Op. Dr. Baver Şimşek: Burun eti büyümesini ciddiye alın

Güncelleme Tarihi:

Op. Dr. Baver Şimşek: Burun eti büyümesini ciddiye alın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2023 12:07

Burun içinde bulunan ve ‘konka’ diye adlandırılan burun etleri, zaman zaman farklı nedenlerle büyüyerek nefes almayı güçleştirebiliyor. Peki konkaların vücuttaki görevi nedir, neden büyür ve bu sorun nasıl tedavi edilir? Op. Dr. Baver M. Şimşek Kliniği’nin sahibi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Baver Şimşek konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

Şimşek, burnumuzun hayati organlarımızdan biri olduğunun altını çizerek söz konusu bölgede oluşabilecek her türlü sorunun tedavi edilmesi gerektiğini belirtti. O sorunlardan birinin de konka büyümesi olduğunu aktaran Dr. Şimşek, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Burnun yan duvarlarında ‘konka’ adını verdiğimiz, halk arasında burun eti olarak bilinen yapılar bulunur. Konkalar, bazen şişerek nefes almayı güçleştirebilir. Bu durumda cerrahi yardımla konkaların küçültülmesi gerekir.” 

FAZLA BÜYÜMESİ SAĞLIK PROBLEMİ

Konkaların “burnun kliması” diye de nitelendirildiğini söyleyen Şimşek, “Burun etleri, dışarıdan aldığımız kötü havayı filtreleyerek akciğerlerimize temiz hava ulaşmasını sağlar. Bu nedenle önemlidir” dedi. Dr. Şimşek, bu yapılarda yaşanan sorunları ise şöyle anlattı: “Konkaların içinde damar ağlarıyla kaplı etler bulunur. Bu etler, ortamın sıcaklığına göre şişerek büyür ya da küçülür. Özellikle soğuk havalarda damarların içi kanla dolar, soğuk hava burada ısınarak vücuda giriş yapar. Ancak olması gerekenden çok daha fazla büyümeleri, sağlık problemlerine yol açar. En belirgin semptom, burun tıkanıklığıdır. Bu süreçte hasta burundan değil, ağızdan nefes almaya başlar. Uzun süren burun tıkanıklığı yaşam kalitesini oldukça düşürür.” 

Şimşek, burun etlerinin burun kemiği eğriliği, burun iltihapları, sigara, alerji, sinüzit, ısı değişimi, çevre kirliliği gibi sebepler yüzünden de şişebileceğini belirtti. Konka büyümesinin tedavisinde ameliyat gerektiğini ifade eden Dr. Şimşek, “Cerrahi işlemde burun eti; radyofrekans, mikrodebrider veya konka plastik teknikleriyle küçültülür. Genellikle ağrısız bir ameliyattır. 15-20 dakika süren bu ameliyatlarda lokal ya da genel anestezi uygulanabilir” dedi.

AMELİYAT RİSKLİ Mİ?

Şimşek, “Konka ameliyatı riskli midir?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Her ameliyatın çeşitli riskleri vardır. Riskin derecesi uygulanan yönteme, hastanın yaşına ve diğer hastalıklarına göre değişkenlik gösterir. Konka ameliyatında operasyon sonrası nadir de olsa kanama görülebilir. İyileşme sürecinde burun içinde kuruluk gözlenebilir. Bunun için nemlendirici spreyler kullanılabilir.”

İlandır

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!