Bazı market ve pazar tezgâhlarında limonun kilogram fiyatı 10 TL’yi buldu. Üreticiler limonun tarlada 1 TL ile 1.8 TL arasında satıldığını, artan fiyatların ihracat kaynaklı olabileceğini belirtti. İhracatçılar ise ihracatın tam olarak başlamadığını, fiyatların artmasında ihracatın etkisinin olamayacağını söyledi. Meyve-sebze komisyoncuları ise limon piyasasına birkaç tüccarın hükmettiğini bunların elinde limon tutarak fiyatları yukarı çektiklerini iddia etti.
#LimonRusya kapıları kapadı, sebze-meyve almıyor. “İhracat nedeniyle fiyat artıyor” bahanesi artık geçersiz. Ancak vatandaş ucuzluk beklerken fiyatlar yüzde 40 zamlandı. Vatandaşa zam şokunu yaşatan ‘aracı’lara karşı bir an önce önlem alınması isteniyor.
#Şemsi Bayraktar TZOB Genel BaşkanıRusya ile yaşanan krizden önce 1.07 TL ile 2.10 TL arasında alıcı bulan domates ambargodan sonra 50 kuruş ile 1 lira arasında satılmaya başladı. Üreticiler ise fiyatların halihazırda düşük olduğunu söylüyor ve önümüzdeki dönemde daha da inmesini bekliyor. Fiyatı ucuzlaması beklenen ürünler arasında domates, biber, kabak, salatalık, mandalina, portakal, greyfurt ve limon bulunuyor.
#Rusya- Sebze meyvede geleneksel olarak yıl başına doğru yükselen fiyatlar bu yıl Rusya'ya ihracatın önemli ölçüde gerilemesi nedeniyle düşüşe geçti - Özellikle mandalina, portakal, elma gibi yoğun tüketilen meyvelerin fiyatlarında önemli düşüşler yaşandı - Tüm Bostan Sebze Meyve ve Tüccarlar Federasyonu Başkanı Er: "Bu yıl sebze meyve fiyatları yılbaşı öncesi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20-30 daha düşük olacak"
Güzel havalar Türkiye’nin batı bölgelerine gecikmeli de olsa geldi. Yaz mevsiminin olmazsa olmazı karpuz ise şu sıralar ‘tatsız kokusuz’ olmasıyla gündemde. O eski tadı kokusu yerinde karpuzların artık kalmamasının asıl nedeni ise karpuzlara vurulan kabak aşısı. Kabak asışı normal koşullarda 5 kilo olan bir karpuzun kilosunu 10 kiloya kadar çıkarabiliyor. Fakat karpuzun kokusu ve tadı doğal yetişen kadar güzel olmuyor. Karpuzun perakende fiyatı şu an 90 kuruş ile 1 lira arasında değişirken önümüzdeki günlerde talebe bağlı zamla birlikte bunun 1.20 lira ile 1.50 lira arasında değişmesi bekleniyor.
Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu (TÜMESKOM) Başkanı Burhan Er, soğuktan sonra yağışlı havaların üreticileri olumsuz etkilediğini belirterek, "Son günlerde ülke genelinde etkisini gösteren olumsuz hava nedeniyle sebze ve meyve fiyatlarında 2 gün içerisinde yüzde 20-30 arasında artış olacak" dedi.
Bu yıl yaşanan kuraklığa bağlı olarak artan gıda fiyatları herkesin gündeminde. Don afetinin de fiyatlar üzerinde yarattığı olumsuz hava bu sefer patatesi vurdu. Patatesin kilosu büyük kentlerde 3.5 liraya kadar çıkıyor. Kimi üreticiler patatesin fiyatının 2-3 ay içerisinde normale döneceğini söylerken kimileri ise fiyatların zaten 15 gün önce normalleştiğini savunuyor.
Domates fiyatlarında yaşanan artış ve fiyatın 7 liraya kadar çıktığı iddiaları tartışma yarattı. Antalya Toptancı Hali Müdürü Uysal 'domates 7 lira falan değil' derken, Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları ve Tüccarları Federasyonu (TÜMESKOM) Başkanı Burhan Er dünkü iddiasını tekrarlayarak 'niye yalan söyleyeyim. Ben TÜMESKOM başkanıyım. Domates 5-7 lira aralığına kadar çıktı" diye konuştu.
Sofraların vazgeçilmezi domates el yakıyor. Sera ürünlerinin tükenmesi, hava sıcaklarının artması ve 'ara boşluk' dönemi nedeniyle domates fiyatları bazı tezgahlarda 5-7 TL aralığına kadar çıktı. Fiyatların Çanakkale ve Marmara'daki tarla ürünlerinin pazara girmesiyle 15 gün içinde tekrar normal seviyelerine düşmesi bekleniyor.
Bayrampaşa ve Ataşehir’deki hal giriş ücretlerine yapılan yüzde 100'e varan zamlar ürün almaya gelen esnafları isyan ettirdi. Hurriyet.com.tr’ye konuşan İstanbul Meyve Sebze Komisyoncu ve Tüccarları Derneği (İMESKOM) Başkanı Burhan Er, zammın meyve sebze fiyatlarına yansımasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. İSPARK'tan yapılan açıklamada ise zam kararının yeniden görüşülmek üzere durdurulduğu bildirildi.
Antalya'da etkili olan aşırı yağış başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye'de vatandaşın cebine de zarar veriyor. İstanbul Sebze Meyve Hali'nde özellikle sebze hal çıkış fiyatları bir gecede 2-3 kat arttı. Sel öncesi 1 TL olan biber bugün 2 TL'den halden çıkarken marketler de ise 3-3.5 liradan satılıyor.
(HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU'NUN ÖZEL HABERİ) Avrupa'da salatalık krizi nedeniyle meydana gelen ölümler gıda güvenliğini yine gündeme getirdi. Bu hususta organik gıda tüketiminin önemi bir kez daha ön plana çıktı. Her ne kadar organik gıda tüketimine karşı halkımız daha fazla bilinçlenmiş olsa da organik gıdalara ulaşmak hala maliyetli ve zor. Özellikle semt pazarlarında satılan organik diye satılan ürünlerde sertifikaya rastlamak her zaman mümkün olmuyor.Türkiye Sebze Meyve Komisyoncuları Konfederasyonu (TÜMESKOM) Başkanı Burhan Er organik ya da organik gıdaya en yakın ürünlere ulaşmanın bu mevsimde çok kolay olduğunu hatırlatıyor. Birçok meyve ve sebzelerin mevsimi olması nedeniyle sağlık açısından bir sorun teşkil etmeyeceğini söyleyen Er, aynı ürünü ikiye bölüp bir kısmını organik diye daha pahalı satarak fazla kazanç elde etmeyi hedefleyen satıcılara karşı vatandaşları uyardı.
#HtvhaberÇiçeklenme döneminde havaların serin ve yağışlı olması nedeniyle arı faaliyetlerinin istenilen düzeyde gerçekleşmemesinin, kirazda döllenmeyi olumsuz etkilediği, bunun sonucunda da rekoltenin yarı yarıya düşeceği bildirildi. Bu durum nedeniyle halde 1.5 ile 4 lira arasında satılan kaliteli kirazın fiyatında gerileme beklenmiyor.