda sizler için bilgilendirici şekilde detaylı olarak septum deviasyonu yani burun bölmesi eğriliği nedir ve nasıl tedavi edilir konularını derledik.
#Septum Deviasyonu (Burun Bölmesi Eğriliği) Nedir Ve Nasıl Tedavi Edilir?Burun etlerinin vücudun bir nevi kliması olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tolga Kandoğan, “Burun etleri, başta alerji olmak üzere sigara tüketimi, hava kirliliği, enfeksiyonlar, burun kemik kıkırdak eğrilikleri gibi nedenlere bağlı olarak şişebilir. Burun etleri uzun dönemde tedavi edilmezse kişide baş ağrısına ve ses değişikliklerine yol açabilir” dedi.
#Prof. Dr. Tolga KandoğanBurun ameliyatı denilince, akla ilk gelen cerrahi sonrası kullanılan tamponlar oluyor. Oysa günümüzde gelinen noktada, hastalar bu ameliyatların ardından tampona ihtiyaç duymadan, daha rahat ve hızlı şekilde gündelik yaşama dönebiliyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İlhan Topaloğlu, konuyla ilgili bilgiler veriyor.
#Burun AmeliyatıBURUN ameliyatı denilince, akla ilk gelenin cerrahi sonrası kullanılan tamponlar olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İlhan Topaloğlu, "Oysa günümüzde gelinen noktada, hastalar bu ameliyatların ardından tampona ihtiyaç duymadan, daha rahat ve hızlı şekilde gündelik yaşama dönebiliyor" diye konuştu.
#Prof. Dr. İlhan TopaloğluAraştırmalar alerjik hastalıkların büyük şehirlerde yaşayanlarda kırsal alanlarda yaşayanlara göre daha çok görüldüğünü ortaya koyarken Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Müzeyyen Doğan alerjik riniti olan kişilere önerilerde bulundu.
#Prof. Dr. Müzeyyen DoğanBaş ağrısı ve burun tıkanıklığı gibi belirtilerle ortaya çıkan sinüzit, özellikle kış aylarında görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarının etkisi ile birlikte şiddetini artırıyor. Baş ağrısı ile yaşam kalitesini düşüren sinüzit tedavisinde, öncelikle burun içi-sinüslerdeki iltihap ve ödem ortadan kaldırılıyor.
#Baş AğrısıBurun, vücudumuzun hava trafiğini sağlayan organıdır. Havayı filtre eder, tozlardan korur, solunan havayı nemlendirir. Burun içinde konka adı verilen, solunan havayı akciğere yönlendiren ve içleri damar ağıyla kaplı olan etler bulunmaktadır. Halk arasında burun eti olarak bilinen konkalar, kaliteli nefes alabilmemizi sağlar.
#Burun EtiSevdiğimizin, her gün kullandığımız parfümümüzün veya en sevdiğimiz yemeğin kokusu…Ya bunların kokusunu alamasaydık? KBB Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Denizhan Dizdar,"İyi koku almak, ruh halinden, nörolojik hastalıklara kadar pek çok alanda vücudu etkiler.Hatta koku alamayan kişilerin yedikleri yemeklerden tat alamadıkları da bilimsel olarak kanıtlanmıştır” dedi, konuyla ilgili bilgiler verdi.
#Burun SağlığıGüne zinde başlayabilmek, sağlam konsantrasyona sahip olabilmek ve çeşitli hastalıklara yakalanmamak için iyi bir uyku büyük önem taşır. Ancak uyku apnesi hayatı kabusa çevirebiliyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım konu ile ilgili bilgiler verdi.
#Uyku ApnesiSinüzit, günümüzün en çok rastlanılan hastalıkları arasında yer alıyor. Etkileri arasında yoğun baş ağrısı ve akıntı gibi sonuçların yer aldığı sinüzitin birçok çeşidi bulunmaktadır. Tedavisi için genellikle antibiyotik tedavisi kullanılsa da kronik olan çeşitlerinde bu durum daha uzun süreli bir tedaviye dönebilmektedir. Antibiyotiğin yanı sıra tuzlu solüsyonlarla da gerçekleştirilebilen Sinüzit tedavisi, belirli bir sürenin ardından cerrahi bir müdahaleye de dönüşebilmektedir
#SinüzitHorlama çok yaygın bir sorun. Hele yatak odalarında dinmeyen horlama sesleri kimi zaman boşanmalara bile neden olabiliyor. Köln’de yaşayan Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Dr. Fahri Yıldız, 32 yıldır, horlayanları tedavi ediyor. Bu yüzden çevresinde ‘Evlilikleri kurtaran doktor’ olarak da tanınıyor. Yıldız, cerrahi yöntemlerle sayısız hastayı tedavi etmiş. 2008 yılından beri de horlama protezleri üzerine çalışıyor. Dr. Fahri Yıldız, 1.5 yıl önce, kızları Aylin ve Suzan ile birlikte, horlama protezleri alanında uluslararası faaliyet gösteren TOMED GmbH adlı firmayı devraldı. Şimdi, geliştirdiği horlama protezlerini dünyanın dört bir yanına göndererek horlayanların sorunlarını çözüyor. Dr.Fahri Yıldız ile bu sorun üzerine söyleşi yaptık.
#Fahri YıldızBurun estetiği, estetik ameliyatlar söz konusu olduğunda verilmesi en zor kararlardan bir tanesidir. Çünkü kötü bir estetik olduğunda hem geri dönüşü çok zordur hem de burun fonksiyonlarının bozulması hayatı çok zorlaştıran bir şeydir. Peki, burun estetiğinde anahtar kelime nedir? Uzmanlara göre en önemli nokta uyum.
#BURUNKoku alma gibi yaptığı pek çok görev yanında solunan havayı filtre eder, nemlendirir ve sonuçta akciğerlere tertemiz ideal havayı gönderir.Ortamın sıcaklığına, kirliliğine ve nemine göre vaziyet alarak yapar. Prof. Dr. Suat Turgut konuyla ilgili görüşlerini aktarıyor.
#Burun Eti